Корисничке алатке

Алатке сајта


потпредсједник_федерације_босне_и_херцеговине

Потпредсједник Федерације Босне и Херцеговине

Потпредсједник Федерације Босне и Херцеговине, сарађује са предсједником Федерације Босне и Херцеговине у обављању његове функције.

Од општих избора 2002. бирају се два потпредсједника из два различита конститутивна народа у односу на предсједника. Претходно, од 1994, бирао се један потпредсједник.

Надлежности

Према Уставу Федерације Босне и Херцеговине1) установљена је подјела извршних надлежности између предсједника Федерације, потпредсједника Федерације, премијера, замјеника премијера и министара.

Потпредсједници Федерације су надлежни за:2)

  • сарадњу са предсједником Федерације у оним ситуацијама у којима је потребно да предсједник затражи њихову сагласност;
  • извршавање оних дужности повјерених од предсједника Федерације или Парламента.

Сагласност потпредсједника Федерације је потребна да би се распустили домови Парламента када предсједник Федерације утврди да нису у могућности да донесу потребне законе.3) Сагласност је потребна и за именовање Владе након консултација предсједника Федерације са премијером или кандидатом за премијера. Такође, Влада се може смијенити одлуком предсједника Федерације уз сагласност потпредсједника.4)

Избор

У избору предсједника и два потпредсједника Федерације најмање трећина делегата из клубова бошњачких, хрватских или српских делегата у Дому народа могу кандидовати предсједника и два потпредсједника.

Избор захтијева прихватање заједничке листе три кандидата, већином гласова у Представничком дому, а затим и већином гласова у Дому народа, укључујући већину клуба сваког конститутивног народа. Уколико ниједна листа кандидата не добије потребну већину у оба дома, поступак кандидовања се понавља. Уколико и у поновљеном поступку један од домова одбије заједничку листу, сматраће се да су кандидоване особе изабране прихватањем листе у само једном дому.

Мандат предсједника и потпредсједника Федерације је четири године.5)

Сродни чланци

Спољне везе

1)
Устав Федерације Босне и Херцеговине (са амандманима I—CIX)
2)
Члан IV. Б. 7. Устава ФБиХ
3)
Члан IV. А. 16. Устава ФБиХ
4)
Чланови IV. Б. 4. и 5. Устава ФБиХ
5)
Члан IV. Б. 2. Устава ФБиХ
потпредсједник_федерације_босне_и_херцеговине.txt · Последњи пут мењано: 2023/11/22 18:37