Корисничке алатке

Алатке сајта


никола_мојовић

Никола Мојовић

Никола
Мојовић

Рођење:
2. јануар 1951.
Фоча, ФНРЈ

Познат као:
правник

Никола Мојовић (Фоча, ФНРЈ, 2. јануар 1951), српски универзитетски професор и доктор правних наука. Садашњи је потпредсједник Удружења правника Републике Српске.

Биографија

Никола (Гојко) Мојовић је рођен 2. јануара 1951. године у Фочи, ФНРЈ (данас Република Српска). Основне студије је завршио на Правном факултету у Сарајеву (1970—1974). Магистарске студије је завршио изванредним успјехом на Правном факултету у Београду. На истом факултету је одбранио докторску тезу под називом Periculum rei venditae од римског до савременог права (1985).

Радно је ангажован на Правном факултету у Бањој Луци од 1986. Редовни је професор на предметима Римско право, Општа историја државе и права, Национална историја државе и права и Правна реторика. Био је предсједник Етичког комитета Универзитета у Бањој Луци.

Члан је Одбора за правне науке при Одјељењу друштвених наука Академије наука и умјетности Републике Српске те уредник Стручне редакције за домаће и међународно право, правне организације и институције Енциклопедије Републике Српске. Члан је Предсједништва Удружења правника Републике Српске и члан Предсједништва Удружења правника Србије. Арбитар је Спољнотрговинске арбитраже при Привредној комори Републике Српске и члан Управног одбора Центра за едукацију судија и тужилаца.1)2)

Добитник је Плакете Града поводом 22. априла 2018. године, Дана града Бања Лука.3)

Радови

Његови најзначајнији уџбеници и монографије су:

  • Прелаз ризика код купопродајног уговора — “Periculum rei venditae”, Службени лист СР БиХ, Сарајево, 1988.
  • Римско право, I дио, Историја римског права, Бања Лука, 2008.
  • Судски поступак у римском праву. Грађански судски поступак. Кривични судски поступак. Бања Лука, 2008.

Спољне везе

никола_мојовић.txt · Последњи пут мењано: 2023/03/18 15:45