Корисничке алатке

Алатке сајта


франц_јозеф

Франц Јозеф

Франц
Јозеф

Рођење:
18. август 1830.
Беч, Аустроугарска

Смрт:
21. новембар 1916.
Беч, Аустроугарска

Франц Јозеф (Беч, 18. август 1830 — Беч, 21. новембар 1916), аустроугарски владар из хабзбуршке династије. Био је аустријски цар и краљ Бохемије од 1848. до 1916. и апостолски краљ Угарске од 1867. до 1916.

Биографија

На престо је сео као осамнаестогодишњак у јеку револуције 1848. године, када је његов претходник Фердинанд I Добри био присиљен да абдицира, а Франц Јозеф (који тада није имао право на круну) постаје цар тек након што је под притиском и његов отац надвојвода Франц Карл одбио царску круну.

Уз колегијалну војну помоћ руског цара успео је да 1849. угуши мађарску револуцију, а затим је увео централистичко-апсолутистички режим. Да би превладао унутрашњу кризу у Монархији цар Франц попустио је притиску Мађара и приклонио се стварању двојне аустроугарске монархије. Тиме је осигурао лојалност Немаца и Мађара својој династији, али је наметањем њихове доминације над ненемачким и немађарским народима, углавном словенским становништвом, заоштрио национално питање које је постало извор нових сукоба и криза.

Њихов коначан расплет, кобан за опстанак монархије, збио се у Првом светском рату, али цар није доживио крај Аустроугарске и пропаст своје монархије.

Мађарска побуна је угушена тек уз помоћ руских трупа 1849. године, само да би цар у својој тешко схватљивој политици током Кримског рата окренуо Русију заувек против себе и тако смањио њен притисак на Пруску. Тим потезом он остаје без једине пријатељски настројене велесиле спремне да иде у рат на страни Аустрије. У другом сличном „генијалном” потезу он најављује рат, заједно с Пруском, Данској чији чланови краљевске фамилије су орођени са британском краљевском кућом, само да би се неколико година касније нашао у рату с „пријатељском” Пруском.

Почетак ХХ века налази аустроугарску државу у савезу с Италијом и Немачком. То је било такво „пријатељство” да Аустрија по својим војним плановима држи једну армију у сталној резерви због могућег рата с Италијом. Истовремено Немачку с времена на време потресају идеје о анексији Аустрије и препуштању остатка државе независној Угарској.

Убиство престолонаследника Франца Фердинанда којим почиње Први светски рат затиче целу државу у ратном заносу осим старог Франца Јозефа који изјављује: „Сада вичу, захтевају рат, а сутра ће плакати”.

Прошао је кроз низ породичних трагедија: у замку Мајерлинг (Mayerling) 1889. пронађени су мртви царев син и престолонаследник Рудолф и грофица Марија Вечера, а њихова смрт ни до данас није расветљена, затим, атентат на царицу Елизабету (Сиси), те убиство престолонасленика Франца Фердинанда). Уз све политичке драме, отишао је са овога света у пуном царском достојанству. Његова сахрана је уједно била и сахрана старог царства. Наследио га је рођак Карл, који постаје последњи аустријски монарх.

Спољне везе

франц_јозеф.txt · Последњи пут мењано: 2023/11/26 00:32