Корисничке алатке

Алатке сајта


рогожарски_rwd-8

Рогожарски RWD-8

Рогожарски RWD-8, пољски школски једномоторни двоседи авион мешовите конструкције, који се по лиценци правио у југословенској фабрици авиона Рогожарски из Београда.

Пројектовање и развој

На конкурсу војног ваздухопловства Пољске за школски авион намењен основној обуци војних пилота, група конструктора у саставу Станислав Рогалски (пољ. Stanislaw Rogalski), Станислав Вигура (пољ. Stanislaw Wigura) и Јержи Држевиецки (пољ. Jerzy Derzewiecki), скраћено (RWD) је победила са својим пројектом двоседи висококрилац РВД-8. У току 1932. године направљена су два прототипа, а први прототип је полетео 1933. Као најповољнији мотор за овај авион изабран је Walter ”Junior 4”.

Технички опис

Авион је био висококрилни једнокрилац (парасол) са једним мотором, дрвеном двокраком елисом, са два члана посаде пилот и инструктор. Авион је био опремљен ваздухом хлађеним линијски мотор Валтер Јуниор 4 снаге 110 KS. Носач мотора је био од метала. Авион је претежно дрвене конструкције.

Труп му је правоугаоног попречног пресека, са полукружном горњом страном у целости израђен од дрвета обложен шпером и платном. Предњи део трупа где се налазио мотор, био је пресвучен алуминијумским лимом. Авион је имао дупле команде и идентичне инструмент табле у оба кокпита.

Носећа конструкција крила је била од дрвета обложена платном, стреластог облика са заобљеним крајевима. Са сваке стране, крила су подупрта са по једном косом троугластом упорница које су се ослањале на труп авиона у једној тачки а друге две ослоне тачке су била на крилу.

Стајни трап је био фиксан потпуно направљен од металних профила. Точкови су имали независно вешање у облику троугласте виљушке причвршћене за труп авиона. У стубу који је повезивао рукавац точка и труп авиона је био уграђен амортизер. Авион је био опремљен нископритисним гумама. На репу авиона се налазила дрвена еластична дрљача као трећа ослона тачка авиона.

Варијанте авиона

Авион RWD-8 је прављен у две варијанте:

 • RWD-8 — прототип авиона,
 • RWD-8S — серијска варијанта авиона RWD-8.
 • RWD-8а — серијска варијанта авиона RWD-8 са повећаним резервоарима и долетом.

Земље корисници

 • Пољска
 • Румунија
 • Краљевина Југославија
 • Бразил
 • Шпанија
 • Израел
 • Мађарска
 • Мароко
 • Летонија
 • Естонија
 • СССР
 • Трећи рајх

Оперативно коришћење

Пољска фабрика ДВЛ је од 1934 до 1938. године произвела укупно 270 примерака RWD-8 авиона. Тај авион је био најмасовнији школски авион Пољског ваздухопловства. Од 1936. године производи се варијанта опремљена за инструментално „слепо“ летење. Варијанта за падобранске скокове је произведена 1938. године. Авион РВД-8 је коришћен за основну обуку војних пилота, за извиђање, за везу и превоз (транспорт) људи и материјала. У цивилне сврхе авион је коришћен за обуку и тренажу спортских пилота, бацање падобранаца, вучу једрилица и као туристички авион.

Коришћење у Југославији

На основу уговора о лиценци у југословенској фабрици авиона Рогожарски направљено је 1935. године 3 примерка авиона РВД-8. Сва три авиона Рогожарског су имали чехословачке радијалне моторе Валтер NZ-120 снаге 88 kW, који су се по лиценци производили у Југославији. Војно ваздухопловство Краљевине Југославије је тестирало ове авионе али они нису задовољили критеријуме које је ВВ поставило за школске авионе. Због тога није дошло до серијске производње ових авиона у нас. Три произведена РДВ-8 су понуђена Аероклубу који их је откупио за своје потребе.

Авиони РВД-8 су коришћени у Аеро-клубу за обуку спортских пилота и носили су цивилне ознаке YU-PCY, YU-PCZ i YU-PDM. Авион регистрације YU-PCY је додељен обласном одбору Ниш.

Авион РВД-8 регистрације YU-PCZ био је додељен Обласном Одбору аероклуба „Наша Крила“ из Скопља (Месни одбор Призрен), и на крштењу је добио име „Призрен“. Након једног пада, маја месеца 1939. године, овај авион је био отписан због немогућности поправке.

Авион РВД-8 регистрације YU-PDM је био додељен обласном одбору Нови Сад Аеро-клуба „Наша Крила“ а на крштењу је добио име „Витез“. Преостала два авиона РВД-8 су летела до почетка рата априла 1941. године, даља судбина им је непозната.

Сродни чланци

Литература

 1. Димитријевић, Б.; П.Миладиновић, М.Мицевски; (2012). Краљевско Ваздхопловство - Војно ваздухопловство Краљевине СХС/Југославије 1918-1944. Београд: Институт за савремену историју. ISBN 978-86-7403-169-8.
 2. Микић, Сава (1933) (на sr). Историја југословенског ваздухопловства. YU-Београд: Штампарија Д. Грегорић.
 3. О. Петровић; Војни аероплани Краљевине СХС/Југославије (Део II: 1931–1941), Лет 3/2004. Београд, 2004.
 4. Јанић, Чедомир; Петровић, Огњан; (2010) (на sr). Век авијације у Србији 1910—2010, 225 значајних летелица. Београд: Аерокомуникације. ISBN 978-86-913973-0-2.
 5. В. Микић; Зракопловство НДХ 1941 - 1945, ВИИВЈ, Београд, 2000.

Спољне везе

рогожарски_rwd-8.txt · Последњи пут мењано: 2022/05/06 15:01