Корисничке алатке

Алатке сајта


општина_источни_мостар

Општина Источни Мостар

Општина Источни Мостар (раније општина Српски Мостар), јединица локалне самоуправе у Републици Српској. Обухвата Зијемље и још 2 насељена мјеста.

Општина има површину од 88 квадратних километара и 244 становника.

Политичко уређење

Према Закону о територијалној организацији и локалној самоуправи од 31. маја 1994. постојала је „општина Мостар”.1) Измјенама и допунама закона од 19. јуна 1996. прописан је назив „општина Српски Мостар”.2) Измјенама закона од 27. јула 2005. прописан је садашњи назив „општина Источни Мостар”.3) Органи општине су Скупштина општине и начелник општине.

Скупштина општине је представнички орган и орган одлучивања и креирања политике општине. Скупштина има 11 одборника који се бирају на непосредним тајним изборима на период од четири године. Из реда одборника бира се предсједник и потпредсједник Скупштине.

Начелник општине је носилац извршне власти у општини. Он руководи Општинском управом и представља и заступа општину. Бира се на период од четири године, непосредним тајним изборима. Начелник општине има замјеника којег бира Скупштина општине на предлог начелника општине.

Насељена мјеста

Подручје општине Источни Мостар обухвата укупно 3 насељена мјеста:

  1. Зијемље
  2. Камена
  3. Кокорина

Сродни чланци

1)
Закон о територијалној организацији и локалној самоуправи („Службени гласник Републике Српске”, број 11/94)
2)
Закон о изменама и допунама Закона о територијалној организацији и локалној самоуправи („Службени гласник Републике Српске”, број 15/96)
3)
Закон о измјенама Закона о територијалној организацији Републике Српске („Службени гласник Републике Српске”, број 103/05)
општина_источни_мостар.txt · Последњи пут мењано: 2024/02/17 19:36