Корисничке алатке

Алатке сајта


општина_источни_дрвар

Општина Источни Дрвар

Општина Источни Дрвар (раније општина Српски Дрвар), јединица локалне самоуправе у Републици Српској. Обухвата Потоке и још 2 насељена мјеста.

Општина има површину од 66 квадратних километара и 66 становника.

Политичко уређење

Према Закону о територијалној организацији и локалној самоуправи од 31. маја 1994. постојала је „општина Дрвар”.1) Измјенама и допунама закона од 19. јуна 1996. прописан је назив „општина Српски Дрвар”.2) Измјенама закона од 27. јула 2005. прописан је садашњи назив „општина Источни Дрвар”.3) Органи општине су Скупштина општине и начелник општине.

Скупштина општине је представнички орган и орган одлучивања и креирања политике општине. Скупштина има 11 одборника који се бирају на непосредним тајним изборима на период од четири године. Из реда одборника бира се предсједник и потпредсједник Скупштине.

Начелник општине је носилац извршне власти у општини. Он руководи Општинском управом и представља и заступа општину. Бира се на период од четири године, непосредним тајним изборима. Начелник општине има замјеника којег бира Скупштина општине на предлог начелника општине.

Насељена мјеста

Подручје општине Источни Дрвар обухвата укупно 3 насељена мјеста:

  1. Потоци
  2. Срнетица
  3. Увала

Сродни чланци

1)
Закон о територијалној организацији и локалној самоуправи („Службени гласник Републике Српске”, број 11/94)
2)
Закон о изменама и допунама Закона о територијалној организацији и локалној самоуправи („Службени гласник Републике Српске“, број 15/96)
3)
Закон о измјенама Закона о територијалној организацији Републике Српске („Службени гласник Републике Српске”, број 103/05)
општина_источни_дрвар.txt · Последњи пут мењано: 2022/04/16 10:25