Корисничке алатке

Алатке сајта


одговор_светог_архијерејског_синода_бр._1859_1_2002

Одговор Светог архијерејског синода бр. 1859/1 (2002)


СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Број 1859/1
22. јун 2002.
у Београду


Његовом Високопреосвештенству
Митрополиту велешком и повардарском господину Јовану
Митрополија, Велес, Македонија


Предмет: одговор на Ваш допис бр. 106 од 21. јуна 2002, којим сте реаговали на Наше обраћање Високопреосвештеним јерарсима, свештенству, монаштву и верницима свете Православне Цркве у Вашој земљи (Синбр. 1859 од 20. јуна 2002.), апелујући на пастирску и хришћанску савест сваког архијереја, клирика, монаха, монахиње и верника пред неодложном потребом да се коначно превазиђе трагични раскол који нас још од 1967. године дели, боли и духовно растаче


Ваше Високопреосвештенство,
уважени и драги у Христу Спасу брате и саслужитељу Наше смерности,
господине Јоване,


Братољубиво, са радошћу, а пре свега са благодарношћу Господу, Вечном Архијереју свете Цркве и Епископу душа наших, Источнику и Дародавцу — са Оцем и Духом — битија, благобитија и вечног благобитија, обавештавамо Ваше Високопреосвештенство да смо примили Ваш допис бр. 106 од 21. јуна текуће године као Ваш одговор на Наше обраћање Високопреосвештеним архијерејима, свештенству, монаштву и христољубивом народу наше свете Православне Цркве у Републици Македонији (Синбр. 1859 од 20. јуна 2002.), у којем смо апеловали на пастирску и хришћанску савест свакога брата архијереја, свакога клирика, монаха, монахиње и верника, у свим епархијама на подручју Македоније, и позвали, све заједно и свакога понаособ, да учине подвиг превазилажења трагичног раскола који нас дели још од давне 1967. године и исцељења духовне ране која од тада боли и тишти и вас и нас, а са нама и сав православни свет.

Ви сте се, Високопреосвештени драги Владико, одазвали ваистину искрено, одговорно и храбро, како доликује православном архипастиру, који, попут Доброга Пастира, Христа Господа, „живот свој полаже за овце” повереног му словеснога стада, одбацили стање раскола као нездраво, а пре свега као неспасоносно, прихватили предложено литургијско и канонско јединство са Српском Православном Црквом и са читавом православном икуменом, која је у литургијском и канонском јединству са њом, и, најзад, одлучили да прекинете свако богослужбено општење са митрополитом полошко-кумановским г. Кирилом, чија личност иначе представља голем камен спотицања на путу васпостављања канонског јединства и поретка у Цркви.

Оно што нас је посебно обрадовало у Вашем писму јесте Ваше, искреним апостолским и светоотачким Предањем надахнуто, исповедање вере у Цркву Божју, једну и јединствену не додатно, организацијски или само функционално, него по бићу и природи својој, у Цркву Божју као једини Источник и Пут нашега вечнога јединства са Тројединим Господом нашим у Царству славе Његове. Дај Боже да ово Ваше духовно и богословско сведочење о истини цркве надахне и подстакне и другу браћу архијереје који још нису реаговали на наше обраћање!

Са братском љубављу у Господу извештавамо Вас да Вас примамо у свету заједницу Цркве, у пуно литургијско и канонско општење, заједно са укупним часним клиром, преподобним монаштвом и благочестивим народом поверене Вам епархије, свештене митрополије велешке и повардарске. Пријатна Нам је дужност, такође, да Вам саопштимо да ћемо без одлагања о овом дару Божјем Цркви Његовој званично обавестити и најсветије православне Патријархе и остале Предстојатеље сестринских помесних Цркава.

Од дана када Нам је приспео Ваш допис помињемо Вас и на светој Литургији и у својој келејној молитви као брата и саслужитеља у Христу Господу. „А све ово чини један исти Дух… Јер се и једним Духом сви ми крстимо у једно Тело… и сви смо једним Духом напојени” (IКор. 12, 11—13).


Вашега Високопреосвештенства у Христу брат,


Архиепископ пећки,
Митрополит београдско-карловачки и
Патријарх српски
+Павле
председник Светог Архијерејског Синода

Сродни чланци

одговор_светог_архијерејског_синода_бр._1859_1_2002.txt · Последњи пут мењано: 2024/04/12 22:43