Корисничке алатке

Алатке сајта


верско_добротворно_старатељство

Верско добротворно старатељство

Верско добротворно старатељство (ВДС), хуманитарна организација која делује у оквиру Српске православне цркве.

Прво ВДС је основано при Архиепископији београдско-карловачкој и отпочело је са радом 1967. године по благослову тадашњег патријарха српског Германа. Данас, ВДС постоје и у другим епархијама Српске православне цркве.

Организација

На челу архиепископијског ВДС-а стоји патријарх српски (председник) који врши надзор и лично оцењује свеукупну делатност организације. Он даје одобрења и благослов за реализацију одлука донесених на седницама Управног одбора и Скупштине, као и у случају непредвиђених ситуација. Управни одбор је оперативни орган који спроводи у живот све одлуке патријарха и Скупштине. Чине га 12 изабраних лица распоређених по ресорима. Скупштина је највиши орган Верског добротворног старатељства. Сазива и отвара је председник (патријарх) једном или више пута годишње. Поред патријарха, скупштински чланови су и: викарни епископи, архијерејски намесници, старешине храмова и још два делегата и представници свих седам ресора из реда заслужних лаика.

У састав архиепископијског ВДС-а улази и Секретаријат којим руководи генерални секретар, као и седам ресора. На челу сваког ресора се налази организатор — предводник у раду који има своје чланове помоћнике (од 10 до 15 чланова).1)

Верско добротворно старатељство је основано 23. априла 2014. године и у Архијерејском намесништву брчанском Епархије зворничко-тулзанске. Организовано је у шест ресора (верска просвета, породица, брак и васпитање, харитативни рад, правно саветовалиште, мисијска делатност и координација).2) Председник брчанског ВДС-а је епископ зворничко-тузлански, а потпредседник архијерејски намесник брчански.3)

Верско добротворно старатељство је основано 12. фебруара 2015. године и у Епархији тимочкој одлуком оснивачке скупштине, а са благословом епископа тимчког Илариона (Голубовића). Тимочко ВДС је организовано у седам ресора.4) Старатељство постоји и у Епархији нишкој. Основано је благословом бившег епископа нишког Јована (Пурића) крајем 2013.

Сродни чланци

Спољне везе

верско_добротворно_старатељство.txt · Последњи пут мењано: 2019/12/19 22:14 од жељко_тодоровић