Добро дошли на Српску енциклопедију

Битка код Саламине 306. пре Христа

Битка код Саламине 306. пре Христа, представља поморску битку која се водила крај Саламине на Кипру између морнарице Деметрија Полиоркета и Птолемеја Сотера. Деметрије Полиоркет је након велике победе заузео цели Кипар, који је био под његовом влашћу све до 295/294. пре Христа.1)

Извори

Главни извори за ову поморску битку су Историјска библиотека Диодора са Сицилије и Плутархова биографија Деметрија Полиоркета.

Антигон позива Деметрија да нападне Птолемејеву флоту на Кипру

Антигон и Птолемеј су се више пута сукобљавали. Птолемеју је нарочито био битан Кипар и Киликија, као стратешки значајна места. Више пута Киликија је прелазила из једне руке у другу. Током 307. пре Христа Антигонов син Деметрије Полиоркет ослободио је Атину и поново у њој успоставио демократију. Антигон га је 306. пре Христа звао да дође са флотом на Кипар и да се обрачуна са Птолемејевим генералима.2) На путу према Кипру Деметрије је свратио до Родоса и покушао је да их наговори да му дају војску. Родос је био у савезу са Антигоном, али био је наклоњен Птолемеју, па је одбио да му да војску.3) У Киликији је сакупио додатну војску и бродове. Кренуо је на Кипар са 15.000 пешака, 400 коњаника и 110 брзих тријера, 53 спорија брода и велики број транспортних бродова.4) Најпре је заузео Уранију и Карпасију, па је кренуо на Саламину.

Опсада Саламине

Птолемејев брат Менелај био је стратег Кипра и окупио је 12.000 пешака и 800 коњаника. У првој копненој бици крај Саламине Деметрије Полиоркет је победио и заробио је 3.000 војника.5) Менелају је погинуло 1.000 војника, па се након пораза повукао у Саламину и тражио је од Птолемеја да му пошаље помоћ. Саламина је била добро утврђен град, па је Деметрије почео да гради много опсадних справа и катапулта. Саградио је и хелеполис (освајач градова), висок 42 метра и базе од 21 метар.6) Хелеполис је имао десет спратова и по њима је распоредио катапулте. Направио је и огромне овнове. Са овновима је уздрмао зидове, а катапултима са хелеполиса порушио је грудобране на градским бедемима. Менелајева војска је ипак запаљеним стрелама успела да запали хелеполис.7)

Долазак Птолемеја

Птолемеј је дошао у помоћ из Египта са великим снагама. Имао је укупно 140 бродова, а Менелај је имао 60 бродова.8) Птолемеј је тражио од Менелаја да му пошаље бродове из Саламине, али Деметрије Полиоркет је блокирао улаз у луку од Саламине, па су Менелајеви бродови били блокирани.

Битка

Деметрије Полиоркет је укупно имао 180 бродова. На левом крилу било је 7 феничанских и 30 атинских тријера под заповедништвом Медија.9) Лево крило је ојачао са 10 хексера и 10 пентера, које је поставио позади. Деметрије се налазио на левом крилу и распоредио је своју флоту испред Саламине, а Птолемеј је запловио према Саламини. Деметрије је на свом левом крилу победио и натерао је у бег десно непријатељско крило, а онда и бродове из центра.10) За то време Птолемеј је заповедао левим крилом, где су му се налазили највећи бродови. Птолемеј је победио на свом крилу и део противничких бродова потопио, а део заробио. Када се Птолемеј вратио у битку видео је да му је разбијено и лево крило, али и центар,11) па је након тога побегао у Китиј (Ларнака на Кипру). Када се Менелај пробио из Саламине битка је већ била окончана, а он се онда вратио у Саламину, где се касније предао.12) Предао је 60 бродова и 8.000 војника.13)

Губици две стране

У поморској бици је заробљено преко 100 транспортних бродова са 8.000 војника.14) Заробљено је и 40 ратних бродова, а потопљено је 80.15) Деметрије је изгубио 20 бродова.

Последице

Птолемеј се након битке вратио у Египат, а Деметрије Полиоркет је заузео све градове на Кипру. Заробљених 16.000 војника укључио је у своју војску. После велике победе Антигон је узео краљевску дијадему и почео је да се назива краљем, а за краља је прогласио и свога сина Деметрија. Након тога и остали дијадоси Касандар, Птолемеј, Лисимах и Селеук су се прогласили краљевима.

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3)
Диодор 20.46
4) , 5)
Диодор 20.47
6) , 7)
Диодор 20.48
8)
Диодор 20.49
9)
Диодор 20.50
10) , 11) , 14) , 15)
Диодор 20.52
12) , 13)
Billows стр.155
Штампање