Корисничке алатке

Алатке сајта


битка_код_илерде

Битка код Илерде

Битка код Илерде, одиграла се код Илерде у Хиспанији (Шпанији) лета 49. пре Христа између Цезарове војске и републиканске војске под командом Луција Афранија и Марка Петреја. Битка се одвијала у оквиру Цезаровог грађанског рата, а окончала се предајом републиканске војске, што је омогућило Цезару да успостави контролу над Хиспанијом.1)

Помпејеве војсковође контролишу Хиспанију

Помпејевом републиканском војском у Хиспанији (Шпанији) командовала су тројица војсковођа: Луције Афраније, Марко Петреј и Марко Теренције Варон.2) У Хиспанији се налазило седам легија републиканске војске. Од тога две су биле под заповедништвом Марка Теренција Варона у Даљњој Хиспанији и током рата против Цезарове војске нису узеле значајнијега учешћа. Већину рата са Цезаровом војском на себе је пренело пет легија под заповедништвом Луција Афранија и Марка Петреја.3) Поред пет римских легија располагали су са 8 легија шпанске пешадије и 5.000 коњаника.4)

Цезарова војска прелази на север Хиспаније

Луције Афраније и Марко Петреј су концентрисали своје снаге крај Илерде (данашња Лерида или Љеида на западу Каталоније).5) Цезар је био заузет освајањем Масилије (Марсеља), који је био под контролом Помпејеве војске. Свом легату Гају Фабију наредио је да у Нарбонској Галији узме три легије и са њима осигура прелазе преко Пиринеја.6) Када је заузео прелазе кренуо је према Афранијевој војсци и наредио је да му се придруже још три легије.7) Након преласка реке Сикори (данас Сегре, притока Ебра) Гај Фабије је изградио два моста и прешао на другу обалу, на којој је била и непријатељска војска.8) Убрзо је снабдевање постало проблем, јер су се две војске седмицама налазиле на истом подручју.9) Након топљења снега на Пиринејима набујала река је однела један мост, па се дио Фабијеве војске нашао одсечен и ситуацију је искористила војска Луција Афранија и напала одсечени део војске.10)

Цезар успоставља логор крај Илерде

Цезар је стигао два дана након окршаја, преузео је заповедништво и дао је да се обнови срушени мост.11) Оставио је шест кохорти као заштиту за мост и логор, а са осталом војском је кренуо пред Илерду, где је непријатеља изазвао у бој.12) Луције Афраније је извео своју војску, али до сукоба није долазило, а Цезаров трећи бојни ред је до ноћи успоставио логор на једном брду.13) Афраније је прекасно приметио да Цезар успоставља логор на пола миље од њиховога логора. Луције Афраније и Марко Петреј нису нападали логор, али покушавали су да омету посао око његовога утврђивања. Након завршетка логора Цезар је заузимао јак положај, а Помпејева војска је била лагано раздвојена.

Битка за брежуљак

Афранијева и Петрејева војска налазиле су се на брду, које је било око 300 корака удаљено од града, где им је био гарнизон и снабдевање.14) Између је била равница са једним брежуљком. Цезар је послао три легије са циљем да заузме тај брежуљак, али Афранијева војска је то уочила, па је на време спречила Цезаров напад.15) У Цезаровој војсци избила је паника, па је Цезар онда послао 9. легију, али и они су се нашли у замци под зидинама Илерде, одакле су се извукли уз губитке тек након пет сати тешке борбе.16)

Криза у Цезаровој војсци

Два дана након битке за брежуљак избила је велика поплава, у којој су страдала оба моста преко реке Сикори.17) Цезар је брзо након тога остао без снабдевања, јер су залихе пре тога биле доста мале.18) Овисио је о снабдевању из Галије, али рушењем мостова до њега није могло да дође снабдевање. Нису успевали због високога водостаја и због Афранијевога ометања да поправе мостове.19) Они који би поправљали мостове били су ометани кишом стрела. С друге стране војска Луција Афранија и Марка Петреја имала је свега у изобиљу.20) Контролисали су и један камени мост, па су могли да прелазе на другу страну реке и да нападају Цезарове конвоје који би се приближавали реци.21) Због велике оскудице Цезарова војска је слабила, а Луције Афраније и Марко Петреј су писали у Рим о својим успесима, па су се појавиле и гласине као да је Цезар поражен у Хиспанији.22)

Преокрет

Цезар је међутим наредио да се граде лађе, које су однели на 22 миље од логора. Ту је пребацио део војске са којом је заузео и утврдио брежуљак са друге стране реке.23) Цезар је тек након десет дана успео да коначно створи једно упориште са друге стране реке. Пребацивши легију изградио је за два дана мост, па је поново почело да му пристиже снабдевање.24) Заробио је и много стоке. Победу Децима Јунија Брута Албина у поморској бици код Масилије Цезарове присташе су пренаглашавали, па су се Цезару почели прикључивати Хиспаници.25) Локална хиспанска племана почела су да се одмећу од Афранија и да склапају савез са Цезаром.26)

Помпејева војска се спрема за одлазак из Илерде

Цезар је дао да се ископају јаркови уз помоћ којих је скренуо ток Сикора.27) Луције Афраније и Марко Петреј су након скретања реке страховали да би могли да буду потпуно одсечени од снабдевања, пошто је Цезарова коњица била јача и могла је да прелази делове реке, које је донекле скренула.28) Одлучили су да напусте Илерду и оду у Келтиберију јужно од Ебра, где су се надали да ће у Помпеју склоном подручју регрутовати нову војску.29) Сакупили су у Октогесу на 30 миља од Илерде мноштво лађа са целога Ибера.30) Ту су градили понтонски мост од лађа.31) Афраније је најпре послао две легије преко Сикора и насупрот Илерде је направио утврђен логор. Афраније је још увек контролисао камени мост, а Цезар је контролисао 20 миља удаљен мост. Цезар је успео да копањем канала снизи ниво реке, тако да је коњица могла да пређе преко, али вода је још увек била до рамена пешадији.32)

Маневрисање две војске ван Илерде

Чим је Афраније напустио логор у Илерди Цезар је за њим послао коњицу, која је могла да пређе реку на једном преклазу.33) Пешадија је морала да остане на другој страни реке, али молили су Цезара да и они пређу, иако им је вода била до рамена.34) Део слабијих војника је остао у логору, а осталих пет легија прешло је реку.35) Неколико дана две војске су маневрирале по брдовитом терену северно од Ебра. Цезарова војска се кретала неометана пртљагом и располагала је коњицом. Луције Афраније је покушавао да се домогне реке Ебро, а Цезар га је спречавао у томе, а потпуно га је омео када је заузео прелазе преко брда према Ебру.36)

Предаја Афранијеве и Петрејеве војске

Цезарова војска је тражила битку, али Цезар је тада веровао да ће се Афранијева војска без снабдевања ионако предати. Неколико дана Петреј и Афраније су почели са изградњом насипа од логора до воде, а Цезарова војска је то спречавала.37) Две војске су почеле да се братиме, а поједини Афранијеви официри су били спремни на капитулацију. Чак је и Луције Афраније био равнодушан. Једино је Марко Петреј био одлучан да се не предају, па је натерао официре, Афранија и војску да се закуну на лојалност.38) Након тога одлучили су да се врате у Илерду.39) Поново су током пута били стално узнемиравани, поготово од коњице, па су опет били сатерани у још гори положај, на подручје где уопште није било воде. Цезар је и даље избегавао битку. Када су остали без хране, воде, па чак и без сточне хране Луције Афраније је морао да тражи мир. Цезар је од њих тражио да распусте војску, а њима је дозволио да напусте Хиспанију.40)

Цезар овладава целом Хиспанијом

Луције Афраније и Марко Петреј су се након тога придружили Помпеју у Македонији. У Хиспанији је још остала једна Помпејева војска, под командом Марка Теренција Варона. Варон је најпре покушао да се супростави, али на вести о поразу Помпејевске војске код Илерде војска га је напуштала, тако да није ни пружио отпор, него се предао Цезару без борбе. Цезар је за новога намесника Даљње Хиспаније именовао Квинта Касија Лонгина.

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 5)
Цезар Грађански рат 1.38
3) , 4)
Цезар Грађански рат 1.39
6) , 7)
Цезар Грађански рат 1.37
8) , 9) , 10)
Цезар Грађански рат 1.40
11) , 12) , 13)
Цезар Грађански рат 1.41
14) , 15)
Цезар Грађански рат 1.43
16)
Цезар Грађански рат 1.45-46
17) , 18)
Цезар Грађански рат 1.48
19)
Цезар Грађански рат 1.50
20)
Цезар Грађански рат 1.49
21)
Цезар Грађански рат 1.51
22)
Цезар Грађански рат 1.53
23) , 24)
Цезар Грађански рат 1.54
25)
Касије Дион 41.21
26)
Цезар Грађански рат 1.60
27) , 28) , 29) , 30) , 31)
Цезар Грађански рат 1.61
32)
Цезар Грађански рат 1.63
33) , 34) , 35)
Цезар Грађански рат 1.64
36)
Цезар Грађански рат 1.70-71
37)
Цезар Грађански рат 1.73
38)
Цезар Грађански рат 1.76
39)
Цезар Грађански рат 1.78
40)
Цезар Грађански рат 1.85
битка_код_илерде.txt · Последњи пут мењано: 2020/02/12 18:04 од жељко_тодоровић