Корисничке алатке

Алатке сајта


битка_код_делија

Битка код Делија

Битка код Делија, одиграла се током Пелопонеског рата 424. пре Христа између Атине и Беотије. У бици је победила Беотија, захваљујући тактичкој иновацији тебанскога генерала Пагонде. Приликом опсаде Делија победили су Атињане користећи једну верзију бацача пламена.1)

Увод

Атински генерали Демостен и Хипократ планирали су током 424. пре Христа инвазију Беотије.2) Требали су да истовремено стигну, Демостен у Сифу, а Хипократ у Делиј. Међутим Демостен је прерано отпловио пре Хипократа. Поред тога неко је одао Беоћанима атински план, па су се Беоћани на време сакупили код Сифе и Херонеје.3) Демостену није ништа друго преостало, него да се повуче.

Хипократ је стигао у Беотију када су се Беоћани већ враћали од Сифе. Започео је са утврђивањем храма у Делију.4) За пет дана направили су утврђење. Ту је Хипократ оставио гарнизон, а осталу војску је послао кући.5) Беоћани су тада сакупили војску код Танагре, али пошто су сазнали да се Атињани повлаче већина беотских заповедника није била за борбу.6) Једино је Пагонда из Тебе наговарао остале да нападну Атињане. Рекао је да ће се Атињани вратити и да ће Делиј користити као базу за нападе.7) Пагонда је наговорио Беоћане да нападну атинску војску.

Распоред снага

Пагонда је покренуо војску и када се приближио атинском логору, улогоровао се са друге стране брда. Беоћани су имали 7.000 хоплита, 1.000 коњаника и 10.000 лако наоружаних.8) Десно крило држали су Тебанци, у средини су војници из Халијарта, Коронеје и Копеје, а на левом крили била је војска из Теспије, Танагре и Орохомена.9) На сваком крилу били су коњаници и лако наоружана војска. Тебанци су уместо уобичајених осам редова били сврстани у 25 редова.10) Када је Хипократ сазнао да беоћанска војска намерава да нападне атинску војску он је оставио 300 коњаника у Делију, а сам се придружио главнини војске.11) Атињани су имали подједнако хоплита и коњаника, али много мање лако наоружаних.12) Атињани су поставили хоплите по осам редова кроз читаву војску.13) Пошто је тебанско крило било веома дубоко атинска хоплитска линија била је много дужа.

Битка

На крајњим крилима бујице су спречиле напредовање обе војске. Због тога се битка најпре одвијала у средини. Беотско лево крило Атињани су потиснули. Сви лево од Теспијаца су се повукли, тако да су се Теспијци нашли опкољени и са стране на уском простору.14) Теспијци су се бранили у борби прса о прса, док их Атињани нису сасекли. Током борбе против Теспијаца дошло је до забуне у којој су Атињани убијали једни дтруге.

Десно тебаско крило имало је дубину од 25 редова и било је јаче од атинског левог крила, које се морало повлачити. Поред тога Пагонда је послао коњицу око брда у помоћ пораженом левом крилу, па су се Атињани препали да долази још једна војска.15) Убрзо се читава атинска војска дала у бег. У бици је погинуло нешто мање од 500 Беоћана и мало мање од 1.000 Атињана и војсковођа Хипократ. Беоћани су гањали Атињане све до ноћи. Много Атињана се вратило у тврђаву у Делију. Беоћани су тражили да напусте Делиј, који је њихова света земља. Атињани су рекли да им Делиј служи као обрана против Беоћана.16)

Употреба бацача пламена

Две седнице није било битке, а онда се Беоћанима придружило 2.000 хоплита из Коринта као и друга савезничка војска. Беоћани су направили чудну направу, која је била једна врста бацача пламена и користећи се њом истерали су Атињане ватром из Делија. Бацач пламена који су употребљавали имао је на једном крају мешине, којима се упумпавао ваздух кроз дугачку цев. На врху дугачке цеви био је котао са угљем, сумпором и смолом. Котао би помоћу дугачке цеви примакли атинском насипу. ваздух би од мешина долазио у котао, запалио би мешавину у котлу, створио велики пламен, који би излазио из котла на Атињане у насипе. Атињани су морали да напусте насип, који су након тога Беоћани заузели.

Убијено је тада 200 Атињана, а остали су побегли. Беотија је вратила Делиј под своју контролу. Демостен није знао да је Хипократ изгубио битку и искрцао се са војском, али убрзо је био поражен.

Значај битке

Ова битка је значајна не само због бацача пламена као нове технологије. Значајна је јер је Пагонда користио планирану тактичку борбу по можда први пут у историји. Дотада су битке између грчких полиса били једноставни сукоби између масовних формација хоплита, где коњица није играла значајнију улогу. У Делију Пагонда је користио дубље редове, резерве, коњичке интервенције и постепену промену тактике током битке. Век касније те иновације користио је у још славнијим акцијама тебански генерал Епаминонда.

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3)
Тукидид 4.89
4) , 5)
Тукидид 4.90
6)
Тукидид 4.91
7)
Тукидид 4.92
8) , 9) , 10) , 11)
Тукидид 4.93
12) , 13)
Тукидид 4.94
14) , 15)
Тукидид 4.96
16)
Тукидид 4.98
битка_код_делија.txt · Последњи пут мењано: 2020/03/17 22:18 од жељко_тодоровић