Корисничке алатке

Алатке сајта


одлука_светог_архијерејског_синода_бр._71_2022

Одлука Светог архијерејског синода бр. 71 (2022)


СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
Број 71
1. фебруар 2022. године
у Београду


Свети Архијерејски Синод у седници својој, под горњим бројем и датумом, донео је ову одлуку:


„Позвати Високопреосвећену и Преосвећену Г. Г. епархијске архијереје да, на основу чл. 55. тач. 6) Устава Српске Православне Цркве, и придржавајући се одлуке Светог Архијерејског Сабора (АСбр. 9/зап. 75 од 167. маја 1991. године) и одлуке Светог Архијерејског Синода (бр. 1580/зап. 1237 од 11. децембра 2012. године), за свако одсуство из поверене им епархије претходно затраже одоборење Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, наводећи разлог одсуства, трајање одсуства, место у коме ће за време одсуства боравити, као и који архијереј ће их за то време замењивати.

Овим поводом умолити Његову Светост Патријарха Г. Порфирија да о сваком одобреном одсуству извести Свети Архијерејски Синод ради знања.

Исто тако, позвати Високопреосвећену и Преосвећену Г. Г. епархијске архијереје да поштују свештене каноне, Устав Српске Православне Цркве и архијерејску заклетву, и у потпуности се уздрже од мешања у било какве послове других епархија, без знања и сагласности надлежног епархијског архијереја.

Високопреосвећеној и Преосвећеној Г. Г. епархијским архијерејима, у духу истих прописа и архијерејске заклетве — да се у световне послове неће уплитати — посебно ставити на знање да је недопустиво било какво учешће у страначким надметањима, давање јавних изјава у корист или на штету појединих странака или кандидата у изборним процесима и ван њих, јер тако стварају смутњу и раздоре у верном народу Божјем и наносе велику штету саборном организму Цркве. Може се само замислити какве би погубне последице биле изазване нашој јеванђељској и пастирској мисији Цркве када би се свако од архијереја јавно залагао за свог омиљеног политичара и своју омиљену партију у политичкој арени.

С обзиром на учесталу нежељену праксу да свештеници и монаси из једне епархије у другој скупљају прилоге и милостињу у различитим установама или код појединаца, или наступају на јавним трибинама и медијима, подсетити Високопреосвећену и Преосвећену Г. Г. епархијске архијереје на горепоменуте одлуке, као и на одлуку Светог Архијерејског Сабора (АСбр. 96/зап. 209 од 26. маја 2006. године), којима се умољавају да се „строго држе канонског поретка Православне Цркве који прописује да без благослова надлежног архијереја клирици из других епархија не смеју вршити било каква чинодејства, нити се бавити другим активностима” у подручним им епархијама, при чему односни клирици имају о сврси и дужини боравка обавестити дијецезана те епархије, у којем циљу ће их њихов надлежни архијереј снабдети мирним писмом.

Такође, позвати Г. Г. архијереје да ставе до знања подручном им свештенству и монаштву да ће у случају непридржавања поменутог поретка, а у смислу другог става горенаведене одлуке Светог Архијерејског Сабора (АСбр. 96/зап. 209/06), као и у случају уплитања у страначке послове неизоставно сносити канонске последице.”

Сродни чланци

Извори

одлука_светог_архијерејског_синода_бр._71_2022.txt · Последњи пут мењано: 2024/04/12 22:24