Корисничке алатке

Алатке сајта


одлука_светог_архијерејског_сабора_бр._65_2006

Одлука Светог архијерејског сабора бр. 65 (2006)


Свети архијерејски сабор, у седници својој од 19/6. маја 2006. године – под АСбр. 65/зап. 113 донео је ову одлуку:


„Умолити Његово Преосвештенство Епископа рашко-призренског Господина Артемија да сарађује са Светим архијерејским сабором, Светим архијерејским синодом, Одбором Светог архијерејског сабора за Косово и Метохију и Његовим Преосвештенством Епископом липљанским Господином Теодосијем, као његовим викаром, те свештенством, монаштвом и вернима подручне му Епархије.

У исто време, умолити Преосвећеног Епископа Господина Артемија да угаси Епархијски центар „Раде Неимар” и о томе извести Свети архијерејски синод.

Исто тако, умолити га да духовни и мисионарски центар „Атос” у Београду пренесе у власништво Патријаршијског управног одбора и о учињеном извести Свети архијерејски синод.

С обзиром да епархијски архијереј нема право да поседује некретнине које се налазе изван подручне му Епархије, то Његовом Преосвештенству Епископу Господину Артемију ставити у дужност да, у складу са канонима и Уставом Српске православне цркве, реши власништво над кућама у улици Бистричкој у Београду, у Сремчици, као и у Бањи Ковиљачи, и о томе извести Свети архијерејски синод.

Умолити Његово Преосвештенство Епископа рашко-призренског Господина Артемија да протосинђела Симеона (Виловског), настојатеља манастира Бањске, да, због досадашњих прекршаја црквено-канонског поретка, због неистина изјављених пред одређеном Комисијом Светог архијерејског синода 17. маја 2006. године, и због уношења немира међу клир Епархије рашко-призренске, разреши свих административних и црквених дужности, те против истог поведе црквено-судски поступак, и до 1. септембра ове године о учињеном поднесе извештај Светом архијерејском синоду.

Умолити, пак, Комисију Светог архијерејског синода за испитивање материјално-финансијског пословања односних установа да настави поверени јој посао.”

Сродни чланци

Извори

одлука_светог_архијерејског_сабора_бр._65_2006.txt · Последњи пут мењано: 2024/04/12 22:11