Корисничке алатке

Алатке сајта


одлука_светог_архијерејског_сабора_бр._161_1920

Одлука Светог архијерејског сабора бр. 161 (1920)


Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве у седници својој од 27. новембра (10. децембра) ове год. свестрано проучивши питање о свештеничком браку после рукоположења, а особито о браку удових свештеника, и узевши у обзир раније негативне одговоре појединих, шта више и највећих помесних православних цркава, као и нарочито недавне одговоре Васељенске Патријаршије и Јеладске цркве, које не дају поузданог основа за позитивно решење покренутог питања, а уз то саслушавши мишљење и других стручних лица, донео је ову

ОДЛУКУ:

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве, на основу досадашњих саопштења автокефалних цркава налази да није властан сам мењати опште обавезе канонске прописе без опасности по јединство с осталим светим православним црквама Божјим и по спољашње интересе српске цркве, и за то ће се у овом питању држати светих канона, и настављајући досадањи рад по овом предмету у смислу саборских и зборских одлука, трудиће се код целокупне васељенске цркве, да се то питање правилним путем и начином што пре коначно реши.

У смислу ове одлуке Светог Архијерејског Сабора, као тумача светих канона, свештеници, који су противно канонским прописима склопили други брак, биће свргнути ако не раскину закониту брачну везу у року од два месеца од дана објаве ове Саборске одлуке у „Гласнику” службеном листу Патријаршије.

Они свештеници, који се покају и канонским прописима за времена покоре, незаконите жене отпусте, и наложену им епитимију издрже, могу по увиђавности Архијереја бити враћени на службу.

Свештеници пак, који у будуће, до коначног решења овог питања пред светом васељенском црквом, буду ступили у брак, биће без одлагања свргнути.

Свештеници, који су извршили венчање над свештеним лицима те тиме учинили преступ против поретка црквеног биће кажњени по постојећим прописима.


Из седнице Светог Архијерејског Сабора
од 27. новембра 1920. године.
С. Бр. 161 у Сремским Карловцима.


Председник Патријарх Српски,
Димитрије, с. р.

Сродни чланци

Извори

  • „Службене новине Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца”, број 22/1921

Odluka Svetog arhijerejskog sabora br. 161 (1920)

одлука_светог_архијерејског_сабора_бр._161_1920.txt · Последњи пут мењано: 2024/04/12 21:38