Корисничке алатке

Алатке сајта


битка_код_сфактерије

Битка код Сфактерије

Битка код Сфактерије, одиграла се током Пелопонеског рата 425. пре Христа између Атине и Спарте. Битка код Сфактерије била је фактички други део битке код Пилоса, а завршила је атинском победом. Након битке код Пилоса 420 спартанских хоплита било је одсечено 72 дана на острву Сфактерији. Након неуспешних преговора Атињани су под заповедништвом Клеона и Демостена освојили Сфактерију и заробили спартанске хоплите. Заробљавање око 300 Спартанаца на Сфактерији променило је баланс у рату. Атина је сада могла да прети Спарти да ће побити заробљенике, ако Спарта поново нападне Атику. Спарта је због тога престала са редовним нападима на Атику, а Атина је наставила рат са већим престижом и самоувереношћу.1)

Увод

Атињани су се утврдили на Пилосу на Пелопонезу, па су представљали опасност за Спарту, јер су својом близином подстицали побуну хелота, о којима је Спарта зависла. Успешно су одбили све спартанске покушаје да освоје утврђење. У бици код Пилоса педесет атинских бродова победило је спартанску флоту од 60 бродова. Пре поморске битке 420 спартанских хоплита искрцало се на острво Сфактерија. После поморске битке остали су одсечени и блокирани на острву, које није имало питке воде. Та несрећа шокирала је Спарту, а пошто нису могли да помогну опседнутима на Сфактерији одлучили су да покушају да преговорима и примирјем сачувају животе својих опседнутих хоплита.2)

Споразум о примирју

Спарта је са Атињанима склопила примирје са следећим одредбама:3)

  • Спартанци требају током примирја да предају Атињанима све бродове на којима су учествовали у поморској бици, али и све ратне бродове, који су се налазили у Лаконији;
  • Спарта не сме да напада тврђаве ни на копну ни на мору;
  • Атињани дозвољавају Спартанцима да под надзором шаљу својим људима на Сфактерији одређени део припремљене хране;
  • Атињани ће стражарити крај Сфактерије, али неће нападати пелопонежанску војску ни на копну ни на мору;
  • Атињани ће превести спартанске амбасадоре у Атину на преговоре о миру. Кад заврше преговори вратити ће их у Пилос. Кад се врате тада ће Спартанцима вратити бродове;
  • Ако било која страна буде кршила одредбе споразума тада се сматра да је примирје прекршено.

Спарта је предала око 60 бродова и спартански преговарачи су отпутовали у Атину.4)

Клеон блокира преговоре

Спартански представници су тражили да се склопи мир између Атине и Спарте, само да Атина омогући повратак Спартанаца са Сфактерије. Раније је Атина тражила мир, али Спарта не би пристајала на мир. Атињани су сматрали да пошто држе блокиране Спартанце на Сфактерији увек могу да склопе мир, па су почели да постављају претеране захтеве.5) У претераним захтевима Атињане је највише потицао Клеон. Он је наговорио Атињане да траже да се војска на Сфактерији преда и да их допреме до Атине, а поред тога да Спарта Атини врати неколико места.6) Спартански представници су се са након двадесет дана7) вратили необављена посла са преговора.8)

Наставак блокаде Сфактерије

Кад су се Спартанци вратили примирје је одмах прекинуто. Спартанци су према одредбама споразума тражили да им се врате бродови. Атињани им нису хтели да врате бродове, под изговором да су Спартанци прекршили договор о примирју нападајући утврђење. Спартанци су протествовали због неправде и наставили су рат.9) Атињани су стражарили око Сфактерије са око 70 бродова.

Спартанцима на Сфактерији се доставља храна

Атињани су очекивали да ће се Спартанци лако предати због недостатка хране на Сфактерији. Међутим Спартанци су јавно обећали много новца свакоме ко довезе на Сфактерију било каквога јела.10) Робовима, који доставе храну, обећали су слободу. Атињани нису успевали да држе острво под потпуном блокадом, а поготово ноћу. У Атини су сазнали да се непријатељу на острву допрема храна, па су се препали да Спартанци не издрже до зиме.11) Атинска блокада Сфактерије је трајала јако дуго. Атињани су имали мало хране, а зими би било немогуће да Атина снабдева своју војску, поготово јер у том подручју није било лука. Атињани су почели да се кају јер нису прихватили мировни споразум са Спартом. Порасло је нерасположење према Клеону, кога су сматрали одговорним за блокаду мировних преговора.12)

Клеон је изабран за заповедника похода

Клеон се бранио тврдећи да извиђачи лажу о правом стању ствари. Међутим Атињани су хтели да њега са још једним сапутником пошаљу као извиђаче да се сами увере. Клеон је покушао да то изврда, па је препоручио да се не шаљу извиђачи, него да пошаљу војску са бродовима. Осим тога Клеон је рекао да би да је он заповедник лако заузео Сфактерију.13) Клеон је мислио да тако подбада Никију да је неспособан као заповедник. Никија је рекао да нека слободно узме војску коју хоће и нека проба срећу као војсковођа.14) Клеон је најпре мислио да се Никија шали, али кад је схватио да то није тако почео је да узмиче, али присилили су га да преузме заповедништво од Никије. Клеон је изабран за заповедника и онда је обећао да ће заузети Сфактерију за 20 дана.15)

Битка

Док се све то дешавало у Атини Демостен је с друге стране планирао да се искрца на Сфактерији.16) Његова војска на Пилу више је личила на оне, који су опседнути, јер су се налазили на уском простору. Због тога су желели да крену у одлучан обрачун. Један Спартанац је непажњом запалио већину шуме на Сфактерији, па се терен много боље видио. Тај пожар је повећао Демостенову одлучност јер су Спартанци на Сфактерији имали слабију заштиту. Клеон је зато одабрао Демостена за свога помоћника. Кад је дошао Клеон, послао је поруку тражећи од Спартанаца на Сфактерији да се предају. Пошто су Спартанци одбили да се предају, следеће ноћи Атињани су се искрцали пре зоре са 800 хоплита на обе стране острва.17) Најпре су напали једну стражу којој је било 30 хоплита. Стражари нису знали за искрцавање, јер су мислили да атински бродове плове по обичају чувајући острво. Те стражаре су побили искористивши изненађење.18) Кад је свитала зора искрцала се и остала атинска војска, око 800 стрелаца, око 800 лако наоружаних, месенска помоћна војска и остали.19) По Демостеновом наређењу разделили су се у скупине од по две стотине и заузели су највиша места да би одатле нападали стрелама и копљима са свих страна. Када су Атињани побили прву стражу онда су на њих кренули спартански хоплити, али атинске хоплите је подржавала лако наоружана војска, која је Спартанце гађала са свих страна.20) Спартанце су гађали копљима, стрелама, камењем и многе су ранили. Када су већ многи били рањени повукли су се до малог утврђења.21) Највећи део дана Спартанци су одолевали иза утврђења. Пошто се битка дуго одвијала месенски војсковођа је рекао Клеону и Демостену да се узалуд труде. Тражио је од њих стрелаца и лако наоружане војске да би заобишао утврђење и оне у утврђењу довео у безизлазан положај.22) Прошао је тешко приступачним путем, где Спартанци нису стражарили, јер су се поуздавали да је место сигурно и неприступачно. Појавио се на узвисини изнад утврђења и тиме је дао до знања Спартанцима да су у безизлазном положају, јер су се нашли изложени удару стрела са две стране. Клеон и Демостен су прекинули битку, да би дали времена Спартанцима да се живи предају.23) Спартанци су се предали. Од 420 хоплита преживело је њих 292.24)

Литература

  • Тукидид, Пелопонески рат, превод Душанке Обрадовић, Admiral Books, Београд 2010, ISBN 978-86-84983-72-7

Bitka kod Sfakterije

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Тукидид 4.15
3) , 4)
Тукидид 4.16
5) , 6)
Тукидид 4.21
7)
Тукидид 4.39
8)
Тукидид 4.22
9)
Тукидид 4.23
10) , 11) , 12)
Тукидид 4.26
13) , 14) , 15)
Тукидид 4.27
16)
Тукидид 4.29
17)
Тукидид 4.31
18) , 19)
Тукидид 4.32
20)
Тукидид 4.33
21)
Тукидид 4.35
22)
Тукидид 4.36
23)
Тукидид 4.37
24)
Тукидид 4.38
битка_код_сфактерије.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/02 22:10