Корисничке алатке

Алатке сајта


Action disabled: source
битка_код_пилоса

Битка код Пилоса

Битка код Пилоса, одиграла се током Пелопонеског рата 425. пре Христа између Атине и Спарте. Битка се водила на полуострву Пилос у Наваринском заливу у Месенији на Пелопонезу, а окончала се атинском победом. Након битке око 420 спартанских хоплита остало је одсечено на острву Сфактерији. Та битка се касније наставила битком код Сфактерије.1)

Увод

Крајем пролећа 425. пре Христа Спарта је помагала Месени на Сицилији да се побуни против Атине.2) У исто време Спарта је започела ново пустошење Атике под командом краља Агиса.3) Атињани су послали 40 бродова према Сицилији под командом Еуримедона и Софокла. Од њих се захтевало да успут помогну и Коркири.4) Демостен је након победе у бици код Олпеје, путувао са атинском флотом. Иако није имао службени положај ипак је био овлаштен да може да користи атинску флоту за потхвате око Пелопонеза.5)

Демостенова идеја

Демостен је захтевао да се Атињани утврде на Пилосу, међутим други команданти су се томе противили све док олуја није случајно занела бродове на Пилос.6) Тада су се Атињани утврдили на Пилосу.7) Основна стратешка Демостенова идеја била је да се потакне побуна хелота, робова о којима је Спарта зависила, и који су живели у Месенији, крају где се налазио Пилос. Хелоти су се бавили земљорадњом и сточарством, док су грађани Спарте вежбали да буду војници. Атињанима је било потребно шест дана да утврде место према копну. Ту су оставили Демостена са шест бродова, а са осталим бродовима су отпловили према Керкири и Сицилији.8)

Забринута Спарта повлачи војску из Атике и флоту са Керкире

Пелопонежани су тада харали Атиком, па су због заузимања Пилоса пожурили кући.9) Са Керкире је стигло 60 спартанских бродова. Демостен је послао два брода да јаве атинској флоти крај Закинтоса под командом Еуримедона и Софокла да пожуре, јер се налазио у опасности.10)

Припрема Спарте за освајање Пилоса

Лакадемоњани су се спремали да ударе и са копна и са мора на тврђаву на Пилосу, у којој је било мало војника. Очекивали су да Атињанима стигне помоћ са Закинтоса, па су одлучили да блокирају улаз у луку. Испред луке се налазило острво Сфактерија, које је луку чинило сигурном. Због острва улази у луку су били уски. Са стране атинске утврде улаз је допуштао пролаз само два брода, а са друге стране могло је проћи осам бродова. Улазе у луку намеравали су да затворе бродовима у збијеној формацији.11) На острво Сфактерију распоредили су хоплите, који су се смењивали. У последњој смени било је на Сфактерији под заповедништвом Епитада 420 хоплита и поред тога државних робова хелота.12)

Када је Демостен уочио да се спрема напад на утврђење извукао је триреме на суво, а морнарима из трирема поделио је слабе штитове. Демостен је поред својих хоплита имао и 40 хоплита Месењана. Већину наоружаних и ненаоружаних војника поставио је на утврђена места, а сам је изашао са 60 хоплита изван тврђаве, где је очекивао искрцавање.13)

Неуспели покушаји спартанског искрцавања пре доласка атинске флоте

Под заповедништвом Трасимелида и Брасида Спартанци су истовремено напали и са копна и са мора. Спартанац Трасимелида је заповедао са 43 спартанска брода и покушао је са искрцавањем на месту где је Демостен предвидео.14) Није било могуће да пристане више бродова, па су Спартанци поделили флоту, па су се једни одмарали, а други су покушавали да се искрцају. Највише се истицао Брасида, који је био заповедник једне триреме. Он је остале саветовао да не штеде бродове, него да се силом искрцавају, макар и разбили бродове.15)

Брасида је гонио остале, а и свог кормилара да се искрцају. Када је Брасида покушао да се искрца био је тешко рањен.16) Атињани су пружили жесток отпор и спречили су спартанско искрцавање. Два дана нису успевали да се искрцају, а одмагао им је и терен, који је био јако каменит. Трећег дана послали су бродове по дрва за опсадне справе, али тада је дошло и 50 атинских бродова са Закинтоса.17)

Долазак атинске флоте

Када је дошла атинска флота угледали су острво пуно хоплита и много бродова у луци, па нису имали где да се усидре. Преноћили су на удаљеном острву. Следећег дана били су спремни за поморску битку.18)

Спартанcки бродови нису испловили на отворено море да започну са њима битку. Међутим нису ни заградили улазе у луку, како су раније намеравали да учине. Спремали су се да нападну атинске бродове, ако уплове у малену луку.19)

Атињани су се пробили и кроз један и кроз други улаз и напали су већину бродова и натерали их у бег. Како је простор био мален оштетили су много спартанских бродова док су их прогонили.20) Заробили су пет спартанских бродова, а нападали су и остале бродове, док су се повлачили према копну. Након доста борбе са копна Спартанци су спасили празне бродове и извукли их на копно.21)

Последице

Након битке Пелопонежани, који су се налазили на острву Сфактерији били су одсечени. Атински бродови су их држали под стражом. Пелопонежани, који су извукли бродове на копно остали су код Пилоса, а стигла им је и помоћ.22)

Спарта је покушала да склопи мир са Атином, како би повратили војнике са Сфактерије. Послали су изасланике у Атину.23) Међутим Атињани су одбили мир. Атињани су остали на Пилосу 72 дана, а за то време није дошло до дипломатског решења. Касније су у бици код Сфактерије Атињани коначно заробили Спартанце на Сфактерији.

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Тукидид 4.1
3) , 4)
Тукидид 4.2
5) , 7)
Тукидид 4.4
6)
Тукидид 4.3
8)
Тукидид 4.5
9)
Тукидид 4.6
10) , 11) , 12)
Тукидид 4.8
13)
Тукидид 4.9
14) , 15)
Тукидид 4.11
16)
Тукидид 4.12
17) , 18) , 19)
Тукидид 4.13
20) , 21) , 22)
Тукидид 4.14
23)
Тукидид 4.15
битка_код_пилоса.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/02 22:09