Корисничке алатке

Алатке сајта


антиох_vii_сидет

Антиох VII Сидет

Антиох VII Сидет, зван службено Антиох VII Еуергет (око 159. пре Христа — 129. пре Христа), краљ Селеукидскога царства од 138. пре Христа до 129. пре Христа.1)

На власт је дошао када је његов брат Деметрије II Никатор завршио у парћанском заробљеништву. Антиох се оженио братовом сестром Клеопатром Тејом и преузео је трон. Окончао је побуну Диодота Трифона и на тај начин поново је ујединио смањено Селеукидско царство. Након опсаде Јерусалима 134. пре Христа прислио је на вазални положај Јевреје под Јованом Хирканом. Успешно је 130. пре Христа победио Парћане у рату и повратио Вавилонију под селеукидску контролу. На почетку 129. пре Христа побунило се становништво враћених територија, а Антиох је погинуо у бици са Парћанима.

Рани живот

Син је селеукидскога краља Деметрија I Сотера, који је био краљ Селеукидскога царства 162–150. пре Христа. Пре почетка рата са Александром Балом 153. пре Христа Деметрије I Сотер послао је своја два сина Деметрија II Никатора и Антиоха VII Сидета са великим новцем код пријатеља на Книд, да би могли у случају очеве смрти да се освете и врате трон.2) Александар Бала победио је Антиоховога оца 150. пре Христа, али 145. пре Христа Антиохов брат Деметрије II Никатор повратио је трон. Цело време док му је брат владао Селеукидским царством Антиох VII Сидет живио је у памфилијском граду Сиду, па је зато добио надимак Сидет.

Постаје краљ

Деметрије II Никатор је кренуо у рат против Партије, која је заузела велике селеукидске области на истоку, укључујући и Селеукију на Тигру. Деметрије је 139. пре Христа био тешко поражен и заробљен у бици са Парћанима.3) Заробљени Деметрије живео је на двору у Хирканији,4) где му је парћански краљ Фрат II дао своју сестру за жену.5) Пошто је Селекидско царство остало без владара Антиох VII Сидет је наговорио краљицу Клеопатру Теу да га прими, а онда ју је наговорио да се ожени са њим. Антиох VII Сидет је тако 138. пре Христа постао нови краљ Селкеукидскога царства. Са Клеопатром Теом је имао неколико деце, од којих је најпознатији Антиох IX.

Окончање грађанскога рата са Диодотом Трифоном

Још од 145. пре Христа Диодот Трифон је контролисао део селеукидскога царства. Доласком на власт Антиоха VII наставио се грађански рат, који је раније са Диодотом водио Антиохов брат Деметрије Никатор. Међутим Антиох VII Сидет је уживао много већу подршку него његов брат и успео је да победи Трифона и након тога заузме горњу Сирију.6) Трифон је побегао у утврђени Дор на палестинској обали, где га је опседао Антиох уз помоћ Јевреја под командом Симона Макавеја.7) Трифон је након тога побегао у свој родни град Апамију, а касније је заробљен и убијен.8)

Односи са Јеврејима

Симон Макавеј је помогао Антиоху да победи Трифона, али Антиох VII Сидет је био незахвалан, па је почео да угрожава независност Јудеје.9) Упутио је Симону ултиматум да Јудеја врати све територије које је заузела ван својих оригиналних граница или да плати 1.000 таланата.10) Симон није пристао, па је Антиох послао на Јудеју војску под командом Кендевеја. Симонови синови Јован Хиркан и Јуда успели су да победе селеукидску војску.11) Касније након што је Птолемеј Авувов убио Симона онда је Симонов син Јован Хиркан постао нови првосвештеник. Антиох је на Јудеју послао нову војску и око годину дана опседао је Јерусалим, у коме се налазио Јован Хиркан.12) Пошто је у граду владала оскудица Јован Хиркан је био спреман да се преда под умереним условима. Један део Антиохових саветника тражио је да се искористи прилика и да истребе Јевреје и да тако заувек реше проблема са њима.13) Међутим Антиох VII Сидет је био умерен владар, па је тражио предају оружја, плаћање данака за Јопу и Газару и да прими селеукидски гарнизон.14) Јован Хиркан је пристао на све сем прихватања гарнизона. Платио је Антиоху ратну одштету, предао оружје и обећао данак за Јопу и Газару.15) Антиох је поред тога срушио и део зидина око Јерусалима. Јеврејима је оставио верске слободе и Јована Хиркана као њиховога првосвештеника. Антиох VII Сидет је био последњи од селеукидских владара, који су владали Јудејом.16)

Успешан поход на Партију

Антиох VII Сидет је 130. пре Христа сакупио велику војску са циљем да од Партије поврати територије, које је Селеукидско царство изгубило деценију раније на истоку. У саставу војску био је и јеврејски контингент са Јованом Хирканом на челу. Победио је Парћане у Вавилонији у три велике битке. На реци Ликос (Велики Заб) победио је парћанскога војсковођу Индата.17) Тим победама поново је контролисао Вавилонију, Мезопотамију и делове Медије,а Парћани су се повукли на иранску висораван.

Погибија у рату са Парћанима

Велика селеукидска војска нашла се у логистичким проблемима. Зимовала је на ослобођеним подручјима 130/129. пре Христа па је на себе навукла гњев представљајући велико оптерећење за локално становништво и због снабдевања и због понашања.18) Парћански краљ Фрат II понудио је Антиоху Сидету преговоре, нудио је уступке, али Антиох је поставио сувише јаке услове тражећи повратак свих селеукидских територија ван Партије, па су преговори пропали. Фрат II је онда 129. пре Христа ослободио из заробљеништва Деметрија II Никатора са циљем да тим потезом изазове грађански рат између два брата.19) У то време уследио је читав низ добро организованих побуна широм територије Медије, на којој се налазила селеукидска војска разбијена на мање јединице.20) Антиох VII Сидет је са једним делом војске пожурио да помогне другима најближима, али на путу је налетео на парћанску заседу, у којој му је део војске страдао, а део побегао.21) Антиох VII Сидет се ту храбро борио и погинуо 129. пре Христа.22)

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Јустин 35.2-
3)
Јевр. Старине 13.184-186
4) , 16)
Јустин 36.1
5)
Апијан Сиријски рат 67
6) , 7)
Јевр. Старине 13.223
8)
Јевр. Старине 13.224
9)
Јевр. Старине 13.225
10)
Макавеји 1.15.30-31
11)
Макавеји 1.16.1-10
12)
Јевр. Старине 13.236
13)
Јевр. Старине 13.245
14)
Јевр. Старине 13.246
15)
Јевр. Старине 13.247
17)
Јевр. Старине 13.251
18) , 19) , 20) , 21) , 22)
Јустин 38.10
антиох_vii_сидет.txt · Последњи пут мењано: 2020/03/15 17:54 од жељко_тодоровић