Корисничке алатке

Алатке сајта


скопље

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
Следећа ревизија
Претходна ревизија
скопље [2020/02/10 16:21]
жељко_тодоровић
скопље [2020/03/10 20:30] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 1: Линија 1:
 +/* {{Град
 +| назив = Скопље
 +| слика = Landmarks of Skopje.JPG
 +| држава = Македонија
 +| оснивање = око 3. века пре нове ере
 +| грб = Coat of arms of Skopje.svg
 +| градска_застава = Flag_of_Skopje.png
 +| површина = 571,​46 ​
 +| становништво = 515.419&​lt;​ref name="​skopje.gov.mk"&​gt;​[http://​www.skopje.gov.mk/​DesktopDefault.aspx?​tabindex=0&​amp;​tabid=34 Официјални портал града Скопља],​ Приступљено 25. 4. 2013.))
 +| агломерација = 
 +| надморска_висина = 240
 +| гшир = 42.0052
 +| гдуж = 21.4417
 +| регистарска_ознака = СК
 +| позивни_број = 02
 +| поштански_код = 1000
 +| веб-страна = [http://​www.skopje.gov.mk skopje.gov.mk]
 +)) */
 +====== Скопље ======
 +**Скопље** (македонски //​Скопје//,​ албански //Shkupi//, турски //​Üsküp//​),​ највећи и главни град Северне Македоније,​ у коме живи готово четвртина њеног становништва. Има 515.419((skopje.gov.mk http://​www.skopje.gov.mk/​DesktopDefault.aspx?​tabindex=0&​amp;​tabid=34 Официјални портал града Скопља)) становника по попису из 2010. године.
  
 +Скопље има значајан географски положај. Лежи на обалама [[Вардар]]а,​ у сјеверозападном крају полодног и пространог Скопског поља. Налази се у средишњој области Балканског полуострва на главној трансбалканској,​ моравско-вардарској саобраћајној артерији,​ с којом се ту укрштају и друге уздужне и попречне комуникације.
 +
 +Стога је Скопљу од природе одређена улога великог културног,​ привредног и политичког средишта.((Народна енциклопедија,​ 1925 г. - књига 4. - страница 126.))
 +
 +Скопље има велики значај за српску заједницу у Северној Македонији (око 1/3 укупног броја [[Срби|Срба]] у Северној Македонији). [[Срби]] чине мањину у данашњем Скопљу,​ али је та мањина по степену образовања и удјелу у градском животу много утицајнија него што то сама бројност наговјештава.
 +
 +===== Положај града =====
 +Скопље се налази на 21° 26' источне и 42° северне географске ширине,​ у средишњем делу Балканског полуострва. У односу на Скопље се околни важни градови се налазе на раздаљини од:
 +  * [[Београд]] - 430 километара северно,​
 +  * Софија - 220 километара североисточно,​
 +  * Атина - 700 километара јужно,
 +  * Тирана - 310 километара југозападно,​
 +  * [[Ниш]] - 210 километара северно,​
 +  * Солун - 230 километара јужно.
 +
 +У оквиру Северне Македоније Скопље се налази у северном делу.
 +
 +===== Име =====
 +Скопље је током свог постојања,​ зависно од околности било називано са више имена. Античко име овог града је Скупи (латински:​ //Scupi//). На различитим језицима,​ Скопље се другачије изговара. Ево неких конкретних примера:​
 +
 +  * Скопје (Скопје) - македонски
 +  * Shkupi (Шкупи) - албански
 +  * Scupi (Скупи) - латински
 +  * Скопье (Скопје) - руски
 +  * Σκόπια (Скопија)- грчки
 +  * Scoplie (Скоплје) - румунски
 +  * Üsküp (Ускуп)- турски.
 +
 +У [[Византија|византијским]] документима име града је забележено као Скопија,​ а Словени су га назвали и као Скопiе,​ Скопје,​ Скопље. Током владавине цара Самуила,​ Скопље постаје део Самуиловог царства. Касније,​ град долази под власт [[Византија|Византије]],​ Бугарске и [[Србија|Србије]],​ а 19. јануара 1392. године овај град заузимају Османлије и дају му име Ускуп (Üsküp).
 +
 +===== Историја =====
 +Скопље није било познато у доба античке Грчке, и изгледа да су га основали Дарданци у 3. веку п. н. е. У време Римског царства на овој локацији је био град под именом //Skupi// (порекло данашњег назива),​ али је град уништен у земљотресу 518.
 +
 +У средњем веку су се на власти у Скопљу често смењивали Византија и Бугарска,​ све док га нису освојили [[Срби]] у касном XIII веку. Од 1282. године град је био део Српског царства,​ а од 1346. до 1392. године престоница. У њему је крунисан краљ [[Цар Душан|Душан]] за цара 6. априла 1346. године у присуству српског патријарха Јоаникија. Турци су га освојили 1392. године и дали му назив на турском,​ //Üsküb// или //Uskup//, који су и користили за време петстогодишње отоманске владавине.
 +
 +Скопље је у [[Османско царство|турско доба]] било главни град Косовског вилајета (округа). Турски писац Дилџер Зеде је посетио град у 17. веку, и написао:​ //​„Дуго сам путовао преко те земље Румелије и видео сам доста лепих градова и био сам запањен Алаховим благословима,​ али ниједан ме није надахнуо и обрадовао толико као небески град Скопље кроз који протиче река Вардар“//​. Године 1689. град је запалио аустријски генерал Пиколомини,​ током аустро-турског рата.
 +
 +Скопље је 1905. године имало око 32.000 становника,​ мешавину [[Срби|Срба]],​ Бугара,​ Турака,​ Албанаца и Цигана. Овде је било седиште архиепископа Грчке православне цркве, архиепископа католичких Албанаца и бугарског епископа. Године 1910. //Agnes Gonxha Bojaxhiu//, познатија као Мајка Тереза,​ рођена је у Скопљу у римокатоличкој цинцарској породици,​ а не у албанској како албанска пропаганда зна да тврди.((http://​www.vesti-online.com/​Vesti/​Tema-dana/​77544/​Albanci-ukrali-Majku-Terezu Тереза је цинцарског поријекла)) ​
 +
 +Срби су током [[Први балкански рат|Првог балканског рата]], 1912. ослободили Скопље из турског ропства. Град је поново након дуготрајног турског ропства постао део [[Србија|Србије]],​ која се ујединила са другим крајевима у [[Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца|Краљевину СХС]] 1918. године,​ а потом у [[Краљевина Југославија|Краљевину Југославију]] 1929. Између светских ратова у граду је [[Срби|српска]] управа подигла много нових здања и алеја и град је у средишњем делу добио „европске црте“. Овоме је посебно допринео градоначелник Скопља,​ архитекта [[Јосиф Михајловић]] (1887-1941),​ који је био на месту градоначелника од 1929. до 1936. и од 1939. до смрти 1941. године.((http://​www.novosti.rs/​vesti/​planeta.300.html:​462960-Zaboravili-na-tvorca-modernog-Skoplja Заборавили на творца модерног Скопља,​ „Вечерње новости“,​ 9. новембар 2013))
 +
 +Скопље је под бугарском окупацијом током оба светска рата, а 1945. постало је главни град Македоније,​ републике чланице југословенске федерације. Године 1963. Скопље је погодио снажан земљотрес,​ у ком су страдали или били оштећени бројни културни споменици. Након потреса СФРЈ је дала велику помоћ за брзу обнову града, и подигнуте су многе нове зграде.
 +
 +За време Југославије,​ Скопље је брзо расло и постало је важно средиште тадашње државе. Године 1991, са распадом Југославије,​ Скопље је постало главни град независне Северне Македоније. Грчка се противила коришћењу имена Македонија од стране новоосноване државе и наметнула је економску блокаду и затворила приступ мору преко [[Солун|солунске]] луке, која је јако нашкодила привреди Скопља. Блокада је скинута 1995. након договора између Грчке и Северне Македоније. Многи Грци и даље ову државу називају „Републиком Скопље“ а њене становнике „Скопљацима“ (''​Skopiani''​ на грчком).
 +
 +===== Природни услови =====
 +==== Рељеф ====
 +Скопље је положено у истоименој Скопској котлини. Дата област је позната и као Скопско поље, као синоним за добро обрађено,​ пољопривредно подручје. Скопска котлина је са севера затворена [[Скопска Црна гора|Скопском црном гором]],​ а са југа планином Водно. Надморска висина у његовом језгру износи 240 метара,​ али се ободни квартови налази и на преко 400 метара. Град се простире на 1818 km² а само изграђено градско подручје захвата 225 km². 
 +
 +**Скопски земљотреси**:​ Скопље је положено на изразито трусном подручју и град има дугу историју земљотреса:​
 +  * Први пут град погађа земљотрес 28. априла 518. године.
 +  * 1555. године град поново погађа разорни земљотрес али он убрзо бива обновљен и постаје главно војно упориште турске војске. У 16. веку и 17. веку Скопље постаје највећи и најбогатији град у европском делу [[Османско царство|Османског царства]].
 +  * 26. јула 1963. град погађа земљотрес од 9 степени меркалијеве скале.
 +
 +==== Клима ====
 +Клима у граду је умерено континентална са знатним утицајем Егеја. Климу Скопља одликује средња годишња температура од око 12,4 °C. Лета су дуга, сува и врела, а зиме хладне и са много магловитих дана.
 +
 +==== Воде ====
 +Кроз Скопље протиче река [[Вардар]] средњим делом свог тока. Проток [[Вардар]]а у Скопљу је скоро исти као и на његовој делти код [[Солун]]а. Долина Вардара је равна и подложна поплавама,​ па њена непосредна околина није много развијена. У Скопљу Вардар прави неколико већих меандара,​ а преко њега прелази неколико мостова. У [[Вардар]] се код Скопља улива неколико река. Најдужа од њих је Треска,​ дуга око 130 km. Друге реке су [[Лепенац]],​ [[Пчиња]],​ Кадина река, Маркова река и [[Патешка]],​ које су све краће од 70 km.((skopje.gov.mk)) ​
 +
 +Скопље има у својој близини два вештачка језера,​ Матку и Треску,​ у које се улива река Треска и налазе се на само неколико километара од центра града.
 +
 +===== Становништво =====
 +Према подацима из 2010. године град Скопље има 515419 становника,​ док са околином има око 680 хиљада (око 30% становништва Северне Македоније). Ово је готово 15 пута више него почетком 20. века, а број становништва се и даље повећава захваљујући досељавању становништва из свих делова државе и позитивном демографском расту.
 +
 +Скопље традиционално има веома шаролик етнички састав. По попису из 2002. године већинско становништво су етнички Македонци (66,75%), а значајне мањине су Албанци (20,49%), Роми (4,63%), Срби (2,28%), Турци (1,70%) и Бошњаци (1,50%). Две градске општине (Чаир и Сарај) имају албанску већину,​ а једна ромску (Шуто Оризари).
 +
 +===== Управна подела града =====
 +Као и многи други велики градови и Скопље је подељено на више градских општина. По данашњој подели Скопље има 10 градских општина:​
 +
 +/*
 +Датотека:​Skopje administrative division numbered1.png|мини|десно|300п|Градске општине Великог Скопља - 1-Центар,​ 2-Гази Баба, 3-Аеродром,​ 4-Чаир, 5-Кисела Вода, 6-Бутел,​ 7-Шуто Оризари,​ 8-Карпош,​ 9-Ђорче Петров,​ 10-Сарај
 +
 +{| class="​wikitable"​
 +! *  *Редни Број**!! *  *Општина**!! *  *Површина**!! **Број становника**
 +|-
 +| 1. || Центар || 7,52 km² || 45.412
 +|-
 +| 2. || Гази Баба || 110,86 km² || 72.617
 +|-
 +| 3. || Аеродром || 21,85 km² || 72.009
 +|-
 +| 4. || Чаир || 3,52 km² || 64.773
 +|-
 +| 5. || Кисела Вода || 34,24 km² || 57.236
 +|-
 +| 6. || Бутел || 54,79 km² || 36.154
 +|-
 +| 7. || Шуто Оризари || 7,48 km² || 22.017
 +|-
 +| 8. || Карпош || 35,21 km² || 59.666
 +|-
 +| 9. || Ђорче Петров || 66,93 km² || 41.634
 +|-
 +| 10. || Сарај || 229,06 km² || 35.408
 +|-
 +| **Укупно** || **Велико Скопље** || 571,46 km² || 515.419
 +|-
 +|}
 +*/
 +
 +===== Привреда =====
 +У складу са величином и важности за државу,​ Скопље је и главно седиште македонске индустрије (металопрерађивачка,​ хемијска,​ дрвна, текстилна,​ кожна и штампарска). Индустријски развој је праћен интензивним развојем унутрашње и спољне трговине и банкарства,​ као и активности на пољима културе и спорта.
 +
 +===== Транспорт =====
 +Улога Скопља као једног од главних транспортних центара југоисточне Европе је порасла од 1990-их година. Град се налази на раскрсници два велика европска саобраћајна коридора - Коридор VIII (исток-запад) и Коридор X (север-југ). Овај значајан положај града је побољшан изградњом нових ауто-путева на две трансверзале,​ нове обилазнице,​ а у току је и проширење и модернизација аеродрома Александар Велики.
 +
 +/*
 +&​lt;​gallery&​gt;​
 +Датотека:​Skopje Alexander the Great Airport.jpg|Аеродром Александар Велики|Скопље,​ аеродром Александар Велики
 +Датотека:​E65 Skopje Northern Bypass 1.jpg|E65 део северне обилазнице
 +&​lt;/​gallery&​gt;​
 +*/
 +
 +===== Аеродроми =====
 +Једини међународни аеродром Александар Велики налази се у општини Петровец,​ удаљеној 22 km источно од града. Аеродром је дат под концесију турске ТАВ компаније,​ са којом је уговорено да уложи €200 милиона да прошири и реновира обе стране аеродрома Скопље и охридског аеродрома,​ као и за изградњу новог аеродрома за превоз терета у [[Штип]]у. Скопље је повезано ваздушном линијом сваке године са [[Београд]]ом,​ Амстердамом,​ Берлином,​ [[Будимпешта|Будимпештом]],​ Бурсом,​ Бриселом,​ Диселдорфом,​ Хамбургом,​ Истанбулом,​ Љубљаном,​ Лондоном,​ [[Подгорица|Подгорицом]],​ Прагом,​ Римом, Софијом,​ [[Беч]]ом,​ [[Загреб]]ом и Цирихом. ((http://​skp.airports.com.mk/​default.aspx?​ItemID=359Скопље,​ Аеродром Македонија))
 +
 +===== Знаменитости града =====
 +/* Датотека:​Скопље - колаж знаменитости.jpeg|300px|безоквира|десно|Скопље - колаж знаменитости */
 +
 +  * Душанов мост на реци [[Вардар]],​ који је симбол града изграђен у 15. веку. Представља везу старог и новог дела Скопља.
 +  * Тврђава Кале.
 +  * Стара скопска чаршија на Чаиру.
 +  * Мустафа-пашина џамија - један од најлепших исламских споменика у Скопљу,​ изграђена је 1492. године.
 +  * Даут-пашин амам — изграђен 1484.
 +
 +===== Познате личности =====
 +  * Јустинијан I, византијски цар, рођен у Таурезијуму (данашње село Таор) у близини Скупија.((http://​www.tauresium.info/​ Archaeological site Tauresium, 26. 1. 2011. Museum of the city of Skopje))
 +  * Мајка Тереза (Агнеза Бојаџију),​ позната хуманисткиња,​ добитница Нобелове награде за мир 1979.
 +  * Милчо Манчевски,​ познати режисер (филм „Пре кише“ и др.)
 +  * Бранимир Штулић,​ легендарни рок-музичар групе Азра, рођен 1954. године у Скопљу
 +
 +===== Збратимљени градови =====
 +Скопље је збратимљен град са следећим градовима((http://​www.skopje.gov.mk/​EN/​DesktopDefault.aspx?​tabindex=0&​amp;​tabid=69 Збратимљени градови Скопља)):​
 +/*
 +{|width=100%
 +|-
 +|valign=top|
 +  * [[Загреб]],​ Хрватска
 +  * Нирнберг,​ Немачка
 +  * Сарагоса,​ Шпанија
 +  * [[Љубљана]],​ Словенија
 +  * Анкара,​ Турска
 +  * Дрезден,​ Немачка
 +  * Темпи, Аризона,​ САД
 +  * Лече, Италија
 +  * Ист Јорк, Канада
 +  * Вроцлав,​ Пољска
 +|valign="​top"​|
 +  * [[Сарајево]],​ БиХ
 +  * [[Подгорица]],​ [[Црна Гора]]
 +  * Нанчанг,​ Кина
 +  * Истанбул,​ Турска((http://​www.greatistanbul.com/​sister_cities.htm Збратимљени градови са Инстанбулом))
 +  * [[Загреб]],​ Хрватска
 +  * Варем, Белгија
 +  * [[Ниш]], [[Србија]]
 +  * Питсбург,​ САД
 +  * Бредфорд,​ Енглеска,​ Велика Британија
 +|valign="​top"​|
 +  * Крајова,​ Румунија
 +  * Дижон, Француска
 +  * Софија,​ Бугарска
 +  * [[Београд]],​ [[Србија]]
 +  * Перник,​ Бугарска
 +  * Суец, Египат
 +  * Маниса,​ Турска
 +  * Ташкент,​ Узбекистан
 +|}
 +*/
 +
 +===== Сродни чланци =====
 +  * [[Митрополија скопска]]
 +  * [[Православна охридска архиепископија]]
 +
 +===== Спољне везе =====
 +  *  http://​www.skopje.gov.mk/​ Званични сајт Скопља