Корисничке алатке

Алатке сајта


јефрем_милутиновић

Јефрем (Милутиновић)

Јефрем
(Милутиновић)

Помјесна црква:
Српска православна црква

Епархија:
Епархија бањалучка

Титула:
епископ бањалучки

Сједиште:
Бања Лука,
Република Српска

Световно име:
Миле Милутиновић

Рођење:
15. април 1944.
Буснови код Приједора,
Краљевина Југославија

Јефрем (световно Миле Милутиновић) (Буснови код Приједора, Кр. Југославија, 15. април 1944), епископ бањалучки. Бивши је викарни епископ моравички (1978—1980).

Животопис

Његово преосвештенство епископ Јефрем (Миле Милутиновић) рођен је 15. априла 1944. године у селу Буснови код Приједора, Краљевина Југославија (данас Република Српска). У мјесту рођења завршио је шест разреда основне школе, а преостала два разреда у Санском Мосту гдје је потом похађао гимназију. Половином 1964. отишао је за искушеника у манастир Рачу у Епархију жичку. Замонашен је 9. јула 1967. године у манастиру Липље у Епархији бањалучкој. Исте године уписан је у богословију у манастиру Крки коју је завршио са одличним успјехом (1971). У чин ђакона рукоположио га је епископ бањалучки Андреј Фрушић, дана 14. јануара 1968. године, у Саборном храму у Бањој Луци.

Послије завршеног четвртог разреда богословије рукоположен је на Духове, дана 14. јуна 1970. године, у чин јеромонаха. Са одличним успјехом завршио је Московску духовну академију са звањем кандидата богословља (1975). Звањем синђела одликован је 1975. Исте године прелази из Бањалучке епархије у Далматинску епархију у братство манастира Крке. Одлуком Светог архијерејског синода од 2. септембра 1975. постављен је за суплента Богословије Света Три Јерарха у манастиру Крки.1)

Архијерејство

На редовном засједању Светог архијерејског сабора од 1. јуна 1978. изабран је за викарног епископа моравичког. Хиротонију је 17. септембра 1978. обавио патријарх српски Герман у Саборној цркви у Београду. Послије двије године проведене у Архиепископији београдско-карловачкој као викарни епископ, изабран је 19. маја 1980. године за епархијског епископа бањалучког. Устоличење је обављено у Бањој Луци у Саборном храму Свете Тројице дана 1. јуна 1980. године од епископа сремског Андреја Фрушића као изасланика Светог архијерејског синода. Епархијско сједиште Бања Лука је данас највећи град и сједиште државних институција Републике Српске. За вријеме епископа Јефрема канонизован је Свештеномученик Платон Бањалучки (Јовановић).

Сродни чланци

Спољне везе

јефрем_милутиновић.txt · Последњи пут мењано: 2022/09/04 23:35