Добро дошли на Српску енциклопедију

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
хризостом_јевић [2019/05/23 15:40]
жељко_тодоровић
хризостом_јевић [2019/05/29 14:04] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 2: Линија 2:
 ^^ ^^
 ^  **Хризостом\\ (Јевић)** ​ ^ ^  **Хризостом\\ (Јевић)** ​ ^
-|  \\ **Епархија:​**\\ [[Митрополија дабробосанска]] \\  \\ **Архијерејски чин:**\\ митрополит \\  \\ **Титула:​**\\ //​архиепископ сарајевски,​\\ митрополит дабробосански\\ и егзарх све Далмације//​ \\  \\ **Сједиште:​**\\ [[Сарајево]]\\ ([[Босна и Херцеговина]]) \\  \\ **Световно име:**\\ Рајко Јевић \\  \\ **Датум рођења:​**\\ 4. март 1952. \\  \\  **Мјесто рођења:​**\\ Вођеница\\ код Босанског Петровца\\ (ФНРЈ) ​ |+|  \\ **Епархија:​**\\ [[Митрополија дабробосанска]] \\  \\ **Архијерејски чин:**\\ митрополит \\  \\ **Титула:​**\\ //​архиепископ сарајевски,​\\ митрополит дабробосански\\ и егзарх све Далмације//​ \\  \\ **Сједиште:​**\\ [[Сарајево]]\\ ([[Федерација ​Босне и Херцеговине]]) \\  \\ **Световно име:**\\ Рајко Јевић \\  \\ **Датум рођења:​**\\ 4. март 1952. \\  \\  **Мјесто рођења:​**\\ Вођеница\\ код Босанског Петровца\\ (ФНРЈ) ​ |
 </​style>​ </​style>​
 ====== Хризостом (Јевић) ====== ====== Хризостом (Јевић) ======
Линија 8: Линија 8:
  
 ===== Животопис ===== ===== Животопис =====
-Митрополит Хризостом (Рајко Јевић) рођен је 4. марта 1952. године у Вођеници код Босанског Петровца,​ ФНРЈ. Родитељи су му Никола и Роса рођ. Радошевић. Основну школу је завршио 1967. године. Наредне године,​ 1968, уписао се у петоразредну Богословију у манастиру Крки коју је са одличним успјехом окончао 1973. године. Као ученик 4. разреда Богословије примио је монашки постриг. Замонашио га је епископ [[Епархија далматинска|далматински]] Стефан Боца, уочи празника Рођења Пресвете Богородице (Мале Госпојине),​ дана 20. септембра 1971. године. У чин ђакона (јерођакона) рукоположен је на Крстовдан,​ дана 27. септембра 1971. године,​ а у чин презвитера (јеромонаха) у манастиру Крки дана 10. јуна 1973. године.+Митрополит Хризостом (Рајко Јевић) рођен је 4. марта 1952. године у Вођеници код Босанског Петровца,​ ФНРЈ ​(данас [[Федерација Босне и Херцеговине]]). Родитељи су му Никола и Роса рођ. Радошевић. Основну школу је завршио 1967. године. Наредне године,​ 1968, уписао се у петоразредну Богословију у манастиру Крки коју је са одличним успјехом окончао 1973. године. Као ученик 4. разреда Богословије примио је монашки постриг. Замонашио га је епископ [[Епархија далматинска|далматински]] Стефан Боца, уочи празника Рођења Пресвете Богородице (Мале Госпојине),​ дана 20. септембра 1971. године. У чин ђакона (јерођакона) рукоположен је на Крстовдан,​ дана 27. септембра 1971. године,​ а у чин презвитера (јеромонаха) у манастиру Крки дана 10. јуна 1973. године.
  
 Године 1973. служио је војни рок у [[Краљево|Краљеву]] одакле је често одлазио у манастир Жичу. Након одслужења војног рока постављен је за секретара [[Епархијски црквени суд|Црквеног суда]] у [[Епархија далматинска|Епархији далматинској]] у Шибенику. Благословом владике Стефана уписао је ванредне студије теологије у [[Београд]]у на Богословском факултету,​ али је због обавезе у Епархији далматинској и парохији скрадинској прекинуо ванредно студирање. На Теолошком богословском факултету у Солуну студирао је од 1976. до 1980. године. По положеној заклетви на крају студија отишао је у манастир Хиландар. Због инсистирања епископа далматинског Николаја Мрђе да се врати у манастир Крку и да буде наставник у тамошњој Богословији,​ јеромонах Хризостом се почетком 1981. године вратио у манастир Крку у којем је служио од септембра 1981. до септембра 1991. године.(([[http://​www.spc.rs/​sr/​zhivotopis_izabranog_mitropolita_dabrobosanskog_hrizostoma|Животопис Митрополита дабробосанског Хризостома („СПЦ”,​ 27. мај 2017)]], Приступ 23. маја 2019.)) Године 1973. служио је војни рок у [[Краљево|Краљеву]] одакле је често одлазио у манастир Жичу. Након одслужења војног рока постављен је за секретара [[Епархијски црквени суд|Црквеног суда]] у [[Епархија далматинска|Епархији далматинској]] у Шибенику. Благословом владике Стефана уписао је ванредне студије теологије у [[Београд]]у на Богословском факултету,​ али је због обавезе у Епархији далматинској и парохији скрадинској прекинуо ванредно студирање. На Теолошком богословском факултету у Солуну студирао је од 1976. до 1980. године. По положеној заклетви на крају студија отишао је у манастир Хиландар. Због инсистирања епископа далматинског Николаја Мрђе да се врати у манастир Крку и да буде наставник у тамошњој Богословији,​ јеромонах Хризостом се почетком 1981. године вратио у манастир Крку у којем је служио од септембра 1981. до септембра 1991. године.(([[http://​www.spc.rs/​sr/​zhivotopis_izabranog_mitropolita_dabrobosanskog_hrizostoma|Животопис Митрополита дабробосанског Хризостома („СПЦ”,​ 27. мај 2017)]], Приступ 23. маја 2019.))
Штампање