Добро дошли на Српску енциклопедију

Српска православна црква
у Сјеверној и Јужној Америци
Помјесна црква:
Српска православна црква

Предсједник
Епископског савјета:

епископ новограчаничко-
средњозападноамерички
Лонгин (Крчо)

Епархије:
Новограчаничко-средњозападноамеричка
Епархија буеносајреска
Епархија западноамеричка
Епархија источноамеричка
Епархија канадска

Српска православна црква у Сјеверној и Јужној Америци

Српска православна црква у Сјеверној и Јужној Америци (ен. Serbian Orthodox Church in North and South America),1)2) органски дио Српске православне цркве.

Сачињавају је Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка и још четири епархије: Буеносајреска, Западноамеричка, Источноамеричка и Канадска.

Црквено уређење

Српска православна црква у Сјеверној и Јужној Америци има административну аутономију у свим питањима која се тичу управљања спољашњим пословима: власништва, контроле, посједовања, руковођења и управљања покретном и непокретном имовином епархија, манастира, црквено-школских општина и других органа СПЦ у Сјеверној и Јужној Америци.

Званични језици су енглески и српски са ћириличким писмом, као и језик земље у којој се Црква налази.

Уређење Цркве је црквено-јерархијско и црквено-административно (самоуправно). Све што се односи на управу покретном и непокретном имовином, вјерским корпорацијама, нетечевинским корпорацијама, подређеним корпорацијама ма које врсте, задужбинама, фондовима и другим тијелима под надзором је епархијског архијереја, свештенства и световних лица одговарајућих црквено-административних тијела.

Црквено-јерархијске власти су: Свети архијерејски сабор Српске православне цркве, Свети архијерејски синод Српске православне цркве, Епископски савјет, епархијски архијереј, епархијски црквени суд, архијерејски намјесник, парох и настојатељ и манастирско братство/сестринство. Црквено-административне (самоуправне) власти су: Црквени сабор, Централни црквени савјет, Централни управни одбор, епархијска скупштина, епархијски савјет, епархијски управни одбор, скупштина црквено-школске општине и управни одбор црквено-школске општине.3)

Основни црквеноправни акт којим се на основу канонског предања уређују унутрашња организациона питања Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци је Устав Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци. Он је замијенио пређашње уставе: Устав Српске православне цркве у Сједињеним Државама Америке и Канади, Устав Српске православне митрополије новограчаничке — Епархије за Сједињене Државе Америке и Канаду — Слободне српске православне епархије за Сједињене Државе Америке и Канаду и Устав Српске православне митрополије новограчаничке — Слободне српске православне цркве.

Епископски савјет

Епископски савјет Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци сачињавају сви епархијски архијереји (епископи): новограчаничко-средњозападноамерички, буеносајрески, западноамерички, источноамерички и канадски. Предсједник Епископског савјета је најстарији епископ по рангу. У одсуству предсједника, замјењује га најстарији епископ по рукоположењу. Епископски савјет се састаје на позив предсједника или на захтјев већине епархијских архијереја. Одлуке се доносе већином гласова.4)

Од 2009. до 2011. године у састав Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци улазила је и Митрополија либертивилско-чикашка, која је укинута. Митрополит либертивилско-чикашки је био предсједник Епископског савјета Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци, као и Црквенонародног сабора и Централног савјета, и ex officio представник Српске православне цркве на подручју Сјеверне и Јужне Америке.5)

Сродни чланци

Спољне везе

1)
Позната и под називом Српске православне епархије у Сједињеним Америчким Државама, Канади и Централној и Јужној Америци (ен. Serbian Orthodox Dioceses in the United States of America, Canada and Central & South America)
2)
Раније позната под називом Српска православна црква у Сједињеним Америчким Државама и Канади (ен. Serbian Orthodox Church in the United States of America and Canada)
3)
Чланови 3—7. Устава Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци (2008)
4)
Члан 13. Устава Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци (2008)
Штампање