Добро дошли на Српску енциклопедију

Митрополија средњозападноамеричка

Митрополија средњозападноамеричка, некадашња епархија Српске православне цркве.

Оснивање

Основана је 1963. године са сједиштем у Чикагу односно манастиру Светог Саве у Либертивилу. Поред парохија у Америци обухватала је и парохије на територији Јужне Африке. За првог епископа изабран је др Фирмилијан Оцокољић (1963—1991). Послије дугогодишње болести умировљен је 1991. године. Једно вријеме епархијом су администрирали епископ шумадијски Сава Вуковић и викарни епископ топлички Митрофан (Кодић). Године 1991. Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је уздигао Епархију средњозападноамеричку на степен митрополије и за првог митрополита изабрао дотадашњег епископа источноамеричког Христофора Ковачевића.

Арондација

Сходно одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве од 21. маја 2009. године извршена је арондација постојећих епархија Српске православне цркве: Средњозападноамеричке, Источноамеричке, Западноамеричке и Канадске Српске православне цркве у Сједињеним Америчким Државама и Канади; и Епархије за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке. Тада су формиране/арондиране сљедеће епархије: Митрополија либертивилско-чикашка, Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка, Епархија источноамеричка, Епархија западноамеричка и Епархија канадска.1)

Овом одлуком су укинуте до тада постојеће епархије: Митрополија средњозападноамеричка и Епархија за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке. Новооснована Митрополија либертивилско-чикашка је постала насљедник угашене Митрополије средњозападноамеричке.

Сродни чланци

Штампање