Добро дошли на Српску енциклопедију

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
иринеј_буловић [2019/05/29 14:10]
жељко_тодоровић
иринеј_буловић [2019/05/29 16:41] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 1: Линија 1:
 +<style float-right>​
 +^^
 +^  **Иринеј\\ (Буловић)** ​ ^
 +|  \\ **Епархија:​**\\ [[Епархија бачка]] \\  \\ **Архијерејски чин:**\\ епископ \\  \\ **Титула:​**\\ //​епископ новосадски и бачки,​\\ сомборски и сегедински//​ \\  \\ **Сједиште:​**\\ [[Нови Сад]]\\ ([[Србија]]) \\  \\ **Световно име:**\\ Мирко Буловић \\  \\ **Датум рођења:​**\\ 11. фебруар 1947. \\  \\  **Мјесто рођења:​**\\ Станишић код Сомбора\\ (ФНРЈ) ​ |
 +</​style>​
 +====== Иринеј (Буловић) ======
 +**Иринеј** (световно **Мирко Буловић**) (Станишић код Сомбора,​ ФНРЈ, 11. фебруар 1947), епископ [[Епархија бачка|новосадски и бачки]]. Био је викарни [[епископ моравички]] од 1989. до 1990. године.
  
 +===== Животопис =====
 +Епископ Иринеј (Мирко Буловић) рођен је 11. фебруара 1947. године у Станишићу код Сомбора,​ ФНРЈ (данас [[Србија]]). Родитељи су му Михаило и Зорка. Основну школу је завршио у родном мјесту,​ а гимназију у Сомбору (1965). Дипломирао је на Богословском факултету у [[Београд]]у (1969). За вријеме студија примио је монашки постриг од блаженопочившег архимандрита Јустина Поповића. Тадашњи епископ [[Епархија рашко-призренска|рашко-призренски]] [[Патријарх српски Павле|Павле Стојчевић]] (потоњи [[патријарх српски]]) рукоположио га је за јерођакона,​ а потом за јеромонаха.
 +
 +Боравио је у манастиру Острогу од 1969. до 1970. године. Десетогодишњи период од 1970. до 1980. године провео је у Атини на постдипломским студијама на богословском факултету гдје је одбранио докторску дисертацију. Након студијског боравка у Паризу,​ на руском Богословском институту Светог Сергија (1980—1981),​ изабран је за доцента на Богословском факултету у [[Београд]]у. Пензионисан је као редовни професор и шеф катедре (2015), а обављао је дужност декана Православног богословског факултета у четири мандата.(([[http://​www.spc.rs/​sr/​25godishnjica_ustolichenja_episkopa_bachkog_irineja|25-годишњица устоличења Епископа бачког Иринеја („СПЦ”,​ 24. децембар 2015)]], Приступ 29. маја 2019.))
 +
 +Епископ Иринеј говори грчки, италијански,​ њемачки,​ руски и француски језик.
 +
 +===== Епископ =====
 +На редовном засједању [[Свети архијерејски сабор Српске православне цркве|Светог архијерејског сабора]] (1989) изабран је за викарног [[Епископ моравички|епископа моравичког]],​ помоћника [[Патријарх српски|патријарху српском]]. Након хиротоније у Пећкој Патријаршији,​ дана 20. маја 1990. године,​ изабран је за епархијског епископа [[Епархија бачка|бачког]] и устоличен у [[Нови Сад|Новом Саду]], дана 24. децембра исте године. Објавио је многе богословске текстове,​ научне и популарне,​ као и доста превода. Десетак година је уређивао //​Православни мисионар//,​ популарни часопис у синодском издању.
 +
 +Дужи низ година врши дужност портпарола [[Српска православна црква|Српске православне цркве]]. Био је [[епископ администратор]] новоосноване [[Епархија аустријско-швајцарска|Епархије аустријско-швајцарске]] од 2011. до 2014. године. У више наврата је био члан [[Свети архијерејски синод Српске православне цркве|Светог архијерејског синода]]. Члан је Свеправославне комисије за дијалог са Римокатоличком црквом и Свеправославне комисије за дијалог са лутеранима. Такође,​ члан је Удружења књижевника Србије.
 +
 +===== Сродни чланци =====
 +  * [[Епархија бачка]]
 +  * [[Епископ моравички]]
 +
 +===== Спољне везе =====
 +  * [[http://​www.eparhija-backa.rs/​sr/​negovo-preosvestenstvo-episkop-novosadski-i-backi-somborski-i-segedinski-gospodin-dr-irinej|Епархија бачка: Епископ Иринеј]]
 +
 +~~NOTOC~~
Штампање