Добро дошли на Српску енциклопедију

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
епископ_липљански [2018/03/20 17:45]
жељко_тодоровић
епископ_липљански [2019/05/26 20:45] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 1: Линија 1:
 +====== Епископ липљански ======
 +**Епископ липљански**,​ некадашња титула коју је носио [[викарни епископ]] у [[Српска православна црква|Српској православној цркви]]. Била је почасна титула помоћном епископу [[Патријарх српски|патријарха српског]].
  
 +===== Историјат =====
 +Владика [[Теодосије (Шибалић)]] носио је од 2004. до 2010. године титулу епископа липљанског по древној епископији града Улпијане (назване Јустинијана Секунда),​ а касније познате под именом Епископије липљанске,​ једне од најстаријих православних епископија на нашим просторима. До 2010. године епископ липљански је био помоћни епископ [[Епархија рашко-призренска|рашко-призренског]] епископа.
 +
 +Дана 26. маја 2011, одлуком [[Свети архијерејски сабор Српске православне цркве|Светог архијерејског сабора Српске православне цркве]] на редовном засједању,​ за епископа липљанског изабран је мр [[Јован (Ћулибрк)]],​ дотадашњи протосинђел. Он је заступао патријарха у [[Манастир Пећка патријаршија|Пећкој патријаршији]] и пред међународном заједницом на [[Косово и Метохија|Косову и Метохији]]. Од 4. октобра 2011. године налази се на челу Канцеларије Одбора за Косово и Метохију Светог архијерејског сабора у Пећкој патријаршији,​ а уједно је и секретар Одбора.(([[http://​www.spc.rs/​sr/​osnovana_kancelarija_odbora_za_kosovo_metohiju_u_petshkoj_patrijarshiji|Основана Канцеларија Одбора за Косово и Метохију у Пећкој патријаршији („СПЦ“,​ 4. октобар 2011)]], Приступ 17. августа 2015.)) [[Свети архијерејски сабор Српске православне цркве]] на свом редовном засједању од 24. маја 2014. године изабрао га је за епархијског епископа [[Епархија пакрачко-славонска|славонског]],​(([[http://​www.spc.rs/​sr/​saopshtenje_za_javnost_svetog_arhijerejskog_sabora|Саопштење за јавност Светог архијерејског сабора („СПЦ“,​ 24. мај 2014)]], Приступ 17. августа 2015.)) а дужност липљанског епископа је упражњена.
 +
 +===== Сродни чланци =====
 +  * [[Теодосије (Шибалић)]]
 +  * [[Јован (Ћулибрк)]]
Штампање