Корисничке алатке

Алатке сајта


епархија_за_западну_европу

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
Следећа ревизија
Претходна ревизија
епархија_за_западну_европу [2019/07/09 21:17]
жељко_тодоровић
епархија_за_западну_европу [2020/12/16 20:50] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 1: Линија 1:
 +====== Епархија за западну Европу ======
 +**Епархија за западну Европу**,​ некадашња епархија [[Новограчаничка митрополија|Митрополије новограчаничке]] под јурисдикцијом [[Српска православна црква|Српске православне цркве]].
  
 +===== Историја =====
 +==== Раскол ====
 +Након оснивања [[Епархија диселдорфска и њемачка|Епархије западноевропске и аустралијске]] на челу са епископом Лаврентијем (Трифуновићем) одржан је расколнички Црквено-народни сабор „делегата српских православних црквених општина из слободних земаља Европе“,​ дана 22. новембра 1969. Учесници су били поборници рашчињеног епископа америчко-канадског Дионисија Миливојевића. Основана је //​Слободна српска православна епархија у Европи//,​((Мемоари владике Лаврентија,​ Сусрети у западној Европи и Аустралији,​ 2007.)) а за епископа је изабран архимандрит Арсеније Тошовић из Њујорка до чијег посвећења није дошло. Сједиште му је требало бити у Диселдорфу.((Историја Српске православне цркве III, др Ђоко М. Слијепчевић,​ Београд,​ 2002, стр. 244 и 245))
 +
 +Године 1979. за епископа за западну Европу је изабран Василије Веиновић са сједиштем у Лондону. На том положају је остао до 1991. када је изабран за епископа [[Епархија за Аустралију и Нови Зеланд|за Аустралију и Нови Зеланд]],​ а нови епископ за западну Европу је постао Дамаскин Давидовић.
 +
 +==== Јединство ====
 +Раскол је трајао до 1991. када је дошло до помирења између [[Српска православна црква|Српске православне цркве]] и Слободне српске православне цркве (од тада познате као [[Новограчаничка митрополија]]). Призната је ваљаност архијерејске хиротоније тадашњег епископа Епархије за западну Европу Дамаскина Давидовића и бившег Василија Веиновића.
 +
 +Епархија за западну Европу Митрополије новограчаничке је престала постојати 1994. након одлуке [[Свети архијерејски сабор Српске православне цркве|Светог архијерејског сабора Српске православне цркве]] о арондацији епархија на територији западне Европе. Основана је нова [[Епархија западноевропска]] од дијелова епархија [[Епархија диселдорфска и њемачка|Средњоевропске]] и [[Епархија британско-скандинавска|Британско-скандинавске]] и Епархије за западну Европу [[Новограчаничка митрополија|Митрополије новограчаничке]]. У састав нове епархије ушло је подручје Шпаније,​ Француске,​ Луксембурга,​ Холандије и Белгије.
 +
 +Посљедњи епископ Епархије за западну Европу [[Новограчаничка митрополија|Митрополије новограчаничке]] био је Дамаскин Давидовић. Он је постао епископ [[Епархија западноевропска|западноевропски]].
 +
 +===== Епископи =====
 +Епископи за западну Европу Слободне српске православне цркве ([[Новограчаничка митрополија|Новограчаничке митрополије]]):​
 +  * Арсеније Тошовић((Арсеније (Михаило Тошовић) није убројан у листу архијереја Српске православне цркве.\\ \\ ''​Eparhija za zapadnu Evropu''​)) (1969—1974),​ није био посвећен;​
 +  * Василије Веиновић (1979—1991);​
 +  * Дамаскин Давидовић (1991—1994).
 +
 +===== Сродни чланци =====
 +  * [[Епархија западноевропска]]
 +  * [[Новограчаничка митрополија]]