Добро дошли на Српску енциклопедију

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
Следећа ревизија
Претходна ревизија
давид_драгичевић [2019/03/15 23:30]
жељко_тодоровић
давид_драгичевић [2019/04/25 17:42] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 6: Линија 6:
 </​style>​ </​style>​
 ====== Давид Драгичевић ====== ====== Давид Драгичевић ======
-**Давид Драгичевић** ([[Бања Лука]], 31. јануар 1997 — [[Бања Лука]], 18. март 2018), ​био је 21-годишњи студент електротехнике из [[Бања Лука|Бање Луке]]. Нестао је у ноћи са 17. на 18. март 2018. године након што се удаљио из породичне куће према центру града. Тијело младића је пронађено на ушћу притоке Црквене у ријеку Врбас код тврђаве Кастел,​ дана 24. марта. Првобитном полицијском истрагом је утврђено да је смрт настала утапањем,​ али без елемената кривичног дјела, да би тужилац након три мјесеца вршења предистражних радњи дана 28. јуна 2018. донио наредбу о спровођењу истраге против непознатих починилаца због основа сумње за убиство.+**Давид Драгичевић** ([[Бања Лука]], 31. јануар 1997 — [[Бања Лука]], 18. март 2018), ​српски 21-годишњи студент електротехнике из [[Бања Лука|Бање Луке]]. Нестао је у ноћи са 17. на 18. март 2018. године након што се удаљио из породичне куће према центру града. Тијело младића је пронађено на ушћу притоке Црквене у ријеку Врбас код тврђаве Кастел,​ дана 24. марта. Првобитном полицијском истрагом је утврђено да је смрт настала утапањем,​ али без елемената кривичног дјела, да би тужилац након три мјесеца вршења предистражних радњи дана 28. јуна 2018. донио наредбу о спровођењу истраге против непознатих починилаца због основа сумње за убиство.
  
 Давидова смрт је покренула вишемјесечне протестне скупове „Правда за Давида” на бањалучком Тргу Крајине који су проистекли из истоимене фејсбук групе која данас броји преко 350 хиљада чланова. Скупове је предводио Давидов отац Давор Драгичевић. Учесници су Трг Крајине прозвали „Давидов трг”, а препознатљиви симболи окупљања били су рефрен Давидове пјесме //​Клинац у гету// и високо уздигнута стиснута песница. Скупови су се одржавали сваким даном од краја марта до краја децембра,​ са почетком у 18 часова,​ уз медијско праћење РТВ БН. Случај је испраћен и од новинара и блогера [[Слободан Васковић|Слободана Васковића]] који износи тврдње супротне резултатима истраге полиције и тужилаштва. Давидова смрт је покренула вишемјесечне протестне скупове „Правда за Давида” на бањалучком Тргу Крајине који су проистекли из истоимене фејсбук групе која данас броји преко 350 хиљада чланова. Скупове је предводио Давидов отац Давор Драгичевић. Учесници су Трг Крајине прозвали „Давидов трг”, а препознатљиви симболи окупљања били су рефрен Давидове пјесме //​Клинац у гету// и високо уздигнута стиснута песница. Скупови су се одржавали сваким даном од краја марта до краја децембра,​ са почетком у 18 часова,​ уз медијско праћење РТВ БН. Случај је испраћен и од новинара и блогера [[Слободан Васковић|Слободана Васковића]] који износи тврдње супротне резултатима истраге полиције и тужилаштва.
Линија 15: Линија 15:
 Основно и средње образовање је завршио у Основној школи „Јован Цвијић” и Електротехничкој школи „Никола Тесла” (занимање техничар телекомуникација). Студирао је на [[Електротехнички факултет у Бањој Луци|Електротехничком факултету у Бањој Луци]] ​на студијском програму Електроника и телекомуникације. Био је полазник међународне образовне институције //​ITAcademy//​ са сједиштем у [[Београд]]у. Основно и средње образовање је завршио у Основној школи „Јован Цвијић” и Електротехничкој школи „Никола Тесла” (занимање техничар телекомуникација). Студирао је на [[Електротехнички факултет у Бањој Луци|Електротехничком факултету у Бањој Луци]] ​на студијском програму Електроника и телекомуникације. Био је полазник међународне образовне институције //​ITAcademy//​ са сједиштем у [[Београд]]у.
  
-Давид је кантаутор пјесме //​Клинац у гету//​. ​Био је ималац ​личне карте [[Босна и Херцеговина|Босне и Херцеговине]] и Аустрије. Говорио је [[Српски језик|српски]],​ енглески и њемачки језик.+Давид је кантаутор пјесме //​Клинац у гету//​. ​Посједовао је личне карте [[Босна и Херцеговина|Босне и Херцеговине]] и Аустрије. Говорио је [[Српски језик|српски]],​ енглески и њемачки језик.
  
 ===== Смрт ===== ===== Смрт =====
Линија 33: Линија 33:
  
 ==== Истрага о убиству ==== ==== Истрага о убиству ====
-Од 19. априла полицијску истрагу води Управа криминалистичке полиције [[Министарство унутрашњих послова Републике Српске|Министарства унутрашњих послова Републике Српске]] под начелништвом Синише Кострешевића,​ генералног инспектора полиције.(([[https://​www.nezavisne.com/​novosti/​hronika/​Dodik-razgovarao-sa-Dragicevicem-Davidov-slucaj-preuzima-Kostresevic/​474569|Dodik razgovarao sa Dragičevićem,​ Davidov slučaj preuzima Kostrešević („Независне”,​ 19. април 2018)]], Приступ 21. априла 2018.)) Дана 28. јуна бањалучко [[Окружна јавна тужилаштва Републике Српске|Окружно јавно тужилаштво]] је донијело наредбу о спровођењу истраге против непознатих починилаца због основа сумње да су лишили живота Давида Драгичевића. У наредби тужиоца Далибора Вреће се наводи да су непознати извршиоци дана 18. марта 2018. године око 4 часа, у [[Бања Лука|Бањој Луци]], у Улици Велибора Јањетовића Јање, код бр. 27, вербално,​ бијесним и хистеричним гласом,​ напали Давида,​ упућујући му пријетње,​ те су га и физички напали,​ па је Давид, усљед таквог напада и вербалних пријетњи,​ плашећи се за свој живот, бјежао од извршилаца и пао низ стрму обалу ријеке Црквене,​ висине око 4,5 метра, у набујалу ријеку Црквену или су га извршиоци са исте обале гурнули у ријеку Црквену,​ да би у кратком временском периоду након доспијећа у воду, код Давида наступила смрт усљед утопљења у води, а Давидов леш је дана 24. марта пронађен у ријеци Црквена у непосредној близини ушћа у ријеку Врбас.+Од 19. априла полицијску истрагу води Управа криминалистичке полиције [[Министарство унутрашњих послова Републике Српске|Министарства унутрашњих послова Републике Српске]] под начелништвом ​[[Синиша Кострешевић|Синише Кострешевића]], генералног инспектора полиције.(([[https://​www.nezavisne.com/​novosti/​hronika/​Dodik-razgovarao-sa-Dragicevicem-Davidov-slucaj-preuzima-Kostresevic/​474569|Dodik razgovarao sa Dragičevićem,​ Davidov slučaj preuzima Kostrešević („Независне”,​ 19. април 2018)]], Приступ 21. априла 2018.)) Дана 28. јуна бањалучко [[Окружна јавна тужилаштва Републике Српске|Окружно јавно тужилаштво]] је донијело наредбу о спровођењу истраге против непознатих починилаца због основа сумње да су лишили живота Давида Драгичевића. У наредби тужиоца Далибора Вреће се наводи да су непознати извршиоци дана 18. марта 2018. године око 4 часа, у [[Бања Лука|Бањој Луци]], у Улици Велибора Јањетовића Јање, код бр. 27, вербално,​ бијесним и хистеричним гласом,​ напали Давида,​ упућујући му пријетње,​ те су га и физички напали,​ па је Давид, усљед таквог напада и вербалних пријетњи,​ плашећи се за свој живот, бјежао од извршилаца и пао низ стрму обалу ријеке Црквене,​ висине око 4,5 метра, у набујалу ријеку Црквену или су га извршиоци са исте обале гурнули у ријеку Црквену,​ да би у кратком временском периоду након доспијећа у воду, код Давида наступила смрт усљед утопљења у води, а Давидов леш је дана 24. марта пронађен у ријеци Црквена у непосредној близини ушћа у ријеку Врбас.
  
 У тужилачкој наредби се даље наводи да је према налазима обдукције др [[Жељко Каран|Жељка Карана]] из [[Бања Лука|Бање Луке]] и реобдукције др Ивице Милосављевића из [[Београд]]а,​ као и налаза и мишљења тима вјештака из [[Загреб]]а,​ утврђено да је узрок Давидове смрти утапање у води. Заживотне повреде на тијелу су настале дјеловањем тупе механичке силе слабог до средњег интензитета на површину тијела и могле су настати у околностима пада и то управо низ корито ријеке Црквене јер се ради о зидовима корита који формирају стрму косину. Није искључено ни да је нека од повреда настала другим механизмом — ударцем неког тупотврдог средства (што се односи на крвни подлив усана и крвне подливе на хрпту десне шаке и на лијевој подлактици). Према вјештачењу надзорних камера објеката „Апартмани Весто” и „МК сервис” које је извршио вјештак Грегор Ковач из Словеније произилази да је Давид у критично вријеме био у Улици Велибора Јањетовића Јање. Нови детаљ истраге,​ дотада непознат јавности,​ јесте изјава једног свједока (која станује као подстанар у кући у Улици Велибора Јањетовића Јање бр. 27) да ју је дана 18. марта око 4 сата ујутру пробудила снажна бука, галама и свађа која је долазила споља. Чула је јак мушки хистеричан глас који је галамио на некога те изговарао псовке и пријетеће ријечи. Поред тог гласа, чуо се глас још два или три мушкарца. Затим је чула два снажна треска,​ звука, одмах један иза другог,​ затим звук кршења грања те да је нешто тешко пљуснуло у воду.(([[http://​www.rtrs.tv/​vijesti/​vijest.php?​id=303241|ЛУКАЧ:​ МУП ДОБИО НАРЕДБУ ОД ТУЖИЛАШТВА - Она руши све конструкције које су направљене у вези за смрћу Давида Драгичевића („РТРС”,​ 4. јул 2018)]], Приступ 4. јула 2018.))(([[https://​www.nezavisne.com/​novosti/​hronika/​Procitajte-naredbu-Tuzilastva-o-sprovodjenju-istrage-o-smrti-Davida-Dragicevica/​486618|Pročitajte naredbu Tužilaštva o sprovođenju istrage o smrti Davida Dragičevića („Независне”,​ 4. јул 2018)]], Приступ 5. јула 2018.)) У тужилачкој наредби се даље наводи да је према налазима обдукције др [[Жељко Каран|Жељка Карана]] из [[Бања Лука|Бање Луке]] и реобдукције др Ивице Милосављевића из [[Београд]]а,​ као и налаза и мишљења тима вјештака из [[Загреб]]а,​ утврђено да је узрок Давидове смрти утапање у води. Заживотне повреде на тијелу су настале дјеловањем тупе механичке силе слабог до средњег интензитета на површину тијела и могле су настати у околностима пада и то управо низ корито ријеке Црквене јер се ради о зидовима корита који формирају стрму косину. Није искључено ни да је нека од повреда настала другим механизмом — ударцем неког тупотврдог средства (што се односи на крвни подлив усана и крвне подливе на хрпту десне шаке и на лијевој подлактици). Према вјештачењу надзорних камера објеката „Апартмани Весто” и „МК сервис” које је извршио вјештак Грегор Ковач из Словеније произилази да је Давид у критично вријеме био у Улици Велибора Јањетовића Јање. Нови детаљ истраге,​ дотада непознат јавности,​ јесте изјава једног свједока (која станује као подстанар у кући у Улици Велибора Јањетовића Јање бр. 27) да ју је дана 18. марта око 4 сата ујутру пробудила снажна бука, галама и свађа која је долазила споља. Чула је јак мушки хистеричан глас који је галамио на некога те изговарао псовке и пријетеће ријечи. Поред тог гласа, чуо се глас још два или три мушкарца. Затим је чула два снажна треска,​ звука, одмах један иза другог,​ затим звук кршења грања те да је нешто тешко пљуснуло у воду.(([[http://​www.rtrs.tv/​vijesti/​vijest.php?​id=303241|ЛУКАЧ:​ МУП ДОБИО НАРЕДБУ ОД ТУЖИЛАШТВА - Она руши све конструкције које су направљене у вези за смрћу Давида Драгичевића („РТРС”,​ 4. јул 2018)]], Приступ 4. јула 2018.))(([[https://​www.nezavisne.com/​novosti/​hronika/​Procitajte-naredbu-Tuzilastva-o-sprovodjenju-istrage-o-smrti-Davida-Dragicevica/​486618|Pročitajte naredbu Tužilaštva o sprovođenju istrage o smrti Davida Dragičevića („Независне”,​ 4. јул 2018)]], Приступ 5. јула 2018.))
Линија 44: Линија 44:
 Дана 10. маја одржана је 26. посебна сједница [[Народна скупштина Републике Српске|Народне скупштине Републике Српске]]. Десетоминутно обраћање имао је Давидов отац Давор. Министар унутрашњих послова [[Драган Лукач]] је изнио податак да се други обдуцент,​ др Ивица Милосављевић,​ накнадно сагласио да је Давид могао провести у води и више од четири дана. Давид Драгичевић у 2:38 снимљен је камерама „НЛБ банке” која се налази у пословној згради „Екватор”,​ а у 2:51 камерама са предузећа „МК” у Улици Велибора Јањетовића Јање на Лаушу. Даље, камере апартмана „Весто” га у 2:52 снимају како улази у двориште куће супружника Ђорђа (Милорад) Рађена и Викторије (Здравко) Банде у истој улици. Потврду да се ради о Давиду је дао словеначки форензичар. Из дворишта куће излази у 3:42, а у 3:43 поново га снима камера предузећа „МК” како пролази поред механичарске радње и одлази у правцу моста на Црквени који је одатле удаљен око 20 метара. Министар је нагласио да се не зна шта се десило у тих 20 метара нити како су предмети из куће у Улици Велибора Јањетовића Јање бр. 11 доспјели код Давида те да је истрага поводом тога још у току.(([[http://​www.rtrs.tv/​vijesti/​vijest.php?​id=297698|Министар Лукач одбацио оптужбе и најавио пријаве против оних који их износе („РТРС”,​ 10. мај 2018)]], Приступ 11. маја 2018.)) Дана 10. маја одржана је 26. посебна сједница [[Народна скупштина Републике Српске|Народне скупштине Републике Српске]]. Десетоминутно обраћање имао је Давидов отац Давор. Министар унутрашњих послова [[Драган Лукач]] је изнио податак да се други обдуцент,​ др Ивица Милосављевић,​ накнадно сагласио да је Давид могао провести у води и више од четири дана. Давид Драгичевић у 2:38 снимљен је камерама „НЛБ банке” која се налази у пословној згради „Екватор”,​ а у 2:51 камерама са предузећа „МК” у Улици Велибора Јањетовића Јање на Лаушу. Даље, камере апартмана „Весто” га у 2:52 снимају како улази у двориште куће супружника Ђорђа (Милорад) Рађена и Викторије (Здравко) Банде у истој улици. Потврду да се ради о Давиду је дао словеначки форензичар. Из дворишта куће излази у 3:42, а у 3:43 поново га снима камера предузећа „МК” како пролази поред механичарске радње и одлази у правцу моста на Црквени који је одатле удаљен око 20 метара. Министар је нагласио да се не зна шта се десило у тих 20 метара нити како су предмети из куће у Улици Велибора Јањетовића Јање бр. 11 доспјели код Давида те да је истрага поводом тога још у току.(([[http://​www.rtrs.tv/​vijesti/​vijest.php?​id=297698|Министар Лукач одбацио оптужбе и најавио пријаве против оних који их износе („РТРС”,​ 10. мај 2018)]], Приступ 11. маја 2018.))
  
-Посебна скупштинска сједница је окончана доношењем 13 закључака и доношењем одлуке о формирању анкетног одбора на челу са [[Бранислав Бореновић|Браниславом Бореновићем]]. Током рада анкетног одбора саслушани су др [[Жељко Каран]],​ полицијски начелници [[Дарко Илић]] и Синиша Кострешевић,​ директор [[Полиција Републике Српске|Полиције Републике Српске]] [[Дарко Ћулум]],​ министар унутрашњих послова [[Драган Лукач]],​ главни окружни јавни тужилац Желимир Лепир и поступајући тужилац Далибор Врећо. Анкетни одбор је 5. јуна усвојио извјештај и закључке у којима је констатовао да постоје „основи сумње” за убиство.(([[https://​www.glasbanjaluke.net/​2018/​05/​11/​zakljucci-sa-sjednice-narodne-skupstine-rs/​|Zaključci sa sjednice Narodne skupštine RS („glasbanjaluke.net”,​ 11. мај 2018)]], Приступ 11. маја 2018.))(([[http://​www.narodnaskupstinars.net/?​q=ci/​вијести/​анкетном-одбору-изјаве-дали-лукач-врећо-и-лепир|Анкетном одбору изјаве дали Лукач, Врећо и Лепир („НСРС”,​ 25. мај 2018)]], Приступ 26. маја 2018.))(([[http://​www.narodnaskupstinars.net/?​q=ci/​вијести/​усвојени-извјештај-и-закључци-анкетног-одбора|Усвојени Извјештај и Закључци Анкетног одбора („НСРС”,​ 5. јун 2018)]], Приступ 6. јуна 2018.)) Међутим,​ 3. јула одржана је 25. редовна сједница [[Народна скупштина Републике Српске|Народне скупштине Републике Српске]] на којој у коначници нису прихваћени извјештај и закључци анкетног одбора.+Посебна скупштинска сједница је окончана доношењем 13 закључака и доношењем одлуке о формирању анкетног одбора на челу са [[Бранислав Бореновић|Браниславом Бореновићем]]. Током рада анкетног одбора саслушани су др [[Жељко Каран]],​ полицијски начелници [[Дарко Илић]] и [[Синиша Кострешевић]], директор [[Полиција Републике Српске|Полиције Републике Српске]] [[Дарко Ћулум]],​ министар унутрашњих послова [[Драган Лукач]],​ главни окружни јавни тужилац Желимир Лепир и поступајући тужилац Далибор Врећо. Анкетни одбор је 5. јуна усвојио извјештај и закључке у којима је констатовао да постоје „основи сумње” за убиство.(([[https://​www.glasbanjaluke.net/​2018/​05/​11/​zakljucci-sa-sjednice-narodne-skupstine-rs/​|Zaključci sa sjednice Narodne skupštine RS („glasbanjaluke.net”,​ 11. мај 2018)]], Приступ 11. маја 2018.))(([[http://​www.narodnaskupstinars.net/?​q=ci/​вијести/​анкетном-одбору-изјаве-дали-лукач-врећо-и-лепир|Анкетном одбору изјаве дали Лукач, Врећо и Лепир („НСРС”,​ 25. мај 2018)]], Приступ 26. маја 2018.))(([[http://​www.narodnaskupstinars.net/?​q=ci/​вијести/​усвојени-извјештај-и-закључци-анкетног-одбора|Усвојени Извјештај и Закључци Анкетног одбора („НСРС”,​ 5. јун 2018)]], Приступ 6. јуна 2018.)) Међутим,​ 3. јула одржана је 25. редовна сједница [[Народна скупштина Републике Српске|Народне скупштине Републике Српске]] на којој у коначници нису прихваћени извјештај и закључци анкетног одбора.
  
 ===== Скупови „Правда за Давида” ===== ===== Скупови „Правда за Давида” =====
Штампање