Добро дошли на Српску енциклопедију

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
град_градишка [2019/01/31 14:43]
жељко_тодоровић ↷ Page name changed from општина_градишка to град_градишка
град_градишка [2019/01/31 14:52] (тренутно)
жељко_тодоровић Град
Линија 1: Линија 1:
-====== ​Општина Градишка ====== +====== ​Град Градишка ====== 
-**Општина Градишка**,​ јединица локалне самоуправе у [[Република Српска|Републици Српској]]. Обухвата [[Градишка|Градишку]] и још 67 насељених мјеста.+**Град Градишка** (раније **општина Градишка**), јединица локалне самоуправе у [[Република Српска|Републици Српској]]. Обухвата [[Градишка|Градишку]] и још 67 насељених мјеста.
  
-Општина има површину од 762 квадратних километара и 49.196 становника.+Град има површину од 762 квадратних километара и 49.196 становника.
  
 ===== Политичко уређење ===== ===== Политичко уређење =====
-Органи општине Градишка су Скупштина општине и начелник општине.+Општина Градишка ће бити проглашена за град 2019. године ​доношењем //​Закона о граду ​Градишка//. Ранији органи ​су били ​Скупштина општине и начелник општине. Након проглашења,​ органи ће бити Скупштина града и градоначелник.
  
-Скупштина ​општине ​је представнички орган и орган одлучивања и креирања политике ​општине. Скупштина има 31 одборника који се бирају на непосредним тајним изборима на период од четири године. Из реда одборника бира се предсједник и потпредсједник Скупштине.+Скупштина ​града ​је представнички орган и орган одлучивања и креирања политике ​града. Скупштина има 31 одборника који се бирају на непосредним тајним изборима на период од четири године. Из реда одборника бира се предсједник и потпредсједник Скупштине.
  
-Начелник ​општине ​је носилац извршне власти у општини. Он руководи ​Општинском управом и представља и заступа ​општину. Бира се на период од четири године,​ непосредним тајним изборима. ​Начелник ​општине ​има замјеника којег бира Скупштина ​општине ​на предлог начелника ​општине.+Градоначелник је носилац извршне власти у граду. Он руководи ​Градском управом и представља и заступа ​град. Бира се на период од четири године,​ непосредним тајним изборима. ​Градоначелник има замјеника којег бира Скупштина ​града ​на предлог ​градоначелника.
  
-На подручју ​општине ​Градишка налази се 56 мјесних заједница као облика непосредног учешћа грађана у локалној самоуправи.+На подручју ​града ​Градишка налази се 56 мјесних заједница као облика непосредног учешћа грађана у локалној самоуправи.
  
 ===== Насељена мјеста ===== ===== Насељена мјеста =====
-Подручје ​општине ​Градишка обухвата укупно 68 насељених мјеста:​+Подручје ​града ​Градишка обухвата укупно 68 насељених мјеста:​
  
 <WRAP group> <WRAP group>
Линија 97: Линија 97:
  
 ===== Спољне везе ===== ===== Спољне везе =====
-  * [[http://​opstina-gradiska.com/​|Службени сајт ​општине ​Градишка]]+  * [[http://​opstina-gradiska.com/​|Службени сајт ​града ​Градишка]]
Штампање