Корисничке алатке

Алатке сајта


битка_против_нерва

Битка против Нерва

Битка против Нерва или битка на Сабису, одиграла се 57. пре Христа за време Галских ратова између римске војске под Цезаровим заповедништвом и белгскога племена Нерва. Цезар је након покоравања осталих белгских племена кренуо на најудаљеније племе Нерве, који су римској војсци поставили успешну заседу. Римска војска се нашла у очајној ситуацији, али након доласка појачања Цезар је успео да преокрене битку и победи Нерве и присили их на предају.1)

Конфедерација Белга

Белги су контролисали трећину Галије и створили су војни савез са циљем да спрече да Римљани освоје и њихову земљу, као што су пре тога покорили или натерали у савез већину Галије.2) Окупили су велику војску, која се 57. пре Христа у бици на Аксони сукобила са римском војском. Цезар је у тој бици командовао са 8 легија. Белги су након мањега пораза у бици због слабога снабдевања одлучили да се разиђу кућама и да помажу оне, које би напала римска војска.3) Одмах након повлачења Белга Цезар је повео војску на територију Свесиона и напао је град Новиодун.4) Град се предао тек када је римска војска изградила опсадне справе. Тада се предало и племе Свесиона. Након тога римска војска је напала Беловаке, који су се предали након краткога отпора.5) Хедуанац Дивицијак се заузео за Беловаке, а Цезар је тражио да му предају 600 талаца, што је био поприлично велик број.6) Амбијани су се сами предали.7)

Нерви очекују долазак римске војске

Од Белга једино су Нерви наставили да пружају отпор. Радило се о најудаљенијем и највећем белгском племену. Цезар је за њих говорио да су за разлику од осталих ненавикли на раскош и вино и да оптужују остале Белге због предаје Римљанима.8) Заједно са Нервима још увек су били удружени Артебати и Виромандими, а сви заједно су с друге стране реке Сабис (данашња река Селе) чекали долазак римске војске.9) Очекивали су да им се придруже још и Атуатуци. Жене, децу и све немоћне склонили су на неприступачан простор ограђен мочварама. Нерви су се у бици потпуно ослањали на пешадију и уопште се нису користили коњицом.10) Против суседа, који би користили коњицу бранили су се живом оградом, са пуно трња и купина.11)

Почетни распоред

Римска војска је имала 8 легија и требала је да пређе реку Сабис, која је била дубока само око три стопе.12) Са обе стране реке били су ниски брежуљци. Са Нервске стране до шуме је била долина од око 200 корака, а онда је била густа шума, која је омогућавала да се сакрије војска Нерва.13) На римској старни терен су разбијале линије густе, високе живице, које су требале да онемогуће коњицу и да смање видљивост. Нерви су за римску војску очекивали да ће након сваке легије следити њена комора и план им је био да нападну комору иза прве легије.14) Међутим Цезар је изменио борбени поредак, па је напред ишло шест искуснијих легија, а иза су ишле две неискусне легије, које су требале да штите комору свих легија.15) Група центуриона је ишла са претходницом и одабрала је место за логор. Нерви су испред војске сакривене по шуми на отвореноме држали само мање јединице лаке пешадије. Кад је стигла римска коњица прешла је реку и уследила је мања чарка са нервском лаком пешадијом. У то време стигла је главнина римске војске и почела је да утврђује логор.16)

Римска војска се нашла пред поразом

Нерви су искористили прилику да нападну док је већина римске војске била заузета послом прављења логора.17) За то време одложили су оружје, па им је требало времена да се престроје када је уследио напад Нерва. Осим тога због разбијенога терена римска војска је била у лошем положају, јер нису могли да виде шта се дешава око њих.18) Девета и десета легија биле су на левој страни и погодовало им је јер је ту био највиши успон, па су успешно потиснули Атребате у реку и чак су прешли реку.19) На другој страни у средини су 11. и 8. легија поразиле Виромандује. Међутим главни правац напада спровеле су Нерве на челу са Бодуогнатом, а насупрот њих налазила се 12. и 7. легија.20) Они су у густом поретку са стране напали место где је био логор на римском десном крилу и почели су да опкољавају две легије.21) Уследила је паника у деловима римске војске. Нерви су заробили и део римске коморе. Римска војска је била тешко притешњена. Једна од римских легија је изгубила све центурионе, страдали су и многи центуриони других легија, а 12. легија је на једно место ставила све бојне знакове.22)

Тит Лабијен преокреће битку

Цезар је сам ступио у први бојни ред храбрећи војску. Био је то рискантан потез, али се исплатио, јер је својим примером охрабрио преостале центурионе и војску. Римске легије на десном крилу су се по његовом наређењу онда збиле да би се лакше обраниле.23) У то време Белги су угледали и две римске легије, које су у позадини биле задужене за комору, а њихов долазак изненадио је Белге и охрабрио осталу римску војску. Тит Лабијен је био на челу победничкога римскога левога крила и послао је 10. легију да што брже дође да помогне угроженоме десном крилу.24) Доласком 10. легије и њиховим нападом на Нерве ситауција се потпуно преокренула.25)

Римска победа

Након тога римска војска је и на десном крилу потиснула Нерве у њихов логор. Ипак Нерви су дуго одолевали. Након окончања битке Нерви су се предали.26) Битка се завршила великим губицима Нерва. Цезар је претеривао тврдњама да је преживело само 600 нервских ратника од укупно 60.000. Том битком била је сломљена воља Нерва и њихових савезника да наставе рат против римске војске.27)

Литература

  • Гај Јулије Цезар, Галски рат, Грађански рат, превод др Ахмед Тузлић, Матица српска
  • Goldsworthy, Adrian Caesar: Life of a Colossus, Yale University Press (2006), ISBN 0-300-12048-6
1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Цезар Галски рат 2.1
3)
Цезар Галски рат 2.10
4)
Цезар Галски рат 2.12
5)
Цезар Галски рат 2.13
6)
Goldsworthy стр. 243
7) , 8) , 11)
Цезар Галски рат 2.15
9)
Цезар Галски рат 2.16
10) , 14)
Цезар Галски рат 2.17
12) , 15) , 16) , 17)
Цезар Галски рат 2.19
13)
Цезар Галски рат 2.18
18)
Цезар Галски рат 2.22
19) , 20) , 21)
Цезар Галски рат 2.23
22)
Цезар Галски рат 2.25
23)
Цезар Галски рат 2.26
24) , 25)
Цезар Галски рат 2.27
26)
Цезар Галски рат 2.28
27)
Goldsworthy стр. 250
битка_против_нерва.txt · Последњи пут мењано: 2020/02/19 17:11 од жељко_тодоровић