Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
Следећа ревизија
Претходна ревизија
амфилохије_радовић [2019/07/31 20:13]
жељко_тодоровић
амфилохије_радовић [2019/10/27 23:39] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 1: Линија 1:
 +<style float-right>​
 +^^
 +^  **Амфилохије\\ (Радовић)** ​ ^
 +|  \\ **Помјесна црква:​**\\ [[Српска православна црква]] \\  \\ **Епархија:​**\\ [[Митрополија црногорско-приморска]] \\  \\ **Архијерејски чин:**\\ митрополит \\  \\ **Титула:​**\\ //​архиепископ цетињски,​\\
 +митрополит црногорско-приморски,​\\ зетско-брдски и скендеријски\\ и егзарх свештеног трона пећког//​ \\  \\ **Сједиште:​**\\ Цетиње\\ ([[Црна Гора]]) \\  \\ **Световно име:**\\ Ристо Радовић \\  \\ **Датум рођења:​**\\ 7. јануар 1938. \\  \\  **Мјесто рођења:​**\\ Доња Морача код Колашина\\ (Краљевина Југославија) ​ |
 +</​style>​
 +====== Амфилохије (Радовић) ======
 +**Амфилохије** (световно **Ристо Радовић**) (Доња Морача код Колашина,​ Кр. Југославија,​ 7. јануар 1938), архиепископ цетињски и митрополит [[Митрополија црногорско-приморска|црногорско-приморски]]. Био је епископ [[Епархија банатска|банатски]] од 1985. до 1991. године.
  
 +===== Животопис =====
 +Његово високопреосвештенство митрополит др Амфилохије (Ристо Радовић) рођен је 7. јануара 1938. године,​ на Божић, у Барама Радовића у Доњој Морачи код Колашина,​ Краљевина Југославија (данас [[Црна Гора]]). Родитељи су му Ћиро и Милева рођ. Бакић. Основну школу је завршио у манастиру Морачи,​ а Богословију Св. Саве у Раковици у [[Београд]]у. Дипломирао је на Богословском факултету у Београду (1962). Упоредо са Богословским факултетом студирао је класичну филологију на Филозофском факултету у Београду.
 +
 +Постдипломске студије је наставио у Берну и Риму гдје је магистрирао на Источном понтификалном институту (1965). Одатле је отишао у Грчку православну цркву гдје је примио свештенички чин јеромонаха (1968). У том периоду у Атини је одбранио докторат о Св. Григорију Палами. Послије годину дана проведених на Светој Гори отишао је за професора на Православни институт Св. Сергија у Паризу,​ а од 1976. године постаје доцент па редовни професор на Богословском факултету Св. Јована Богослова у Београду (касније Православног богословског факултета). У два мандата био је и декан факултета.
 +
 +Говори грчки, руски, италијански,​ њемачки и француски језик. Користи у научном раду старогрчки,​ латински и црквенословенски језик.(([[https://​mitropolija.com/​mitropolit-crnogorsko-primorski/​|Митрополија црногорско-приморска:​ Митрополит Амфилохије]],​ Приступ 28. јула 2019.))(([[http://​spc.rs/​sr/​pola_veka_sveshtenichke_sluzhbe_mitropolita_amfilohija_0|Пола века свештеничке службе митрополита Амфилохија („СПЦ”,​ 21. јул 2018)]], Приступ 31. јула 2019.))(([[http://​www.patriarchia.ru/​db/​text/​41364.html|Амфилохий,​ митрополит Черногорско-Приморский (Радович Ристо)]],​ Приступ 31. јула 2019.))
 +
 +===== Митрополит =====
 +На редовном засједању [[Свети архијерејски сабор Српске православне цркве|Светог архијерејског сабора]] од маја 1985. године изабран је за епископа [[Епархија банатска|банатског]]. Хиротонисан је 16. јуна 1985. године у београдској Саборној цркви од патријарха српског [[Герман Ђорић|Германа]] уз саслужење митрополита црногорско-приморског Данила Дајковића и више епископа [[Српска православна црква|Српске православне цркве]]. Међу њима је био и митрополит кефалонијски Прокопије који га је својевремено замонашио у Грчкој,​ а потом и произвео у архимандрита. Изабрани епископ банатски Амфилохије је устоличен у Вршцу 21. јула 1985. године.
 +
 +Одлуком [[Свети архијерејски сабор Српске православне цркве|Светог архијерејског сабора]] од децембра 1990. године изабран је за митрополита [[Митрополија црногорско-приморска|црногорско-приморског]]. Свечано устоличење је 30. децембра 1990. године извршио [[патријарх српски Павле]] у Цетињском манастиру. Почасна и литургијска титула митрополита Амфилохија гласи: //​„архиепископ цетињски,​ митрополит црногорско-приморски,​ зетско-брдски и скендеријски и егзарх свештеног трона пећког”//​.
 +
 +Митрополит Амфилохије је био члан [[Свети архијерејски синод Српске православне цркве|Светог архијерејског синода]] у више сазива. Био је замјеник патријарха од 2007. године до упокојења [[Патријарх српски Павле|патријарха српског Павла]],​ као и мјестобљуститељ патријарашког трона од 16. новембра 2009. године до избора [[Патријарх српски Иринеј|патријарха српског Иринеја]] односно 22. јануара 2010. године. Својевремено је био [[епископ администратор]],​ прво у [[Епархија рашко-призренска|Епархији рашко-призренској]] а затим и у новооснованој [[Епархија буеносајреска|Епархији буеносајреској]]. На предлог митрополита Амфилохија обновљена је светосавска [[Епархија будимљанско-никшићка]] (2000). За њеног епископа је изабран Јоаникије (Мићовић),​ дотадашњи викар Митрополије.
 +
 +===== Сродни чланци =====
 +  * [[Митрополија црногорско-приморска]]
 +  * [[Епархија банатска]]
 +
 +===== Спољне везе =====
 +  * [[https://​mitropolija.com/​mitropolit-crnogorsko-primorski/​|Митрополија црногорско-приморска:​ Митрополит Амфилохије]]
 +
 +~~NOTOC~~
Штампање