Добро дошли на Српску енциклопедију

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

амбиориксова_побуна [2016/12/03 18:33]
жељко_тодоровић Унос старих чланака*
амбиориксова_побуна [2017/01/14 16:18] (тренутно)
жељко_тодоровић Сређивање*
Линија 1: Линија 1:
 +/* [[Слика:​Ambiorix.jpg|д|мини|190п|Амбиорикс]] */
 +====== Амбиориксова побуна ======
 +**Амбиориксова побуна**,​ велика побуна коју је крајем 54. пре Христа међу Белгима и Галима потакао [[Амбиорикс]],​ вођа галског племена Ебурона. Побуна је започела у северозападној Галији против римске војске,​ којом је за време Галских ратова командовао [[Цезар]]. На почетку побуне Амбиорикс је код Атуатуке у данашњој Белгији опколио и уништио легију и по римске војске. Након тога Ебурони су у савезу са Нервијима и другим племенима опколили једну римску легију под заповедништвом Квинта Тулија Цицерона,​ али легија је спашена захваљујући правовременом доласку Цезара. Током 53. пре Христа Цезар је спроводио казнене походе против Ебурона и њихових савезника. На крају су сви били покорени,​ а Ебурони су готово нестали.((<​color red>​Чланак пренесен са Историјске енциклопедије</​color>​))
  
 +===== Распоред по зимовницима =====
 +Након [[Цезарове инвазије Британије|похода у Британији]] [[Цезар]] је војску због несташице жита у Галији распоредио по већем броју зимовника. Са по једном легијом распоређени су [[Гај Фабије]] у Морине,​ [[Квинт Тулије Цицерон]] у Нервије,​ Луције Росције у Есувије,​ а [[Тит Лабијен]] код Рема на граници са Треверима.((Цезар Галски рат 5.24)) [[Марко Лициније Крас]], [[Луције Мунације Планк]] и [[Гај Требоније]] распоређени су са три легије код Белга. Квинта Титурија Сабина и Луција Аурункулеја Коту послао је код Ебурона са 5 кохорти и једном новорегрутованом легијом.((Цезар Галски рат 5.24))
 +
 +===== Амбиориксово одметнуће =====
 +Током зиме 54/53. пре Христа одметнули су се [[Амбиорикс]] и [[Катуволк]],​ вође галскога племена Ебурона,​ које је живело у подручју Ардена. Заједно са својим саплеменицима напали су римску војску,​ која је била заузета сечењем дрвећа за оближњи логор. Војници су након напада побегли у логор, где их је опколио Амбиорикс са својом војском.((Цезар Галски рат 5.26)) То се дешавало у подручју званом Атуатука,​ вероватно код данашњега Лијежа. Радило се о 15 кохорти римске војске. Римска војска је била доста јака, па се одлучио на преговоре. Амбиорикс је римским легатима Коти и Сабину објашњавао да он против њих нема ништа, али да је морао да их нападне,​ јер су се тако договорило више галских племена.((Цезар Галски рат 5.27)) Упозорио је Коту и Сабина да ће их напасти савез галских племена,​ којима долазе у помоћ Германи соне стране Рајне. Препоручио им је да пре њиховога доласка напусте логор и оду до [[Цезар]]а или [[Тит Лабијен|Тита Лабијена]] нудећи им слободан пролаз.((Цезар Галски рат 5.27)) Радило се фактички о обмани.
 +
 +===== Римска војска напушта логор =====
 +[[Квинт Титурије Сабин]] и [[Луције Аурункулеј Кота]] су после тога целу ноћ расправљали да ли да се послуша [[Амбиорикс]]ов савет. Кота и многи истакнути центуриони сматрали су да не смеју неопрезно да излазе из зимовника и саветовали су да остану у зимовнику.((Цезар Галски рат 5.28)) Сабин је сматрао да постоји опасност да када дођу Германи да се они у логору неће моћи одупрети заједничкој војсци Германа и Гала Ебурона и да је боље да се удруже са оближњом легијом.((Цезар Галски рат 5.29)) Сабин је на крају наговорио Коту и пала је одлука да напусте ​ логор ујутро.((Цезар Галски рат 5.31)) Ебурони су по буци у римском логору унапред сазнали да римска војска напушта логор и успут су припремили добру заседу.((Цезар Галски рат 5.32))
 +
 +===== Римска војска страда у заседи =====
 +Када је римска војска зашла у долину окружену шумама појавили су се Ебурони са свих страна. Испред римске војске била је узбрдица. Римска војска је била спремна да се бори. Амбиорикс је наредио Ебуронима да се повлаче чим Римљани изведу напад.((Цезар Галски рат 5.34)) Чим би нека римска јединица извела напад Ебурони би се повлачили,​ а истурену јединицу би онда засипали стрелама по изложеним боковима.((Цезар Галски рат 5.35)) Римска војска је углавном била у маси, тако да су галске стреле лако налазиле мету. Иако се римска војска цели дан храбро борила није могла да науди Ебуронима,​ а у исто време имала је губитке. Сабин је Амбриориксу предложио преговоре. Амбриорикс је одуговлачио преговоре све док није током преговора на превару убио Сабина.((Цезар Галски рат 5.37)) Међутим Кота је одбијао да се преда, па је убијен у борби. У борби је страдао велики део римске војске,​ а остатак се повукао у логор, где су се изгубивши наду поубијали.((Цезар Галски рат 5.37)) Дакле страдало је тада између 6.000 и 8.000 римских војника.((Goldsworthy стр. 299)) [[Цезар]] је дао опис битке и сву кривицу је приписао Сабину,​ али фактички се радило о поразу његове војске.((Goldsworthy стр. 300))
 +/* [[Слика:​Campagne Ambiorix -54.png|д|мини|240п|]] */
 +===== Напад на Цицеронову легију у Нервијама =====
 +[[Амбриорикс]] је након победе охрабрио Атуатуке,​ а онда и Нервије да искористе прилику и да се придруже побуни против Римљана.((Цезар Галски рат 5.38)) Ебурони,​ Атаутуке и Нервије су онда напали римску легију која је код Нервија зимовала под командом [[Квинт Тулије Цицерон|Квинта Тулија Цицерона]] (брат Марка Тулија Цицерона).((Цезар Галски рат 5.39)) Цицерон је тражећи помоћ послао писмо Цезару,​ али Гали су хватали изасланике. Амбиорикс је неуспешно покушао да превари Квинта Цицерона на исти начин на који је преварио Сабина и Коту.((Цезар Галски рат 5.41)) Како је опсада из дана у дан била жешћа било је веома много рањених у римском логору.
 +
 +===== Цезар спасава Цицеронову легију =====
 +Коначно су на једвите јаде успели да пошаљу писмо [[Цезар]]у,​ који је кренувши у помоћ Цицерону одмах затражио од [[Марко Лициније Крас|Марка Лицинија Краса]],​ Гаја Фабија и [[Тит Лабијен|Тита Лабијена]] да му се придруже.((Цезар Галски рат 5.46)) Лабијен није могао да се придружи јер му је на путу претила опасност од Тревера. [[Цезар]] је убрзаним маршем стигао у земљу Нервија.((Цезар Галски рат 5.48)) Када је 60.000 Гала (питање је да ли је Цезар напухао бројку) сазнало за долазак Цезара напустили су опсаду Цицероновога логора и кренули су према Цезару.((Цезар Галски рат 5.49)) Цезар је на брзину направио логор, који су Гали напали,​ а након пораза су се повукли. Цезар се након тога спојио са легијом Квинта Цицерона,​ у којој је 90% војника било рањено.((Цезар Галски рат 5.52))
 +
 +===== Индутиомарова погибија =====
 +На вести о Цезаровој победи Тревири под командом [[Индутиомар]]а одустали су од напада на логор Тита Лабијена.((Цезар Галски рат 5.53)) Индутиомар је неуспешно покушао да наговори нека германска племена да пређу Рајну.((Цезар Галски рат 5.55)) Ипак почео је да окупља војску у Галији и да је вежба, а његову активност запазили су побуни склони Гали, па су му пришли Сенони и Карнути.((Цезар Галски рат 5.56)) Нервији и Атуатуци су се такође поново спремали за рат. Индутиомар је намеравао да нападне војску [[Тит Лабијен|Тита Лабијена]]. Када је Лабијен добио помоћ од околних савезника сачекао је да се треверска војска након изазова разиђе у нереду,​ па је тада послао своју коњицу за њима.((Цезар Галски рат 5.58)) По Лабијеновоме наређењу римска војска је најпре напала и убила Индутиомара и онда се дала у потеру за непријатељем.((Цезар Галски рат 5.58))
 +
 +===== Кажњавање ебуронских савезника =====
 +[[Цезар]] је током зиме 54/53. пре Христа регрутовао три нове легије у Цисалпинској Галији,​ а једну од њих му је посудио [[Помпеј]]. Располагао је са 10 легија.((Goldsworthy стр. 306)) Пре него што се обрачуна са Ебуронима Цезар је одлучио да најпре нападне њихове савезнике и присили их да Ебуронима не пружају помоћ. У савезу са Ебуронима били су Нерви, Атуатуци и Менапи,​ а Сенони и Карнути нису прихватали вође, које им је Цезар наметао. При крају зиме уз подршку 4 легије Цезар је пустошио поља и насеља Нервија узимајући им много стоке и заробљеника.((Цезар Галски рат 6.3)) Нервији су брзо капитулирали. Након тога Сенони и Карнути су се препали и исто тако су се предали.((Цезар Галски рат 6.4)) После тога кренуо је да пустоши територијем потенцијалних ебуронских савезника Менапија. Менапији су се поуздавали у заштиту великих мочвара,​ али ипак су били присиљени да капитулирају.((Цезар Галски рат 6.6)) Код Менапија је са коњицом оставио свога савезника Комија из племена Атребата. С друге стране [[Тревери]] су се спремали да поново нападну [[Тит Лабијен|Тита Лабијена]],​ али пре тога су чекали да им стигне помоћ Германа са друге стране Рајне.((Цезар Галски рат 6.7)) Титу Лабијену је тада Цезар довео две легије,​ па је са три легије победио Тревере пре доласка Германа.((Цезар Галски рат 6.7-8)) Цезар је онда одлучио да пређе Рајну и казни Свеве, који су слали помоћ Треверима.((Цезар Галски рат 6.9)) Свеви су се пред њим повукли,​ тако да није ни дошло до сукоба.
 +
 +===== Путошење триторије Ебурона =====
 +[[Цезар]] је по окончању похода у Германији послао испред своје војске Луција Минуција Басила са коњицом са циљем да изненади Амбиорикса. [[Амбиорикс]] је успео да побегне,​ а други краљ Ебурона Катуволк био је доста стар и није му било до бега, па се отровао.((Цезар Галски рат 6.31)) Цезар је са војском дошао до Атуатуке и ту је поделио војску на три дела. [[Тит Лабијен]] је повео војску према Менапима,​ [[Гај Требоније]] према Адуатукима,​ а Цезар према реци Шелди. Ниједна од војски није наишла на озбиљан отпор. Цезар је након тога издао проглас позивајући све по Галији да слободно пљачкају територију Ебурона и њихових савезника.
 +
 +===== Литература =====
 +  * Гај Јулије Цезар, Галски рат, Грађански рат, превод др Ахмед Тузлић,​ Матица српска
 +  * [[http://​penelope.uchicago.edu/​Thayer/​E/​Roman/​Texts/​Cassius_Dio/​home.html|Касије Дион]]
 +  * [[http://​penelope.uchicago.edu/​Thayer/​E/​Roman/​Texts/​Florus/​Epitome/​home.html|Флор]]
 +  * Goldsworthy,​ Adrian Caesar: Life of a Colossus, Yale University Press (2006), ISBN 0-300-12048-6
Штампање