Добро дошли на Српску енциклопедију

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

алијат [2016/12/02 21:13]
жељко_тодоровић Унос старих чланака*
алијат [2017/01/14 13:13] (тренутно)
жељко_тодоровић Сређивање*
Линија 1: Линија 1:
 +/* [[Слика:​Map of Lydia ancient times.jpg|мини|300px|Лидија у време Алијатова сина Креза|десно]] */
 +====== Алијат ======
 +**Алијат**,​ краљ Лидије из династије Мермнада од око 610. пре Христа до 560. пре Христа. Његовим освајањима створена је моћна краљевина Лидија. Наследио га је син [[Крез]].((<​color red>​Чланак пренесен са Историјске енциклопедије</​color>​))
  
 +===== Рат против Милета =====
 +Алијатов отац [[Садијат]] започео је рат са Милетом.((Херодот,​ 1.17)) Садијат је два пута тешко поразио војску Милета.((Херодот,​ 1.18)) Алијат је наставио рат са Милетом,​ који је до његовог доласка на престо већ трајао шест година.((Херодот,​ 1.18)) Сваке године у време жетве упадао је са војском на територију Милета и опљачкао би сву летину.((Херодот,​ 1.17)) За време похода није нападао насеља. У дванаестој години рата (или шестој по ступању Алијата на престо) његова војска је случајно запалила Атинин храм.((Херодот,​ 1.19)) Пошто се убрзо након тога Алијат разболио потражио је према Херодоту савет од Делфског пророчишта,​ али одбили су да му проричу док не изгради нови храм.((Херодот,​ 1.19))
 +
 +У Милету је у то доба на власти био тиранин Трасибул,​ а њега је [[Перијандaр]] обавестио о томе какав је одговор Алијат добио у Делфима. Убрзо након тога дошло је до мировног споразума Милета и Лидије.((Херодот,​ 1.22)) Алијат је према Херодоту изградио два Атинина храма и након тога је оздравио. Та Херодотова легенда заправо открива праву суштину. Могуће је да је Алијат склопио мировни споразум да би имао одрешене руке због опасности са истока.(([[http://​www.livius.org/​men-mh/​mermnads/​alyattes.html|Лендеринг о Алијату]]))
 +
 +===== Победа над Кимеријцима =====
 +Освојио је Смирну и упао је у Клазомену,​ али је није освојио.((Херодот,​ 1.16)) Лидија је контролисала две луке Колофон и Смирну. Смирну је опљачкао и разорио 600. пре Христа ​ На истоку Алијат је заузео Гордиј,​ стару престолницу Фригије. У Гордију је изградио тврђаву. Територијално се ширећи Лидија је тако дошла до централне Турске,​ а ту су још увек били активни Кимеријцима,​ који су  раније покорили Фригију. Алијат је истерао Кимеријце из Азије.((Херодот,​ 1.16))
 +
 +===== Рат са Медијом =====
 +Медијски краљ [[Кијаксар]] је 612. пре Христа заједно са Вавилонојом освојио престолницу Асирије Ниниву. Медија и Вавилонија су тада поделили Неоасирско царство. Кијаксар је после тога ушао у Кападокију. Херодот наводи да је до рата Лидије и Медије дошло јер је Алијат пружио уточиште извесним Скитима.((Херодот,​ 1.73-1.74)) Алијат је одбио да Кијаксару испоручи Ските па је започео рат Медије и Лидије,​ који је трајао пет година (590. пре Христа до 585. пре Христа). Рат је текао углавном неодлучено. Час је побеђивала једна, а час друга страна. За време битке на реци Халису 28. маја 585. пре Христа дошло је до тоталне помрчине Сунца, па су се обе стране преплашиле те природне појаве и  убрзо су закључили мир.((Херодот,​ 1.73-1.74)) Граница Медије и Лидије успостављена је на реци Халис. Алијат је због дипломатских разлога дао своју ћерку Аријенцију медијском престолонаследнику Астијагу.
 +
 +===== Гробница =====
 +Алијатова гробница налази се северно од Сарда. Састоји се од велике гомиле земље, а испод су темељи од јаких стена. Гробницу је ископао Шпигелтал 1854, а унутра је нашао велику комору од фино обрађеног мрамора,​ међутим није било саркофага и осталог вреднијег садржаја.
 +
 +===== Литература =====
 +  * [[http://​old.perseus.tufts.edu/​cgi-bin/​ptext?​lookup=Hdt.+toc|Херодот,​ Историја]]
 +  * [[http://​www.livius.org/​men-mh/​mermnads/​alyattes.html|Лендеринг о Алијату]]
Штампање