Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
Следећа ревизија
Претходна ревизија
алијат [2017/01/14 13:13]
жељко_тодоровић Сређивање*
алијат [2020/02/22 23:38] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 1: Линија 1:
-/* [[Слика:​Map of Lydia ancient times.jpg|мини|300px|Лидија у време Алијатова сина Креза|десно]] */+/* Слика:​Map of Lydia ancient times.jpg|мини|300px|Лидија у време Алијатова сина Креза|десно */
 ====== Алијат ====== ====== Алијат ======
 **Алијат**,​ краљ Лидије из династије Мермнада од око 610. пре Христа до 560. пре Христа. Његовим освајањима створена је моћна краљевина Лидија. Наследио га је син [[Крез]].((<​color red>​Чланак пренесен са Историјске енциклопедије</​color>​)) **Алијат**,​ краљ Лидије из династије Мермнада од око 610. пре Христа до 560. пре Христа. Његовим освајањима створена је моћна краљевина Лидија. Наследио га је син [[Крез]].((<​color red>​Чланак пренесен са Историјске енциклопедије</​color>​))
  
 ===== Рат против Милета ===== ===== Рат против Милета =====
-Алијатов отац ​[[Садијат]] започео је рат са Милетом.((Херодот,​ 1.17)) Садијат је два пута тешко поразио војску Милета.((Херодот,​ 1.18)) Алијат је наставио рат са Милетом,​ који је до његовог доласка на престо већ трајао шест година.((Херодот,​ 1.18)) Сваке године у време жетве упадао је са војском на територију Милета и опљачкао би сву летину.((Херодот,​ 1.17)) За време похода није нападао насеља. У дванаестој години рата (или шестој по ступању Алијата на престо) његова војска је случајно запалила Атинин храм.((Херодот,​ 1.19)) Пошто се убрзо након тога Алијат разболио потражио је према Херодоту савет од Делфског пророчишта,​ али одбили су да му проричу док не изгради нови храм.((Херодот,​ 1.19))+Алијатов отац Садијат започео је рат са Милетом.((Херодот,​ 1.17)) Садијат је два пута тешко поразио војску Милета.((Херодот,​ 1.18)) Алијат је наставио рат са Милетом,​ који је до његовог доласка на престо већ трајао шест година.((Херодот,​ 1.18)) Сваке године у време жетве упадао је са војском на територију Милета и опљачкао би сву летину.((Херодот,​ 1.17)) За време похода није нападао насеља. У дванаестој години рата (или шестој по ступању Алијата на престо) његова војска је случајно запалила Атинин храм.((Херодот,​ 1.19)) Пошто се убрзо након тога Алијат разболио потражио је према Херодоту савет од Делфског пророчишта,​ али одбили су да му проричу док не изгради нови храм.((Херодот,​ 1.19))
  
-У Милету је у то доба на власти био тиранин Трасибул,​ а њега је [[Перијандaр]] обавестио о томе какав је одговор Алијат добио у Делфима. Убрзо након тога дошло је до мировног споразума Милета и Лидије.((Херодот,​ 1.22)) Алијат је према Херодоту изградио два Атинина храма и након тога је оздравио. Та Херодотова легенда заправо открива праву суштину. Могуће је да је Алијат склопио мировни споразум да би имао одрешене руке због опасности са истока.(([[http://​www.livius.org/​men-mh/​mermnads/​alyattes.html|Лендеринг о Алијату]]))+У Милету је у то доба на власти био тиранин Трасибул,​ а њега је Перијандaр обавестио о томе какав је одговор Алијат добио у Делфима. Убрзо након тога дошло је до мировног споразума Милета и Лидије.((Херодот,​ 1.22)) Алијат је према Херодоту изградио два Атинина храма и након тога је оздравио. Та Херодотова легенда заправо открива праву суштину. Могуће је да је Алијат склопио мировни споразум да би имао одрешене руке због опасности са истока.(([[http://​www.livius.org/​men-mh/​mermnads/​alyattes.html|Лендеринг о Алијату]]))
  
 ===== Победа над Кимеријцима ===== ===== Победа над Кимеријцима =====
Штампање