Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
александар_ii_македонски [2017/01/02 17:25]
жељко_тодоровић Сређивање*
александар_ii_македонски [2020/01/31 16:11] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 1: Линија 1:
 ====== Александар II Македонски ====== ====== Александар II Македонски ======
-**Александар II Македонски** (до 368/7. пре Христа),​ краљ Македоније од 370/369. до 368/7. пре Христа. Син је краља ​[[Аминта III|Аминте III]] и Еуридике I од Македоније. Брат је македонског краља ​[[Филип II Македонски|Филипа II Македонског]].((<​color red>​Чланак пренесен са Историјске енциклопедије</​color>​))+**Александар II Македонски** (до 368/7. пре Христа),​ краљ Македоније од 370/369. до 368/7. пре Христа. Син је краља Аминте III и Еуридике I од Македоније. Брат је македонског краља Филипа II Македонског.((<​color red>​Чланак пренесен са Историјске енциклопедије</​color>​))
  
 ===== Напади Илира и претендента ===== ===== Напади Илира и претендента =====
-Александар II Македонски наследио је престо након смрти његовог оца Аминте 370/369. пре Христа. Имао је и два млађа брата [[Пердика III|Пердику III]] и [[Филип II Македонски|Филипа II Македонског]].((Диодор,​ 15.60)) Александар је био доста неискусан и одмах су Македонију напали разни непријатељи. ​[[Илири]] су напали са севера,​ а претендент Паусанија са југа. Александру је помогао атински војсковођа [[Ификрат]],​ који је тада пловио уз македонску обалу са циљем да поново заузме Амфипољ.+Александар II Македонски наследио је престо након смрти његовог оца Аминте 370/369. пре Христа. Имао је и два млађа брата [[Пердика III|Пердику III]] и Филипа II Македонског.((Диодор,​ 15.60)) Александар је био доста неискусан и одмах су Македонију напали разни непријатељи. Илири су напали са севера,​ а претендент Паусанија са југа. Александру је помогао атински војсковођа [[Ификрат]],​ који је тада пловио уз македонску обалу са циљем да поново заузме Амфипољ.
  
 ===== Поход у Тесалији ===== ===== Поход у Тесалији =====
Линија 9: Линија 9:
  
 ===== Грађански рат са Птолемејем ===== ===== Грађански рат са Птолемејем =====
-Александров шурак ​[[Птолемеј од Алороса]] борио се против Александра настојећи да се докопа македонске круне. Обе стране су замолиле Пелопиду да посредује.((Плутарх,​ Пелопида 26)) Након што је помирио завађене стране [[Пелопида]] је склопио савез са Македонијом,​ узео таоце и одвео их у Тебу. Међу њима је био и Александров брат ​[[Филип II Македонски]].((Плутарх,​ Пелопида 26))((Диодор,​ 15.60))((Диодор,​ 15.67))+Александров шурак Птолемеј од Алороса борио се против Александра настојећи да се докопа македонске круне. Обе стране су замолиле Пелопиду да посредује.((Плутарх,​ Пелопида 26)) Након што је помирио завађене стране [[Пелопида]] је склопио савез са Македонијом,​ узео таоце и одвео их у Тебу. Међу њима је био и Александров брат Филип II Македонски.((Плутарх,​ Пелопида 26))((Диодор,​ 15.60))((Диодор,​ 15.67))
  
 ===== Смрт ===== ===== Смрт =====
-[[Птолемеј од Алороса]] је послао убице, које су 368/7. пре Христа убиле краља Александра II Македонског на једној свечаности. Након тога наследио га је као краљ [[Пердика III]]. Међутим стварно је владао Птолемеј од Алороса као регент у име Пердике.+Птолемеј од Алороса је послао убице, које су 368/7. пре Христа убиле краља Александра II Македонског на једној свечаности. Након тога наследио га је као краљ [[Пердика III]]. Међутим стварно је владао Птолемеј од Алороса као регент у име Пердике.
  
 /* {{Start box}} /* {{Start box}}
Штампање