Добро дошли на Српску енциклопедију

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

александар_од_фере [2016/12/02 20:47]
жељко_тодоровић Унос старих чланака*
александар_од_фере [2017/01/03 18:39] (тренутно)
жељко_тодоровић Сређивање*
Линија 1: Линија 1:
 +/* [[Слика:​Thessaly.jpg|десно|мини|380px|Тесалија]] */
 +====== Александар од Фере ======
 +**Александар од Фере**, тагус (господар) Тесалије и тиран Фере од 369. до 358. пре Христа.((<​color red>​Чланак пренесен са Историјске енциклопедије</​color>​))
  
 +===== Омражени владар ​ насилно долази на власт =====
 +Након што је 370. пре Христа убијен [[Јасон од Фере]] власт је годину дана држао његов брат Полидор од Фере. Његов нећак Александар од Фере га је отровао и преузео власт.((Диодор,​ 15.61)) Према Ксенофонту Полидора је убио Полифрон,​ а Александар је онда убио Полифрона. За разлику од Јасона од Фере и ранијих владара Александар од Фере је био омражен владар због деспотског стила владања.((Диодор,​ 15.61))
 +
 +===== Мешање Македоније и Тебе 369. пре Христа =====
 +Једна племићка породица из Ларисе Алеуде заверили су се против њега, па су  позвали македонског краља [[Александар II Македонски|Александра II Македонског]] да им помогне у грађанском рату у Тесалији,​ да их заштити од Александра од Фере.((Диодор,​ 15.61)) Александар II Македонски је тада победио Александра од Фере и онда је заузео Ларису и неколико тесалских градова. Александар од Фере је био присиљен да се склони у Феру. Александар II Македонски није имао довољно времена да опседа Феру, јер се у Македонији суочавао са претендентом и требао је да се врати. Пре тога прекршио је обећања дата својим тесалским савезницима. Кршећи договор заузео је Кранон и оставио је македонску војску у заузетим градовима у Тесалији,​ а сам се вратио у Македонију.((Диодор,​ 15.61)) Противници Александра од Фере бојали су се да ће им се он осветити након одласка већине македонске војске,​ па су тражили помоћ и од Тебе. Теба је послала [[Пелопида|Пелопиду]],​ који је лако преузео Ларису и Кранон од Македонаца.((Плутарх,​ Пелопида 26)) Александар од Фере је покушао да склопи споразум са Пелопидом,​ који је био донекле спреман да призна Александра као владара Тесалије,​ али уз услов да он признаје права других Тесалаца.((Buckler Aeg. Gr. стр. 322)) Пошто није дошло до споразума Пелопида је против њега повео рат, одузео му неке територије и присилио га да одустане од наметања воље другим тесалијским градовима,​ који га нису признавали.((Buckler Aeg. Gr. стр. 322))
 +
 +===== Заробљава Пелопиду на превару =====
 +Пошто је Александар од Фере пристао да не напада друге тесалске градове Пелопида је са тесалским савезницима ревитализирао тесалијску конфедерацију,​ са циљем да може да се супростави Александру.((Buckler Aeg. Gr. стр. 322)) Након тога Пелопида се одазвао позиву македонскога краља да му помогне у грађанском рату са узурпатором. Током 368. пре Христа Тесалци су дошли у Тебу код Пелопиде да се жале на Александра од Фере, који није започео отворен рат, него их је политичким средствима узнемиравао и дестабилизирао.((Плутарх,​ Пелопида 27)) Пелопида је без војске дошао у Тесалију да испита притужбе и када је стигао закључио је да Александар поново представља претњу,​ која треба да се обузда.((Плутарх,​ Пелопида 27)) Намеравао је да са тесалским савезницима нападне Александра,​ али криза у Македонији присилила га је да напусти Тесалију. Када је Пелопида у Македонији средио прилике настале након што је Птолемеј од Алоса убио краља, онда се заједно са Исменијом враћао кроз Тесалију.((Плутарх,​ Пелопида 27)) Усусрет њима ишао је Александар од Фере. Пошто је Пелопида сматрао да Александар иде да преговара и да се извини изашли су му у сусрет,​ иако су били без пратње. Међутим Александар их је заробио и затворио.((Плутарх,​ Пелопида 27))((Диодор,​ 15.71))
 +
 +===== Побеђује тебанску војску у Тесалији =====
 +Увређени Тебанци су одмах 368. пре Христа послали велику војску у Тесалију да би ослободили Пелопиду. Имали су 8.000 хоплита и 600 коњаника.((Диодор,​ 15.71)) Александар је затражио помоћ од Атињана,​ а Атињани су му одмах послали 30 бродова и 1.000 војника.((Диодор,​ 15.71)) Александар од Фере је имао надмоћну и бројнију коњицу. Тебанци су имали савезнике унутар Тесалије,​ па су намеравали да све реше битком. Међутим савезници су почели да заузимају неутралнији став, а Атињани и још неки Александрови савезници дошли су да помогну Александру.((Диодор,​ 15.71)) Када су се појавили и проблеми са снабдевањем Тебанци су одлучили да напусте Тесалију. Александар од Фере их је током повлачења из Тесалије нападао надмоћнијом коњицом.((Диодор,​ 15.71)) Непрекидним нападима на тебанску позадину нанео је тешке губитке тебанској војсци. Нашавши се у безизлазном положају и близу уништења тебанска војска изабрала је [[Епаминонда|Епаминонду]] за генерала.((Диодор,​ 15.71)) Епаминонда је много пута био беотарх,​ али једино је те године служио као обични војник. Организовао је војску за уређено повлачење,​ па је тако спречио потпуно уништење тебанске војске.
 +
 +===== Окрутности Александра од Фере =====
 +Александар од Фере је понекад закопавао живе људе, а некад је на њих навлачио коже од медведа и дивљачи,​ па би на њих послао ловачке псе, који би их растрзали.((Плутарх,​ Пелопида 29)) У савезничким градовима Скотуси и Мелибу сазвао је грађане,​ па их опколио са својим најамницима и све их побио.((Плутарх,​ Пелопида 29))((Диодор,​ 15.75)) Када је побацао њихова тела у јаме онда је опљачкао град.
 +
 +===== Ослобађа Пелопиду =====
 +Током 367. пре Христа [[Епаминонда]] је предводио тебанску војску,​ која је извршила инвазију Тесалије са циљем да ослободе Пелопиду.((Диодор,​ 15.75)) Епаминонда је мало оклевао јер се бојао да би тиран могао у очају да убије Пелопиду. Александар од Фере није се усудио да се обрачуна,​ па је склопио тридесетодневно примирје,​ затим је предао Пелопиду и Исменију и након тога тебанска војска се вратила из Тесалије.((Диодор,​ 15.75))
 +
 +===== Теба побеђује у бици код Киноскефала =====
 +Александар је нападао тесалијске државе Магнезију и Фтиотидску Ахају, па су оне 364. пре Христа тражиле помоћ од Тебе.((Плутарх,​ Пелопида 31)) Тебанци су послали Пелопиду са 7.000 војника.((Диодор,​ 15.80)) Док је [[Пелопида]] са војском ишао против Александра дошло је до помрачења сунца (13. јул 364. пре Христа),​ па се војска уплашила. Након тога Пелопида је наставио само са 300 коњаника и нешто најамника. У Фарсалу ​ су му се придружили тесалски савезници. Александар од Фере је кренуо у сусрет Пелопиди са двоструко већом војском.((Плутарх,​ Пелопида 32)) Дошло је до битке код Киноскефала 364. пре Христа.((Плутарх,​ Пелопида 32))
 +
 +Александар је био заузео повољна узвишена места, са којих је успешно започео битку. Иако је [[Пелопида]] погинуо у јуришу ипак је Александар од Фере изгубио битку.((Диодор,​ 15.80)) Када су Тебанци чули за Пелопидину погибију послали су нову војску,​ укупно 7.000 војника и 700 коњаника.((Плутарх,​ Пелопида 35)) Александар је већ био ослабљен. Након тога Александар је изгубио и другу битку, па је био присиљен да Тесалцима врати градове,​ које је раније заузео.((Диодор,​ 15.80)) Предао је Магнесију и Фтиотску Ахају и постао је тебански савезник.((Диодор,​ 15.80))
 +
 +===== Пиратска активност и рат са Атином =====
 +Након смрти [[Епаминонда|Епаминонде]] 362. пре Христа Атина се ослободила страха од Тебе, али у исто време задесиле су је невоље од стране Александра од Фере. Александар је слао пиратске бродове да нападају Тенос и остале Кикладе,​ пљачкао је градове и узимао много робља.((Диодор,​ 15.95)) Након тога опседао је Паперет. Атињани су онда послали Леостена са војском да помогне Паперету.((Диодор,​ 15.95)) Александар је узвратио и у тесалијској луци Панорм заробио је 5 атинских бродова и 500 војника.((Диодор,​ 15.95)) Након тога извео је још смелији потхват доласком у Пиреј, где је опљачкао трговце,​ које је ту затекао.((Buckler Aeg. Gr стр. 371)) Атињани су били разљућени неуспелим Леостеновим походом,​ па су Леостена осудили на смрт као издајника.((Диодор,​ 15.95)) За новога заповедника изабрали су Харета,​ али ни он није ништа учинио.
 +
 +===== Смрт =====
 +Александрова жена је знала да Александар зависи од гарде. Она је сковала заверу заједно са своја три брата.((Плутарх,​ Пелопида 35)) Сакривала их је у кући до ноћи, а кад је тиран заспао увела их је у собу и они су га убили. Плутарх тврди да га је убила, јер га се бојала због његова бруталнога карактера.((Плутарх,​ Пелопида 35))
 +
 +===== Литература =====
 +  * [[http://​penelope.uchicago.edu/​Thayer/​E/​Roman/​Texts/​Diodorus_Siculus/​home.html|Диодор са Сицилије]]
 +  * [[http://​penelope.uchicago.edu/​Thayer/​E/​Roman/​Texts/​Plutarch/​Lives/​Pelopidas*.html#​26|Плутарх,​ Пелопида]]
 +  * John Buckler, Aegean Greece in the fourth century BC, Brill Leiden 2003, ISBN 9004097856
 +  * John Buckler and Hans Beck, Central Greece and the Politics of Power in the Fourth Century BC. Cambridge University Press. 2008, ISBN 0-521-83705-7
Штампање