Добро дошли на Српску енциклопедију

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
александар_николајевич_пипин [2018/08/15 22:35]
жељко_тодоровић
александар_николајевич_пипин [2019/08/20 20:24] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 24: Линија 24:
 }} */ }} */
 ====== Александар Николајевич Пипин ====== ====== Александар Николајевич Пипин ======
-**Александар Николајевич Пипин** (рус. //​Александр Николаевич Пипин//​) (Саратов,​ 6. април 1833 — Санкт Петербург,​ 9. децембар 1904), руски историчар књижевности,​ археограф и етнограф. Био је један ​ од најистакнутијих руских западњака,​ противник и критичар ​[[славенофили|славенофилства]].+**Александар Николајевич Пипин** (рус. //​Александр Николаевич Пипин//​) (Саратов,​ 6. април 1833 — Санкт Петербург,​ 9. децембар 1904), руски историчар књижевности,​ археограф и етнограф. Био је један ​ од најистакнутијих руских западњака,​ противник и критичар славенофилства.
  
 ===== Биографија ===== ===== Биографија =====
-Александар Николајевич Пипин је рођен 6. априла 1833. у [[Саратов]]у. Од малена је учио латински,​ немачки и француски језик. Похађао је гимназију у Саратову. Уписао се најпре на историјски факултет на Универзитету у [[Казањ]]у, а онда је прешао на Универзитет у [[Санкт Петербург|Санкт Петербургу]], који је завршио 1853.((„ЖИ”,​ [[http://​ru.wikisource.org/​wiki/​ЭСБЕ/​Пыпин,​_Александр_Николаевич|Енциклопедијски речник Брокхауза и Ефрона]])) Још као студент објавио је свој први рад. Током 1857. магистрирао је радом: //​Прича о литерарној историји старих руских приповетки и прича//​ (//​Очерк литературной истории старинных повестей и сказок русских//​).((ЖИ)) Након тога послали су га да се две године у иностранству припрема за катедру историје европске књижевности.((ЖИ)) Поред Италије боравио је једно време и у славенским земљама.+Александар Николајевич Пипин је рођен 6. априла 1833. године ​у Саратову. Од малена је учио латински,​ немачки и француски језик. Похађао је гимназију у Саратову. Уписао се најпре на историјски факултет на Универзитету у Казању,​ а онда је прешао на Универзитет у Санкт Петербургу,​ који је завршио 1853.((„ЖИ”,​ [[http://​ru.wikisource.org/​wiki/​ЭСБЕ/​Пыпин,​_Александр_Николаевич|Енциклопедијски речник Брокхауза и Ефрона]])) Још као студент објавио је свој први рад. Током 1857. магистрирао је радом: //​Прича о литерарној историји старих руских приповетки и прича//​ (//​Очерк литературной истории старинных повестей и сказок русских//​).((ЖИ)) Након тога послали су га да се две године у иностранству припрема за катедру историје европске књижевности.((ЖИ)) Поред Италије боравио је једно време и у славенским земљама.
  
 Постављен је 1860. за ванредног професора на катедри опште историје књижевности Историјско-филолошког факултета Универзитета у Санкт Петербургу.((ЖИ)) Предавао је провансалску и средњовековну француску књижевност. Након студентских протеста 1861. дао је заједно са још неколико професора оставку на место професора универзитета.((ЖИ)) Супростављао се интервенцији државе,​ која је нарушавала аутономију универзитета. Од 1863. активан је сарадник //​Савременика//​ (//​Современник//​),​ а једно време и његов уредник.((ЖИ)) Постављен је 1860. за ванредног професора на катедри опште историје књижевности Историјско-филолошког факултета Универзитета у Санкт Петербургу.((ЖИ)) Предавао је провансалску и средњовековну француску књижевност. Након студентских протеста 1861. дао је заједно са још неколико професора оставку на место професора универзитета.((ЖИ)) Супростављао се интервенцији државе,​ која је нарушавала аутономију универзитета. Од 1863. активан је сарадник //​Савременика//​ (//​Современник//​),​ а једно време и његов уредник.((ЖИ))
Штампање