Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
александар_бала [2017/01/02 17:34]
жељко_тодоровић Сређивање*
александар_бала [2020/01/31 19:23] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 3: Линија 3:
 /* [[Слика:​Alexander I Syria-Antiochia.jpg|д|мини|330п|Тетрадрахма Александра Бала]] */ /* [[Слика:​Alexander I Syria-Antiochia.jpg|д|мини|330п|Тетрадрахма Александра Бала]] */
 ===== Лажни син ​ Антиоха IV добија широку подршку ===== ===== Лажни син ​ Антиоха IV добија широку подршку =====
-Родом је из Смирне и ниског је порекла,​ али почео се представљати да је син [[Антиох IV Епифан|Антиоха IV Епифана]] и да представља легитимнога наследника селеукидскога трона. Открио га је Хераклеида,​ бивши министар и ризничар Антиоха IV и брат Тимарха,​ узурпатора у Медији. Тимарха је победио и погубио [[Деметрије I Сотер]]. Хераклеида је искористио Александрову сличност са Антиохом. Хераклеида је за време Деметрија побегао на Родос и почео је да окупља непријатеље Деметрија I Сотера. Александар Бала је добио подршку [[Птолемеј VI Филометор|Птолемеја VI Филометора]],​ [[Аријарат V|Аријарата V]] и [[Атал II|Атала II]]. Највећу подршку пружао је египатски краљ првенствено јер је био озлојеђен због Деметријевога покушаја заузимања Кипра. Хераклида је одвео Александар Баласа у Рим, где је на речима добио римску подршку као претендент за селеукидски трон.+Родом је из Смирне и ниског је порекла,​ али почео се представљати да је син [[Антиох IV Епифан|Антиоха IV Епифана]] и да представља легитимнога наследника селеукидскога трона. Открио га је Хераклеида,​ бивши министар и ризничар Антиоха IV и брат Тимарха,​ узурпатора у Медији. Тимарха је победио и погубио [[Деметрије I Сотер]]. Хераклеида је искористио Александрову сличност са Антиохом. Хераклеида је за време Деметрија побегао на Родос и почео је да окупља непријатеље Деметрија I Сотера. Александар Бала је добио подршку [[Птолемеј VI Филометор|Птолемеја VI Филометора]],​ [[Аријарат V|Аријарата V]] и Атала II. Највећу подршку пружао је египатски краљ првенствено јер је био озлојеђен због Деметријевога покушаја заузимања Кипра. Хераклида је одвео Александар Баласа у Рим, где је на речима добио римску подршку као претендент за селеукидски трон.
  
 ===== Осваја базу у Птолемаиди ===== ===== Осваја базу у Птолемаиди =====
Линија 15: Линија 15:
  
 ===== Губитак Медије и Сузе ===== ===== Губитак Медије и Сузе =====
-Веома брзо Александар се показао као неспособан владар. Владу је поверио министру Амонију,​ а сам се предао доколици.((Хабихт стр. 363.)) Амоније је постао омражен међу становништвом. Александар је углавном боравио у Птолемаиди,​ а [[Диодот Трифон]] и Хијеракс су за то време управљали престолницом Антиохијом.((Хабихт стр. 363.)) Чак се дешавало да и  градови међусобно ратују. Око 148/147. пре Христа изгубио је Медију и Сузијану.((Хабихт стр. 363.)) [[Митридат I од Партије]] заузео је Медију,​ а Камнискир,​ владар Елимеје,​ заузео је у исто време Сузу и целу сатрапију Сузијану.((Хабихт стр. 371.)) Александар Бала уопште није реаговао на тај губитак. Александар Бала је [[Јонатан Макавеј|Јонатану Макавеју]] потврдио све привилегије,​ које је раније добио. Хеленизирани Јевреји су покушали да оптуже Јонатана пред новим краљем,​ али Александар им је запретио да не смеју да дижу оптужбе против Јонатана,​ кога је именовао стратегом Јудеје.((Макавеји 1.10.61-65))+Веома брзо Александар се показао као неспособан владар. Владу је поверио министру Амонију,​ а сам се предао доколици.((Хабихт стр. 363.)) Амоније је постао омражен међу становништвом. Александар је углавном боравио у Птолемаиди,​ а Диодот Трифон и Хијеракс су за то време управљали престолницом Антиохијом.((Хабихт стр. 363.)) Чак се дешавало да и  градови међусобно ратују. Око 148/147. пре Христа изгубио је Медију и Сузијану.((Хабихт стр. 363.)) [[Митридат I од Партије]] заузео је Медију,​ а Камнискир,​ владар Елимеје,​ заузео је у исто време Сузу и целу сатрапију Сузијану.((Хабихт стр. 371.)) Александар Бала уопште није реаговао на тај губитак. Александар Бала је [[Јонатан Макавеј|Јонатану Макавеју]] потврдио све привилегије,​ које је раније добио. Хеленизирани Јевреји су покушали да оптуже Јонатана пред новим краљем,​ али Александар им је запретио да не смеју да дижу оптужбе против Јонатана,​ кога је именовао стратегом Јудеје.((Макавеји 1.10.61-65))
  
 ===== Птолемеј му отказује подршку ===== ===== Птолемеј му отказује подршку =====
Штампање