Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
агрон [2016/12/30 19:16]
жељко_тодоровић Сређивање*
агрон [2020/02/12 18:01] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 1: Линија 1:
 ====== Агрон ====== ====== Агрон ======
 **Агрон** (грч. //​Άγρων//​) (до 230. пре Христа),​ краљ илирског племена Ардијеја. За време његове власти (од око 250. до око 231. пре Христа) краљевина Ардијеја постала је један од најмоћнијих држава на источној обали Јадранског мора. Победио је Етолски савез 231. пре Христа крај Медиона и након тога Илири су заузели велики део Епира. Изненада је умро око 231. пре Христа,​ а Ардијејима је онда владала [[Теута]]. Нагли успон краљевине Ардијеја и пиратски напади представљали су за Римљане повод да након Агронове смрти започну [[Први илирски рат]] (229—228. пре Христа).((<​color red>​Чланак пренесен са Историјске енциклопедије</​color>​)) **Агрон** (грч. //​Άγρων//​) (до 230. пре Христа),​ краљ илирског племена Ардијеја. За време његове власти (од око 250. до око 231. пре Христа) краљевина Ардијеја постала је један од најмоћнијих држава на источној обали Јадранског мора. Победио је Етолски савез 231. пре Христа крај Медиона и након тога Илири су заузели велики део Епира. Изненада је умро око 231. пре Христа,​ а Ардијејима је онда владала [[Теута]]. Нагли успон краљевине Ардијеја и пиратски напади представљали су за Римљане повод да након Агронове смрти започну [[Први илирски рат]] (229—228. пре Христа).((<​color red>​Чланак пренесен са Историјске енциклопедије</​color>​))
-/* [[Слика:​Illyria and Dardania Kingdoms.png|д|мини|270п|Краљевина Ардијеја пред Први илирски рат]] */+/* Слика:​Illyria and Dardania Kingdoms.png|д|мини|270п|Краљевина Ардијеја пред Први илирски рат */ 
 ===== Успон Ардијеја ===== ===== Успон Ардијеја =====
 Син је илирскога краља Плеурата. Илирско племе Ардијеја Келти су потискивали на југ од средине 3. века пре Христа. Ардијеји су због тога вршили притисак на југ и покорили су остале Илире на јадранској обали и постепено су поостали доминантна сила на источној обали Јадранскога мора.((Екстајн стр. 33)) Агрон је као краљ Ардијеја до своје смрт успоставио државу,​ која је поред Илирије контролисала Коркиру,​ Фарос, Епидамно и део Епира.((Апијан Илирски ратови 7)) Син је илирскога краља Плеурата. Илирско племе Ардијеја Келти су потискивали на југ од средине 3. века пре Христа. Ардијеји су због тога вршили притисак на југ и покорили су остале Илире на јадранској обали и постепено су поостали доминантна сила на источној обали Јадранскога мора.((Екстајн стр. 33)) Агрон је као краљ Ардијеја до своје смрт успоставио државу,​ која је поред Илирије контролисала Коркиру,​ Фарос, Епидамно и део Епира.((Апијан Илирски ратови 7))
Штампање