Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
агис_iii [2016/12/30 19:01]
жељко_тодоровић Сређивање*
агис_iii [2020/01/30 17:01] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 3: Линија 3:
  
 ===== Почетак власти ===== ===== Почетак власти =====
-Син је краља ​[[Архидам III|Архидама III]], кога је наследио 338. пре Христа. Наследио је свога оца у време [[Битка код Херонеје|битке код Херонеје]],​ када је започео период македонске хегемоније у Грчкој. Спарта се морала суочити са почетком македонске хегемоније,​ када су многи спартански суседи признали превласт Македоније на Пелопонезу. Сви спартански суседи постали су чланови Коринтског савеза.+Син је краља Архидама III, кога је наследио 338. пре Христа. Наследио је свога оца у време [[Битка код Херонеје|битке код Херонеје]],​ када је започео период македонске хегемоније у Грчкој. Спарта се морала суочити са почетком македонске хегемоније,​ када су многи спартански суседи признали превласт Македоније на Пелопонезу. Сви спартански суседи постали су чланови Коринтског савеза.
  
 ===== Савез са Персијом ===== ===== Савез са Персијом =====
-Током 335. или 334. пре Христа Агис је преко посредника био у преговорима са [[Мемнон са Родоса|Мемноном са Родоса]].((Cartledge стр. 18)) Током 333. пре Христа послао је изасланика код персијскога цара ​[[Даријe III|Дарија III]] у Сузу.((Cartledge стр. 18)) Када је [[Александар Македонски]] током 333. пре Христа започео са великим операцијама против Персије Агис је отишао је са једном триремом и састао се на острву Сифос са персијским заповедницима Фарнабаза и Аутофрадата.((Cartledge стр. 18)) Тражио је од њих новац и наоружање да би започео са операцијама у Грчкој против [[Александар Македонски|Александра Македонског]],​ па је добио 30 таланата и 10 трирема.((Cartledge стр. 18)) Вести о македонској победи над Персијанцима у бици код Иса 333. пре Христа омеле су његове планове. Ипак након персијског пораза много грчких плаћеника више није било у персијској служби,​ па су нашли новог послодавца Агиса. Агис је послао свога брата Агесилаја на Крит да би осигурао спартанску превласт на острву,​ а онда је и сам 332. пре Христа учествовао у тим операцијама.((Cartledge стр. 19)) Изледа да су у томе и успели. Вратио се на Пелопонез крајем 332. пре Христа и онда је целу зиму покушавао да добије подршку за устанак против Македонаца.((Cartledge стр. 19)) Посебно је покушао да добије подршку у Атини.+Током 335. или 334. пре Христа Агис је преко посредника био у преговорима са [[Мемнон са Родоса|Мемноном са Родоса]].((Cartledge стр. 18)) Током 333. пре Христа послао је изасланика код персијскога цара Дарија III у Сузу.((Cartledge стр. 18)) Када је [[Александар Македонски]] током 333. пре Христа започео са великим операцијама против Персије Агис је отишао је са једном триремом и састао се на острву Сифос са персијским заповедницима Фарнабаза и Аутофрадата.((Cartledge стр. 18)) Тражио је од њих новац и наоружање да би започео са операцијама у Грчкој против [[Александар Македонски|Александра Македонског]],​ па је добио 30 таланата и 10 трирема.((Cartledge стр. 18)) Вести о македонској победи над Персијанцима у бици код Иса 333. пре Христа омеле су његове планове. Ипак након персијског пораза много грчких плаћеника више није било у персијској служби,​ па су нашли новог послодавца Агиса. Агис је послао свога брата Агесилаја на Крит да би осигурао спартанску превласт на острву,​ а онда је и сам 332. пре Христа учествовао у тим операцијама.((Cartledge стр. 19)) Изледа да су у томе и успели. Вратио се на Пелопонез крајем 332. пре Христа и онда је целу зиму покушавао да добије подршку за устанак против Македонаца.((Cartledge стр. 19)) Посебно је покушао да добије подршку у Атини.
  
 ===== Рат против Македоније ===== ===== Рат против Македоније =====
-Током 331. пре Христа македонски војсковођа ​[[Зоприон]] био је тешко поражен у рату против Скита. Поред тога избила је побуна и у Тракији,​((Диодор,​ 17.62)) па је Агис искористио прилику да објави рат против Македоније. Предводио је велику војску у којој је поред Спартанаца било и 8.000 грчких најамника. Агис је заповедао војском од  20.000 пешака и 2.000 коњаника.((Диодор,​ 17.62)) У бици на Пелопонезу победио је македонског генерала Корага. Након те победе Спарти су се прикључили и други чланови савеза Елида, Ахаја и Аркадија.((Cartledge стр. 20)) Међутим Агис није успео да добије подршку Атине.((Cartledge стр. 20)) Атини су деломично биле везане руке, пошто се у Александровој војсци налазило 4.000 војника,​ који су на тај начин били таоци.((Cartledge стр. 20)) Једино су  Мегалопољ и Ахајска Пелена били верни Македонцима,​ па су  Спарта и њени савезници опседали Мегалопољ. У то време [[Антипатар]] се налазио у Тракији,​ где је био заузет гушењем побуне. Спарта је имала шансе да заузме Мегалопољ пре доласка веће македонске војске. Ипак град је издржао опсаду све док није дошао Антипатар.+Током 331. пре Христа македонски војсковођа Зоприон био је тешко поражен у рату против Скита. Поред тога избила је побуна и у Тракији,​((Диодор,​ 17.62)) па је Агис искористио прилику да објави рат против Македоније. Предводио је велику војску у којој је поред Спартанаца било и 8.000 грчких најамника. Агис је заповедао војском од  20.000 пешака и 2.000 коњаника.((Диодор,​ 17.62)) У бици на Пелопонезу победио је македонског генерала Корага. Након те победе Спарти су се прикључили и други чланови савеза Елида, Ахаја и Аркадија.((Cartledge стр. 20)) Међутим Агис није успео да добије подршку Атине.((Cartledge стр. 20)) Атини су деломично биле везане руке, пошто се у Александровој војсци налазило 4.000 војника,​ који су на тај начин били таоци.((Cartledge стр. 20)) Једино су  Мегалопољ и Ахајска Пелена били верни Македонцима,​ па су  Спарта и њени савезници опседали Мегалопољ. У то време [[Антипатар]] се налазио у Тракији,​ где је био заузет гушењем побуне. Спарта је имала шансе да заузме Мегалопољ пре доласка веће македонске војске. Ипак град је издржао опсаду све док није дошао Антипатар.
  
 ===== Битка код Мегалопоља ===== ===== Битка код Мегалопоља =====
Штампање