Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
агесиполид_i [2016/12/30 18:54]
жељко_тодоровић Сређивање*
агесиполид_i [2020/01/30 17:09] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 18: Линија 18:
  
 ===== Рат против Халкидичког савеза ===== ===== Рат против Халкидичког савеза =====
-Македонски краљ ​[[Аминта III]] је тражио помоћ од Спарте у рату са Олинтом,​ главним чланом ​[[Халкидички савез|Халкидичког савеза]]. Током 382. пре Христа дошли су у Спарту и представници Аканта и Аполоније. Тражили су да им Спарта помогне против Олинта и Халкидичког савеза,​ који их је присиљавао да уђу у конфедерацију. Представник Аканта је упозорио Спарту да су Атина и Теба послале амбасадоре у Олинт.((Ксенофонт,​ Хеленика 5.2.11-20)) Савез Атине, Олинта и Тебе могао је представљати велику претњу за Спарту. Представник Аканта је упозоравао да Олинт ствара моћнији савез, него што је био Беотијски савез за који се Спарта залагала да се расписти.((Ксенофонт,​ Хеленика 5.2.11-20)) Велика количина најбољег дрвета за бродове омогућава да Олинт постане и поморска сила. Упозорио је да пријатељство Олинта са трачким краљевима ствара могућност да Олинт контролише руднике сребра и злата крај Амфипоља.((Ксенофонт,​ Хеленика 5.2.11-20)) Спарта је одлучила да прошири своју контролу у подручје Тракије,​ па се одазвала позиву македонског краља и Аканта. Послали су 382. пре Христа више од 10.000 својих и савезничких војника под заповедништвом Фебиде.((Диодор 15.19)) Међутим ​[[Фебида]] је искористио неслогу у Теби и на превару је заузео тебански акропољ Кадмеју. У Теби је тада на власти била демократска странка,​ која је слала амбасадоре Олинту и представљала је опасност за саму Спарту. Фебида је поставио на влст олигархијску странку,​ која је као савезник дала део војске за спартански поход на Олинт.+Македонски краљ Аминта III је тражио помоћ од Спарте у рату са Олинтом,​ главним чланом Халкидичког савеза. Током 382. пре Христа дошли су у Спарту и представници Аканта и Аполоније. Тражили су да им Спарта помогне против Олинта и Халкидичког савеза,​ који их је присиљавао да уђу у конфедерацију. Представник Аканта је упозорио Спарту да су Атина и Теба послале амбасадоре у Олинт.((Ксенофонт,​ Хеленика 5.2.11-20)) Савез Атине, Олинта и Тебе могао је представљати велику претњу за Спарту. Представник Аканта је упозоравао да Олинт ствара моћнији савез, него што је био Беотијски савез за који се Спарта залагала да се расписти.((Ксенофонт,​ Хеленика 5.2.11-20)) Велика количина најбољег дрвета за бродове омогућава да Олинт постане и поморска сила. Упозорио је да пријатељство Олинта са трачким краљевима ствара могућност да Олинт контролише руднике сребра и злата крај Амфипоља.((Ксенофонт,​ Хеленика 5.2.11-20)) Спарта је одлучила да прошири своју контролу у подручје Тракије,​ па се одазвала позиву македонског краља и Аканта. Послали су 382. пре Христа више од 10.000 својих и савезничких војника под заповедништвом Фебиде.((Диодор 15.19)) Међутим Фебида је искористио неслогу у Теби и на превару је заузео тебански акропољ Кадмеју. У Теби је тада на власти била демократска странка,​ која је слала амбасадоре Олинту и представљала је опасност за саму Спарту. Фебида је поставио на влст олигархијску странку,​ која је као савезник дала део војске за спартански поход на Олинт.
  
 ===== Неслагање са краљем Агесилајем ===== ===== Неслагање са краљем Агесилајем =====
Линија 28: Линија 28:
  
 ===== Наставак рата са Олинтом ===== ===== Наставак рата са Олинтом =====
-Уместо Фебиде заповедник похода на Олинт постао је Фебидин брат ​[[Еудамида]]. Спартанци су одлучили да помогну Аканту,​ али у почетку нису били јако успешни. У другом походу 381. пре Христа приликом напада на Олинт погинуо је [[Телеутија]],​ а Спартанци су били поражени изгубивши 1.200 војника.((Диодор 15.21)) Спартанска војска се распршила по савезничким градовима Акантом,​ Аполонијом,​ Спартолом и Потидејом.+Уместо Фебиде заповедник похода на Олинт постао је Фебидин брат Еудамида. Спартанци су одлучили да помогну Аканту,​ али у почетку нису били јако успешни. У другом походу 381. пре Христа приликом напада на Олинт погинуо је [[Телеутија]],​ а Спартанци су били поражени изгубивши 1.200 војника.((Диодор 15.21)) Спартанска војска се распршила по савезничким градовима Акантом,​ Аполонијом,​ Спартолом и Потидејом.
  
 ===== Агесиполидов поход у Халкидици и смрт ===== ===== Агесиполидов поход у Халкидици и смрт =====
-Тада је Агесиполид преузео заповедништво((Ксенофонт,​ Хеленика 5.3))((Диодор 15.22)) Кренуо је 381. пре Христа,​ али није подузимао операције све до 380. пре Христа. Имао је подршки ​[[Аминта III|Аминте III]] и Дерде. У његовој војсци била је и тесалска коњица. Започео је енергичну кампању и заузео је Торон. Међутим услед успешнога похода добио је грозницу и умро је у граду Афитиди на полуострву Пелена. Његово тело потопили су у мед и послали у Спарту. Иако се Агесиполид није слагао са амбициозним плановима Агесилаја II он је ипак дубоко жалио за њим. Агесиполида је наследио његов брат [[Клеомброт I]].+Тада је Агесиполид преузео заповедништво((Ксенофонт,​ Хеленика 5.3))((Диодор 15.22)) Кренуо је 381. пре Христа,​ али није подузимао операције све до 380. пре Христа. Имао је подршки Аминте III и Дерде. У његовој војсци била је и тесалска коњица. Започео је енергичну кампању и заузео је Торон. Међутим услед успешнога похода добио је грозницу и умро је у граду Афитиди на полуострву Пелена. Његово тело потопили су у мед и послали у Спарту. Иако се Агесиполид није слагао са амбициозним плановима Агесилаја II он је ипак дубоко жалио за њим. Агесиполида је наследио његов брат [[Клеомброт I]].
  
 ===== Литература ===== ===== Литература =====
Штампање