Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
Следећа ревизија
Претходна ревизија
авион_522 [2018/10/15 21:09]
жељко_тодоровић
авион_522 [2020/02/02 16:14] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 20: Линија 20:
 }} */ }} */
 ====== Авион 522 ====== ====== Авион 522 ======
-**Авион 522**, југословенски авион за обуку пилота,​ дизајниран педесетих година 20. века. Пројектован је на основу успешне идеје претходног прелазног авиона 213, прилагођеног за систем школовања пилота у три нивоа, почетно,​ прелазно и борбено. Мана авиона 213 је била дрвена конструкција струкуре,​ те није могао дуго остати у употреби. Због тога је репројектован у авион 522, потпуно металне конструкције с клипним звездастим мотором,​ с ваздушним хлађењем.((Златко Рендулић,​ Авиони домаће конструкције после Другог светског рата, Београд,​ 1996.)) Авион 522 је коришћен у Југословенском ратном ваздухопловству ([[Ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана СФРЈ|ЈРВ]]), све до периода потпуног увођења у оперативну употребу авиона [[Г-2 Галеб]].+**Авион 522**, југословенски авион за обуку пилота,​ дизајниран педесетих година 20. века. Пројектован је на основу успешне идеје претходног прелазног авиона 213, прилагођеног за систем школовања пилота у три нивоа, почетно,​ прелазно и борбено. Мана авиона 213 је била дрвена конструкција струкуре,​ те није могао дуго остати у употреби. Због тога је репројектован у авион 522, потпуно металне конструкције с клипним звездастим мотором,​ с ваздушним хлађењем.((Златко Рендулић,​ Авиони домаће конструкције после Другог светског рата, Београд,​ 1996.)) Авион 522 је коришћен у Југословенском ратном ваздухопловству (ЈРВ), све до периода потпуног увођења у оперативну употребу авиона [[Г-2 Галеб]].
  
 ===== Карактеристике ===== ===== Карактеристике =====
Линија 36: Линија 36:
 Овај мотор је коришћен на познатом америчком авиону Харварду. Конструкторима 522 је овај авион био узор при интеграцији мотора. Авион 522 му је много личио и по летним карактеристикама,​ с тим што је био повољнији од њега у полетању и слетању. Харвард је због великог жироскопског момента елисе и ротирајућих делова мотора,​ бежао при полетању и слетању у једну страну. На 522 је то разрешено фиксирањем репног точка, у средњем положају (у равни симетрије),​ при полетању и слетању.((Златко Рендулић,​ Авиони домаће конструкције после Другог светског рата, Београд,​ 1996.)) Овај мотор је коришћен на познатом америчком авиону Харварду. Конструкторима 522 је овај авион био узор при интеграцији мотора. Авион 522 му је много личио и по летним карактеристикама,​ с тим што је био повољнији од њега у полетању и слетању. Харвард је због великог жироскопског момента елисе и ротирајућих делова мотора,​ бежао при полетању и слетању у једну страну. На 522 је то разрешено фиксирањем репног точка, у средњем положају (у равни симетрије),​ при полетању и слетању.((Златко Рендулић,​ Авиони домаће конструкције после Другог светског рата, Београд,​ 1996.))
  
-Авион 522 је намењен за прелазно школовање и обуку пилота. После почетног школовања пилота на [[Аеро-3]],​ настављано је на 522 а затим на борбеним авионима [[Икарус С-49|С-49Ц]] и F-47D. Поред школовања активних војних пилота,​ на авиону 522 су школоване многе генерације резервних официра,​ пилота. Уведен је у оперативну употребу 1954. године и дуго је остао у [[Ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана СФРЈ|ЈРВ]]. Касније је предат на употребу ​[[Ваздухопловни савез Југославије|Ваздухопловном савезу Југославије]], где је био у употреби у разним наменама. Посебно је запажено његово коришћење у снимању ратних филмова. Веродостојно је, с одговарајућим ознакама,​ представљао познатог немачког ловца из Другог светског рата Focke Wulf FW-190. Толико је био убедљив,​ сниман на дистанци,​ да су чешки ваздухопловни историчари тражили званичну информацију о пореклу и начину његове набавке.((Златко Рендулић,​ Авиони домаће конструкције после Другог светског рата, Београд,​ 1996.)) Још увек лети неколико примерака авиона 522 у приватним аеро-клубовима у Србији и у **old star** мисијама у САД.+Авион 522 је намењен за прелазно школовање и обуку пилота. После почетног школовања пилота на [[Аеро-3]],​ настављано је на 522 а затим на борбеним авионима [[Икарус С-49|С-49Ц]] и F-47D. Поред школовања активних војних пилота,​ на авиону 522 су школоване многе генерације резервних официра,​ пилота. Уведен је у оперативну употребу 1954. године и дуго је остао у ЈРВ. Касније је предат на употребу Ваздухопловном савезу Југославије,​ где је био у употреби у разним наменама. Посебно је запажено његово коришћење у снимању ратних филмова. Веродостојно је, с одговарајућим ознакама,​ представљао познатог немачког ловца из Другог светског рата Focke Wulf FW-190. Толико је био убедљив,​ сниман на дистанци,​ да су чешки ваздухопловни историчари тражили званичну информацију о пореклу и начину његове набавке.((Златко Рендулић,​ Авиони домаће конструкције после Другог светског рата, Београд,​ 1996.)) Још увек лети неколико примерака авиона 522 у приватним аеро-клубовима у Србији и у **old star** мисијама у САД.
  
-Прототипски развој,​ дефиниција серијског стандарда и индустријализација производње авиона 522 су прошли кроз фазе „дечјих болести“. При пројектовању облоге мотора,​ конструктори су некритички одступили од решења на Harward-u у детаљима инјекторског одвода ваздуха за хлађење мотора. Последице су биле повећана бука, вибрације и слабије хлађење мотора. Предузета су опсежна развојна испитивања у лету у [[Баздухопловноопитни центар|Ваздухопловноопитном центру]] и уз ангажовање стручних служби ​[[Ваздухопловнотехнички институт|Ваздухопловнотехничког института]], проблем је разрешен и са спроведеним модификацијама је дефинисан серијски стандард авиона.+Прототипски развој,​ дефиниција серијског стандарда и индустријализација производње авиона 522 су прошли кроз фазе „дечјих болести“. При пројектовању облоге мотора,​ конструктори су некритички одступили од решења на Harward-u у детаљима инјекторског одвода ваздуха за хлађење мотора. Последице су биле повећана бука, вибрације и слабије хлађење мотора. Предузета су опсежна развојна испитивања у лету у Ваздухопловноопитном центру и уз ангажовање стручних служби Ваздухопловнотехничког института,​ проблем је разрешен и са спроведеним модификацијама је дефинисан серијски стандард авиона.
  
 ==== Перформансе ==== ==== Перформансе ====
Линија 59: Линија 59:
  
 ===== Експлоатација ===== ===== Експлоатација =====
-Ремонтни заводи ЈРВ су били обучени за прегледе и оправке авиона 522 и његовог мотора,​ у свим нивоима. Већих проблема није било са отказима и неисправностима. С елисама то није био случај. Многе од њих су биле употребљаване у рату и после поправке враћане у резевне стокове. Проблем је што су у рату амерички авиони са њима принудно слетали с увученим стајним трапом,​ а то обавезно доводи до савијања кракова елисе. У ратним условима је њихова оправка рађена с исправљањем на хладно. То је доводило до замора материјала и смањења отпорности на оптерећења. Таквим елисама су се ломили кракови у лету. Било је више случајева таквих удеса и катастрофа у школском центру у Задру. Стручне службе за ваздухопловне материјале ​[[Ваздухопловнотехнички институт|Ваздухопловнотехничког института]] су разрешиле тај проблем. С разрађеним методама мерења су идентификована та места на елисама,​ а затим је извршена њихова оправка,​ методом топлотног отпуштања материјала.((Златко Рендулић,​ Авиони домаће конструкције после Другог светског рата, Београд,​ 1996.))+Ремонтни заводи ЈРВ су били обучени за прегледе и оправке авиона 522 и његовог мотора,​ у свим нивоима. Већих проблема није било са отказима и неисправностима. С елисама то није био случај. Многе од њих су биле употребљаване у рату и после поправке враћане у резевне стокове. Проблем је што су у рату амерички авиони са њима принудно слетали с увученим стајним трапом,​ а то обавезно доводи до савијања кракова елисе. У ратним условима је њихова оправка рађена с исправљањем на хладно. То је доводило до замора материјала и смањења отпорности на оптерећења. Таквим елисама су се ломили кракови у лету. Било је више случајева таквих удеса и катастрофа у школском центру у Задру. Стручне службе за ваздухопловне материјале Ваздухопловнотехничког института су разрешиле тај проблем. С разрађеним методама мерења су идентификована та места на елисама,​ а затим је извршена њихова оправка,​ методом топлотног отпуштања материјала.((Златко Рендулић,​ Авиони домаће конструкције после Другог светског рата, Београд,​ 1996.))
  
 ===== Спољне везе ===== ===== Спољне везе =====
   * [[http://​rvipvosfrj.mylivepage.com/​file/?​fileid=3402|Упутство за авион 522 из 1966. године (у ПДФ формату)]]   * [[http://​rvipvosfrj.mylivepage.com/​file/?​fileid=3402|Упутство за авион 522 из 1966. године (у ПДФ формату)]]
   * [[http://​www.muzejrv.mod.gov.rs/​pages_files/​galerija_files/​galexpo_files/​522_files/​522.html|FA SOKO „522”]]   * [[http://​www.muzejrv.mod.gov.rs/​pages_files/​galerija_files/​galexpo_files/​522_files/​522.html|FA SOKO „522”]]
Штампање